HZ. MUSANIN ÖZELLİKLERİ

HZ. MUSANIN ÖZELLİKLERİ

Hz. Musa’nın özelliği ile ilgili Ayet ve hadisler.

Hz. Musa (a.s), Allah’ın peygamberlerinden biri ve Tevrat’ın sahibidir. Kur’an’da 136 defa adı geçen Hz. Musa, birçok özelliğiyle anlatılır. Bazı ayet ve hadislerde şöyle bahsedilir:

– O hem resul hem nebîdir, ihlâs sahibidir. (Meryem 19/51)
– Allah’a, fısıldaşan kimse kadar yaklaşma şerefine nâil olmuştur. (Meryem 19/52)
– Allah onu kendisine elçi seçmiştir. (Tâhâ 20/41)
– O güvenilir ve şerefli bir elçidir. (ed-Duhân 44/17-18)
– Allah katında şerefli biridir. (el-Ahzâb 33/69)
– Güçlü ve güvenilirdir. (el-Kasas 28/26)
– Mümin kullardandır. (es-Sâffât 37/121-122)
– Çok hayâ sahibi bir kişidir. (Buhârî, “Ġusül”, 20)
– Âşûrâ günü oruç tutmuştur. (Buhârî, “Ṣavm”, 69)
– Esmer yüzlü, uzun boyludur. (Buhârî, “Bedʾü’l-ḫalḳ”, 7)

 

@@@@@@@@

 

Hz. Musa’nın hangi mucizeleri vardı?


Hz. Musa (a.s), Allah’ın peygamberlerinden biri ve Tevrat’ın sahibidir. Allah, Hz. Musa’ya peygamberlik göreviyle birlikte çeşitli mucizeler de vermiştir. Hz. Musa’nın mucizeleri şunlardır:

– Elindeki asasını yılana çevirmek. (Meryem 19/19)
– Elini koynuna sokup çıkardığında beyaz ve parlak olmak. (Meryem 19/22)
– Taşa vurarak on iki pınar çıkarmak. (el-Bakara 2/60)
– Kızıldeniz’i ikiye ayırarak İsrailoğulları’nı Firavun’un zulmünden kurtarmak. (eş-Şuara 26/63)
– Nil nehrinin suyunu kana dönüştürmek. (el-Araf 7/133)
– Mısır’a kurbağa, bit, çekirge, kan, kuraklık ve tufan gibi belalar göndermek. (el-Araf 7/133)
– Gökten bıldırcın ve kudret helvası indirmek. (el-Bakara 2/57)
– Tur dağını İsrailoğulları’nın üzerine kaldırarak onları imana getirmek. (el-Araf 7/171)
– Allah ile konuşmak. (en-Nisa 4/164)

Bu mucizeler, Hz. Musa’nın Allah’ın seçkin bir kulu olduğunu ve insanları doğru yola davet ettiğini göstermektedir.

 

@@@@@@@@

Hz. Musa’nın ailesi hakkında bilgi alabilir miyim?

Hz. Musa’nın ailesi hakkında bilgi almak istediğinizi anlıyorum. Hz. Musa, Yakup peygamberin soyundan gelen bir peygamberdir. Annesinin adı İmran, kardeşinin adı ise Harun’dur. Hz. Musa, Firavun’un zulmünden kurtulmak için annesi tarafından Nil Nehri’ne bırakılmış, sonra da Firavun’un kızı Bitya tarafından bulunup evlat edinilmiştir. Hz. Musa, Medyen’de Şuayb peygamberin kızı Safura ile evlenmiş ve ondan iki oğlu olmuştur. Bu oğulların isimleri Gerşom ve Eliezer’dir.

@@@@@@

Hz. Musa’nın Soyu devam etmişimdir?

