CİZVİT PAPAZLARI VE PAPALIK

CİZVİT PAPAZLARI VE PAPALIK

Cizvit papazları kimdir ve mekanları neresidir


Cizvit papazları, Katolik Kilisesi’nin bir tarikatı olan İsa Cemiyeti’nin üyeleridir. Tarikatın kurucusu Loyolalı Ignatius adlı bir İspanyol askeridir. Tarikatın amacı, bütün insanlığı Hıristiyanlaştırmak ve Hıristiyan olanların inançlarını hiç taviz vermeden yaşamalarını sağlamaktır. Cizvitler, misyonerlik ve eğitim faaliyetleriyle tanınırlar. Cizvitlerin genel merkezi Roma’dadır. Cizvitler, dünyanın birçok ülkesinde okullar, üniversiteler, kiliseler ve manastırlar kurmuşlardır. Cizvitler, Osmanlı İmparatorluğu’na ilk olarak 1583’te gelmişler ve İstanbul, İzmir, Bursa, Edirne gibi şehirlerde misyonerlik yapmışlardır. Cizvitler, aynı zamanda Asya ve Afrika’da da çok sayıda misyonerlik faaliyeti yürütmüşlerdir.

@@@@@@@@@

Cizvitlerin eğitim faaliyetleri nelerdir?

Cizvitlerin eğitim faaliyetleri, Katolik Kilisesi’nin misyonerlik ve Hıristiyanlaştırma amacına hizmet eden birçok okul, üniversite, kilise ve manastır kurmaktan ibarettir. Cizvitler, Avrupa’da olduğu gibi Osmanlı İmparatorluğu’nda da eğitim kurumları açmışlar ve özellikle Fransızca öğretimine önem vermişlerdir. Cizvitlerin eğitim anlayışı, disiplinli, sistematik ve eleştirel bir yaklaşıma dayanmaktadır. Cizvitler, öğrencilerine klasik diller, felsefe, teoloji, matematik, astronomi, fizik, kimya, tıp, coğrafya, tarih, edebiyat, müzik ve resim gibi alanlarda eğitim vermişlerdir. Cizvitlerin eğitim faaliyetleri, bazı devletler ve kilise otoriteleri tarafından hoş karşılanmamış ve zaman zaman engellenmeye çalışılmıştır. Cizvitler, 1773 yılında Papa tarafından feshedilene kadar eğitim alanında önemli bir rol oynamışlardır.

@@@@@@@@

Hangi ülkelerde Cizvit okulları var?

Cizvit okulları, dünyanın birçok ülkesinde bulunmaktadır. Cizvitler, ilk okullarını 1548’de İtalya’nın Messine şehrinde açmışlardır. Daha sonra Avrupa, Afrika, Amerika, Asya ve Okyanusya’da da okullar kurmuşlardır. Cizvit okulları, Katolik eğitiminin temelini oluşturmuş ve bilim, sanat, felsefe, teoloji gibi alanlarda pek çok ünlü mezun yetiştirmiştir. Cizvit okullarının sayısı ve dağılımı zaman içinde değişmiştir. Bazı ülkelerde Cizvitler, siyasi veya dini sebeplerle yasaklanmış veya engellenmiştir. Bazı ülkelerde ise Cizvitler, yeni okullar açmış veya mevcut okulları geliştirmiştir. Günümüzde Cizvit okulları, yaklaşık 70 ülkede faaliyet göstermektedir. Cizvit okullarının bulunduğu bazı ülkeler şunlardır:

