Yahudilikte on emir

Yahudilikte on emir


Yahudilikte on emir, Tanrı’nın Musa’ya Sina Dağı’nda verdiği ve İsrailoğulları’na uymalarını istediği on temel ilkedir. On emir, Yahudilerin kutsal kitabı olan Tevrat’ta iki yerde geçer: Çıkış 20:2-17 ve Tesniye 5:6-211. On emir, Yahudilerin Tanrı ile olan ilişkilerini ve insanlar arasındaki ahlaki davranışları belirler. On emir şunlardır2:

Benden başka tanrın olmayacak.
Kendin için yontma put yapmayacaksın. Hiçbir şeyin resmini yapıp tapmayacaksın.
Tanrının adını boş yere ağzına almayacaksın.
Cumartesi gününü daima hatırlayıp onu kutsal bileceksin. Haftanın altı gününde çalışacak, yedinci gün dinleneceksin. Cumartesi, Rabbine tahsis edilmiş genel dinlenme günüdür.
Babana ve annene hürmet edeceksin.
Öldürmeyeceksin.
Zina yapmayacaksın.
Çalmayacaksın.
Komşuna karşı yalancı şahitlik yapmayacaksın.
Komşunun evine tamah etmeyeceksin; komşunun eşine, kölesine, cariyesine, öküzüne, eşeğine, hiçbir şeyine göz dikmeyeceksin.
On emir, Yahudilikte Tanrı’nın insanlara verdiği ilk ve en önemli vahiy olarak kabul edilir. On emir, Yahudilerin ibadet, ahlak ve toplum kurallarının temelini oluşturur. On emir, aynı zamanda Hristiyanlık ve İslam gibi diğer semavi dinlerde de benzer şekillerde yer alır. On emir, evrensel ve zamansız değerler içerir3.

Tevrat tahrif edilmiş olmasına Rağmen Yahudiler bu on emrin hangisini yerine getirip uyuyorlar.
Ancak yine tahrif edip uydurmalarından dolayı bunları şöyle yorumlamaktadırlar:
Yani bunları birbirinize karşı uygulayacaksınız, sizden olmayanlara
karşı değil.

@@@@@@@@@@

Kuranı kerimde Tevrat’ın tahrifi ile ilgili ayetler

Tevrat, Allah tarafından Hz. Musa’ya indirilen ilk semavi kitaptır. Ancak Tevrat, zamanla insanların eliyle değiştirilmiş ve bozulmuştur. Bu durum, Kuran-ı Kerim’de birçok ayette açıkça bildirilmiştir.

Nisa 46. ayet, Yahudilerden bir kısmının Allah’ın indirdiği kelimeleri tahrif ettiklerini, yani değiştirip bozduklarını bildiren bir ayettir. Bu ayette, Yahudilerin Peygamber’e karşı saygısızca davrandıkları, dillerini eğip bükerek ve din ile alay ederek hakaret ettikleri, “işittik ve itaat ettik” demek yerine “işittik ve isyan ettik” dedikleri anlatılmaktadır. Bu ayet, Yahudilerin küfürleri sebebiyle Allah tarafından lânetlendiklerini ve pek az inandıklarını da haber vermektedir.
Mesela:

“Onlardan bir grup, okuduklarını kitaptan sanasınız diye kitabı okurken, dillerini eğip bükerler. Halbuki okudukları kitaptan değildir. Söyledikleri, Allah katından olmadığı halde, Bu Allah katındandır derler. Onlar bile bile Allah’a iftirâ ediyorlar.” (Âl-i İmran, 3/78)
“Ey Ehl-i kitap! Niçin hakkı bâtıla karıştırıyor ve bile bile hakkı gizliyorsunuz?” (Âl-i İmran, 3/71)
“Tevrat indirilmeden önce, İsrâil’in bir sebeple kendine yasakladığı bazı şeyler dışında bütün yiyecekler İsrâiloğulları’na helâldi. Rasûlüm! De ki: “Eğer iddianızda doğruysanız, o zaman Tevrat’ı getirip okuyun.” (Maide, 5/44)
Bu ayetler, Tevrat’ın orijinal metninin bozulduğunu, bazı kısımlarının çarpıtıldığını, bazı kısımlarının gizlendiğini veya eklendiğini göstermektedir. Tevrat’ın tahrif edildiğini Kitap Ehline ispatlamak için, Kuran-ı Kerim’in Tevrat’ı doğrulayan veya düzelten ayetlerini delil olarak sunabiliriz. Mesela:

“Benden önceki Tevrat’ı doğrulamak ve size haram kılınan bazı şeyleri helal kılmak üzere size Rabbinizden bir ayetle geldim. Artık Allah’tan korkup bana itaat edin.” (Âl-i İmran, 3/50)
“De ki: “Ey Kitap Ehli, Tevrat’ı, İncil’i ve size Rabbinizden indirileni ayakta tutmadıkça hiçbir şey üzerinde değilsiniz.” (Maide, 5/68)
“Allah İsa’ya okuyup yazmayı, hikmeti, Tevrat ve İncil’i öğretecek.” (Âl-i İmran, 3/48)
Bu ayetler, Tevrat’ın aslında Allah’ın indirdiği bir kitap olduğunu, ancak sonradan bozulduğunu, Kuran-ı Kerim’in ise Tevrat’ın hakikatini ortaya koyduğunu ve onu tasdik ettiğini göstermektedir. Bu şekilde, Tevrat’ın tahrif edildiğini, Kuran-ı Kerim’in ise son ve korunmuş bir kitap olduğunu, Kitap Ehline anlatabiliriz.