Hz. Musa’nın soyu, Hz. İbrahim’e dayanmaktadır. Hz. Musa, Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İshak’ın torunu Hz. Yakup’un soyundan gelmektedir. Hz. Musa’nın iki oğlu vardır: Gerşom ve Eliezer. Bu iki oğuldan Hz. Musa’nın soyu devam etmiştir. Hz. Musa’nın soyundan gelenler, Leviler adıyla bilinen bir kabile oluşturmuştur. Leviler, İsrailoğulları arasında dinî görevleri üstlenen bir kabile olarak tanınmıştır. Leviler’in soyu, Hz. Musa’nın kardeşi Hz. Harun’un soyuyla da bağlantılıdır. Hz. Harun’un soyundan gelenler, kâhinlik yapmış ve Hz. Musa’nın Tevrat’ını korumuştur.

@@@@@@@@


Diğer peygamberler kimlerdir ve ne yapmışlardır?

Diğer peygamberler, Allah’ın insanlara doğru yolu göstermek için seçtiği elçilerdir. Kur’an’da adı geçen 25 peygamberin isimleri şunlardır:

– Hz. Âdem (a.s): İlk insan ve ilk peygamberdir. Allah onu topraktan yaratmış ve cennete yerleştirmiştir. Şeytanın kışkırtmasıyla Allah’ın yasakladığı ağacın meyvesini yiyerek cennetten çıkarılmıştır. Dünyada çocuklarıyla birlikte yaşamış ve Allah’a ibadet etmiştir.
– Hz. İdris (a.s): Nuh peygamberden önce gelen ilk peygamberdir. Allah ona yazı, terazi ve astronomiyi öğretmiştir. İnsanlara adaleti, ilmi ve ibadeti öğretmiştir. Allah onu yükseltmiş ve ölmeden cennete almıştır.
– Hz. Nuh (a.s): Tufan peygamberidir. Allah ona gemi yapmasını ve inananları gemiye almasını emretmiştir. İnkâr edenler ise tufanda boğulmuştur. Nuh peygamberin soyundan gelenler dünyayı yeniden doldurmuştur.
– Hz. Hud (a.s): Ad kavmine gönderilen peygamberdir. Bu kavim, güçlü ve zengin olmalarına rağmen Allah’a şirk koşmuş ve O’nun emirlerine karşı gelmiştir. Hud peygamber onları tevhide davet etmiş, ancak onlar onu yalanlamıştır. Allah da onları şiddetli bir rüzgarla helak etmiştir.
– Hz. Salih (a.s): Semud kavmine gönderilen peygamberdir. Bu kavim, dağlara oydukları evlerde yaşayan ve sanatla uğraşan bir kavimdir. Salih peygamber onları Allah’a iman etmeye çağırmış, ancak onlar onun mucizesi olan deveyi kesmiştir. Allah da onları depremle yok etmiştir.
– Hz. İbrahim (a.s): Halilullah ve bütün peygamberlerin babasıdır. Allah ona peygamberlik, kitap ve haniflik vermiştir. Babası ve kavmi putlara taparken o, Allah’ın birliğini savunmuş ve putları kırmıştır. Allah onu ateşten korumuş ve ona İsmail ve İshak adında iki oğul vermiştir. Allah’a tam bir teslimiyet göstererek oğlunu kurban etmeye razı olmuştur. Mekke’de Kâbe’yi inşa etmiş ve insanları hacca davet etmiştir.
– Hz. İsmail (a.s): İbrahim peygamberin oğludur. Babasıyla birlikte Kâbe’yi inşa etmiştir. Allah’ın emriyle kurban edilmeye götürülmüş, ancak Allah onun yerine bir koç göndermiştir. Mekke’de yaşamış ve Arapların atası olmuştur.
– Hz. Lut (a.s): İbrahim peygamberin yeğenidir. Sodom ve Gomorra adlı şehirlere gönderilmiştir. Bu şehirlerde eşcinsellik, zina, hırsızlık ve zulüm yaygındır. Lut peygamber onları bu kötü işlerden vazgeçirmeye çalışmış, ancak onlar ona inanmamıştır. Allah da onları taş yağmuruyla helak etmiştir.