İtalya: Cizvitlerin merkezi olan Roma’da Gregoriana Üniversitesi, Pontifical Biblical Institute, Pontifical Oriental Institute gibi önemli eğitim kurumları bulunmaktadır. Ayrıca Napoli, Palermo, Bologna, Milano, Torino gibi şehirlerde de Cizvit okulları vardır.
Fransa: Cizvitler, Fransa’da 16. yüzyıldan itibaren eğitim faaliyetleri yürütmüşlerdir. Ancak 1764’te Cizvitlerin Fransa’dan kovulmasıyla okulları kapatılmıştır. 19. yüzyılda Cizvitler, Fransa’ya geri dönmüş ve Paris, Lyon, Lille, Toulouse, Marseille gibi şehirlerde okullar açmışlardır.
Almanya: Cizvitler, Almanya’da 16. yüzyılda Protestanlığa karşı Katolik reform hareketinin öncüleri olmuşlardır. Alman Koleji, Münih Üniversitesi, Frankfurt Üniversitesi, Köln Üniversitesi gibi ünlü eğitim kurumları Cizvitler tarafından kurulmuş veya yönetilmiştir. 1872’de Cizvitlerin Almanya’dan sürülmesiyle okulları kapanmış, ancak 1917’de Cizvitler, Almanya’ya dönmüşlerdir.
İngiltere: Cizvitler, İngiltere’de 16. yüzyılda Katolikliği yeniden canlandırmak için misyonerlik yapmışlardır. Ancak Anglikan Kilisesi’nin baskısıyla Cizvitler, İngiltere’de yasaklanmış ve zulme uğramışlardır. 19. yüzyılda Cizvitler, İngiltere’ye geri dönerek Londra, Oxford, Cambridge, Manchester, Liverpool gibi şehirlerde okullar açmışlardır.
ABD: Cizvitler, ABD’de 17. yüzyılda Maryland ve Virginia’da misyonerlik yapmaya başlamışlardır. Daha sonra Boston, New York, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Washington gibi şehirlerde okullar kurmuşlardır. ABD’de Cizvitlerin kurduğu en eski ve en büyük üniversite Georgetown Üniversitesi’dir. Ayrıca Boston College, Fordham University, Loyola University, Marquette University, Santa Clara University gibi ünlü üniversiteler de Cizvit okullarıdır.
Brezilya: Cizvitler, Brezilya’da 16. yüzyılda Portekizlilerle birlikte gelmiş ve yerli halkı Hıristiyanlaştırmak için çalışmışlardır. Cizvitler, Brezilya’da eğitim, sağlık, kültür ve sosyal hizmet alanlarında faaliyet göstermişlerdir. Brezilya’da Cizvitlerin kurduğu en eski üniversite São Paulo Üniversitesi’dir. Ayrıca Rio de Janeiro, Salvador, Belo Horizonte, Porto Alegre gibi şehirlerde de Cizvit okulları vardır.
Hindistan: Cizvitler, Hindistan’a 16. yüzyılda Francisco de Xavier ile birlikte gelmiş ve Goa, Kerala, Tamil Nadu, Bengal, Gujarat gibi bölgelerde misyonerlik yapmışlardır. Cizvitler, Hindistan’da eğitim, sağlık, kültür ve sosyal hizmet alanlarında faaliyet göstermişlerdir. Hindistan’da Cizvitlerin kurduğu en eski üniversite Bombay Üniversitesi’dir. Ayrıca Delhi, Kolkata, Chennai, Bangalore, Pune gibi şehirlerde de Cizvit okulları vardır.
Çin: Cizvitler, Çin’e 16. yüzyılda Matteo Ricci ile birlikte gelmiş ve Pekin, Nankin, Şanghay, Guangzhou, Macau gibi şehirlerde misyonerlik yapmışlardır. Cizvitler, Çin’de eğitim, sağlık, kültür ve sosyal hizmet alanlarında faaliyet göstermişlerdir. Cizvitler, Çin’de bilim, sanat, felsefe, teoloji gibi alanlarda Çinlilerle diyalog kurmuş ve kültürel alışverişte bulunmuşlardır. Çin’de Cizvitlerin kurduğu en eski üniversite Pekin Üniversitesi’dir. Ayrıca Şanghay, Nankin, Guangzhou, Macau gibi şehirlerde de Cizvit okulları vardır.
Bu liste tam değildir. Cizvit okullarının bulunduğu diğer ülkeler için buraya tıklayabilirsiniz. Cizvit okullarının tarihçesi, eğitim anlayışı, mezunları ve faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi için buraya veya buraya tıklayabilirsiniz.
https://islamansiklopedisi.org.tr/cizvitler
https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/867609
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Cizvitler

@@@@@@@@@

Hangi ülkelerde Cizvit kiliseleri var?