@@@@@@@@@@

Yahudi ile ilgili ayetler…
https://kuranfihristi.net/fihrist/yahudi

Kuranı kerimde yahudiler ile ilgili pek çok ayet vardır. Bu ayetler, yahudilerin tarihini, inançlarını, davranışlarını, peygamberlere ve kitaplara olan tutumlarını, Allah’ın onlara verdiği nimetleri ve onlara yaptığı uyarıları anlatmaktadır. Yahudiler, Kuranı kerimde hem övgüye hem de eleştiriye mazhar olmuş bir topluluktur. Bazı ayetler, yahudilerin Allah’a ve peygamberlere iman eden, salih amel işleyen, adaletli ve merhametli olan kimseler olduğunu belirtirken, bazı ayetler de yahudilerin Allah’ın emirlerini çiğneyen, peygamberleri yalanlayan, kitaplarını tahrif eden, zulmeden ve azgınlaşan kimseler olduğunu bildirmektedir. Yahudiler, Kuranı kerimde hem İslam’ın öncüleri hem de İslam’ın düşmanları olarak tanımlanmıştır.

Yahudiler ile ilgili ayetlerin bir kısmını aşağıda bulabilirsiniz:

“Şüphesiz, iman edenler (le) Yahudiler, Hıristiyanlar ve Sabiiler (den kim) Allah’a ve ahiret gününe iman eder ve salih amellerde bulunursa, artık onların Allah Katında ecirleri vardır. Onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır.” (Bakara, 2/62)
“Dediler ki: “Yahudi veya Hıristiyan olmayan hiç kimse kesin olarak cennete giremez.” Bu, onların kendi kuruntularıdır. De ki: “Eğer doğru sözlüyseniz, kesin-kanıtınızı (burhan) getirin.” (Bakara, 2/111)
“Yahudiler dediler ki: “Hıristiyanlar bir şey (herhangi bir temel) üzere değillerdir”; Hıristiyanlar da: “Yahudiler bir şey üzere değillerdir” dediler. Oysa onlar, Kitabı okuyorlar. Bilmeyenler (bilgisizler) de, onların söylediklerinin benzerini söylemişlerdi. Artık Allah, kıyamet günü anlaşmazlığa düştükleri şeyde aralarında hüküm verecektir.” (Bakara, 2/113)
“Sen onların dinlerine uymadıkça, Yahudi ve Hıristiyanlar senden kesinlikle hoşnut olacak değillerdir. De ki: “Şüphesiz doğru yol, Allah’ın (gösterdiği) yoludur.” Eğer sana gelen bunca ilimden sonra onların heva (arzu ve tutku)larına uyacak olursan, senin için Allah’tan ne bir dost vardır, ne de bir yardımcı.” (Bakara, 2/120)
“Dediler ki: “Yahudi veya Hıristiyan olun ki hidayete eresiniz.” De ki: “Hayır, (doğru yol) Hanif (muvahhid) olan İbrahim’in dini (dir); O müşriklerden değildi.” (Bakara, 2/135)
“Yoksa siz, gerçekten İbrahim’in, İsmail’in, İshak’ın, Yakub’un ve torunlarının Yahudi veya Hıristiyan olduklarını mı söylüyorsunuz? De ki: “Siz mi daha iyi biliyorsunuz, yoksa Allah mı? Allah’tan kendisinde olan bir şehadeti gizleyenden daha zalim olan kimdir? Allah, yaptıklarınızdan gafil değildir.” (Bakara, 2/140)
“İbrahim, ne Yahudi idi, ne de Hıristiyandı: ancak, O hanif (muvahhid) bir Müslümandı, müşriklerden de değildi.” (Al-i İmran, 3/67)
“Kimi Yahudiler, kelimeleri ‘konuldukları yerlerden’ saptırırlar ve dillerini eğip bükerek ve dine bir kin ve hınç besleyerek: “Dinledik ve karşı geldik. İşit, -işitmez olası- ve ‘Raina’ bizi güt, bize bak” derler. Eğer onlar: “İşittik ve itaat ettik, sen de işit ve ‘Bizi gözet’ deselerdi, elbette kendileri için daha hayırlı ve daha doğru olurdu. Fakat Allah, onları küfürleri dolayısıyla lanetlemiştir. Böylece onlar, az bir bölümü dışında, inanmazlar.” (Nisa, 4/46)
“Yahudilerin yaptıkları zulüm ve birçok kişiyi Allah’ın yolundan alıkoymaları nedeniyle (önceleri) kendilerine helal kılınmış güzel şeyleri onlara haram kıldık.” (Nisa, 4/160)
“Yahudi ve Hıristiyanlar: “Biz Allah’ın çocuklarıyız ve sevdikleriyiz” dedi. De ki: “Peki, ne diye sizi günahlarınızdan dolayı azaplandırıyor? Hayır, siz O’nun yarattığından birer beşersiniz. O, dilediğini bağışlar, dilediğini azaplandırır. Göklerin, yerin ve bunların arasındakilerin tümünün mülkü Allah’ındır. Son varış O’nadır.” (Maide, 5/18)
“Ey peygamber, kalpleri inanmadığı halde ağızlarıyla “İnandık” diyenlerle Yahudilerden küfür içinde çaba harcayanlar seni üzmesin.” (Maide, 5/41)
Bu ayetler, yahudiler ile ilgili sadece birkaç örnektir.

 

Loading

No ResponsesAralık 4th, 2023