– Hz. İshak (a.s): İbrahim peygamberin oğludur. Babasının yaşlılığında doğmuştur. Allah ona peygamberlik ve kitap vermiştir. Yakup peygamberin babasıdır.
– Hz. Yakup (a.s): İshak peygamberin oğludur. Allah ona peygamberlik ve kitap vermiştir. İsrailoğullarının atasıdır. Yusuf peygamberin babasıdır.
– Hz. Yusuf (a.s): Yakup peygamberin oğludur. Allah ona peygamberlik, güzellik ve rüya yorumlama ilmi vermiştir. Kardeşleri tarafından kuyuya atılmış, sonra Mısır’a satılmıştır. Züleyha’nın iftirasıyla zindana düşmüş, ancak Allah onu kurtarmıştır. Mısır’da vezir olmuş ve kardeşleriyle barışmıştır.
– Hz. Eyyub (a.s): Yakup peygamberin soyundan gelen bir peygamberdir. Allah ona çok mal, mülk ve çocuk vermiştir. Şeytan onun malını, çocuklarını ve sağlığını elinden almıştır. Ancak Eyyub peygamber sabırla Allah’a dua etmiştir. Allah da ona eski nimetlerini geri vermiştir.
– Hz. Şuayb (a.s): Medyen kavmine gönderilen peygamberdir. Bu kavim, ticarette hile yapmakta, ölçüyü ve tartıyı eksik yapmaktadır. Şuayb peygamber onları bu kötü alışkanlıklardan vazgeçirmeye çalışmış, ancak onlar onu dinlememiştir. Allah da onları depremle yok etmiştir.
– Hz. Musa (a.s): İsrailoğullarına gönderilen peygamberdir. Allah ona peygamberlik, kitap ve asa vermiştir. Firavun’un zulmünden kurtulmak için annesi tarafından Nil Nehri’ne bırakılmış, sonra da Firavun’un kızı tarafından evlat edinilmiştir. Allah ona Tur Dağı’nda konuşmuş ve onu Firavun’a göndermiştir. Firavun ve sihirbazlarını yenmiş, İsrailoğullarını Mısır’dan çıkarmıştır. Kızıldeniz’i ikiye ayırarak geçmiş, Tevrat’ı almıştır. İsrailoğullarına peygamberlik yapmış, ancak onlar ona isyan etmiştir.
– Hz. Harun (a.s): Musa peygamberin kardeşidir. Allah ona peygamberlik vermiştir. Musa peygamberin yardımcısı olmuş, Firavun’a onunla birlikte gitmiştir. Musa peygamber Tur Dağı’na gittiğinde İsrailoğullarına vekil olmuş, ancak onlar buzağıya tapmıştır.
– Hz. Davud (a.s): İsrailoğullarına gönderilen peygamberdir. Allah ona peygamberlik, kitap, saltanat ve ses vermiştir. Çobanken Calut’u yenmiş, sonra kral olmuştur. Zebur’u yazmış, demiri yumuşatmış, zırh yapmıştır. Allah’a çok ibadet etmiş, güzel sesiyle tekbir getirmiştir.
– Hz. Süleyman (a.s): Davud peygamberin oğludur. Allah ona peygamberlik, kitap, saltanat, hikmet, cinler, kuşlar, rüzgâr ve konuşma vermiştir. Babasından sonra kral olmuştur. Cinler, kuşlar ve insanlar ona itaat etmiştir. Rüzgarla seyahat etmiştir. Karınca, kuş ve cinlerle konuşmuştur. Belkıs’ı imana getirmiştir.
– Hz. İlyas (a.s): İsrailoğullarına gönderilen peygamberdir. Allah ona peygamberlik vermiştir. Kavmini puta tapmaktan vazgeçirmeye çalışmış, ancak onlar onu yalanlamıştır.

Loading

No ResponsesOcak 7th, 2024