Cizvit kiliseleri, Cizvit tarikatının kurduğu veya yönettiği Katolik kiliseleridir. Cizvitler, 16. yüzyıldan itibaren dünyanın birçok ülkesinde misyonerlik ve eğitim faaliyetleri yürütmüşler ve bu amaçla pek çok kilise inşa etmiş veya devralmışlardır. Cizvit kiliseleri, genellikle mimari, sanatsal ve tarihi açıdan önemli yapılardır. Cizvit kiliselerinin bulunduğu bazı ülkeler şunlardır:

İtalya: Cizvitlerin merkezi olan Roma’da, Cizvitlerin kurucusu Loyolalı Ignatius’un mezarının da bulunduğu Il Gesù Kilisesi, Cizvitlerin ilk kilisesi olan Santa Maria della Strada Kilisesi, Cizvitlerin ilk genel başkanı Diego Lainez’in mezarının da bulunduğu Sant’Andrea al Quirinale Kilisesi gibi önemli Cizvit kiliseleri vardır. Ayrıca Napoli, Palermo, Bologna, Milano, Torino gibi şehirlerde de Cizvit kiliseleri bulunmaktadır1
Fransa: Cizvitler, Fransa’da 16. yüzyıldan itibaren eğitim faaliyetleri yürütmüşler ve bu amaçla Paris, Lyon, Lille, Toulouse, Marseille gibi şehirlerde kiliseler kurmuşlardır. Fransa’daki en ünlü Cizvit kilisesi, Paris’te bulunan Saint-Paul-Saint-Louis Kilisesi’dir. Bu kilise, 17. yüzyılda Cizvitlerin Fransa’daki merkezi olarak hizmet vermiştir2
Almanya: Cizvitler, Almanya’da 16. yüzyılda Katolik reform hareketinin öncüleri olmuşlar ve Alman Koleji, Münih Üniversitesi, Frankfurt Üniversitesi, Köln Üniversitesi gibi ünlü eğitim kurumlarını kurmuş veya yönetmişlerdir. Bu kurumların yanında Cizvit kiliseleri de inşa etmişlerdir. Almanya’daki en ünlü Cizvit kilisesi, Münih’te bulunan St. Michael Kilisesi’dir. Bu kilise, Cizvitlerin Almanya’daki ilk kilisesi olup, Cizvit mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. [3][3]
İngiltere: Cizvitler, İngiltere’de 16. yüzyılda Katolikliği yeniden canlandırmak için misyonerlik yapmışlar, ancak Anglikan Kilisesi’nin baskısıyla zulme uğramışlardır. 19. yüzyılda Cizvitler, İngiltere’ye geri dönerek Londra, Oxford, Cambridge, Manchester, Liverpool gibi şehirlerde kiliseler açmışlardır. İngiltere’deki en ünlü Cizvit kilisesi, Londra’da bulunan Farm Street Kilisesi’dir. Bu kilise, 19. yüzyılda Cizvitlerin İngiltere’deki merkezi olarak hizmet vermiştir4
ABD: Cizvitler, ABD’de 17. yüzyılda Maryland ve Virginia’da misyonerlik yapmaya başlamışlar, daha sonra Boston, New York, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Washington gibi şehirlerde kiliseler kurmuşlardır. ABD’deki en ünlü Cizvit kilisesi, New York’ta bulunan St. Patrick Katedrali’dir. Bu katedral, ABD’nin en büyük ve en görkemli Katolik kilisesi olup, Cizvitler tarafından yönetilmektedir.
Brezilya: Cizvitler, Brezilya’da 16. yüzyılda Portekizlilerle birlikte gelmiş ve yerli halkı Hıristiyanlaştırmak için çalışmışlardır. Cizvitler, Brezilya’da eğitim, sağlık, kültür ve sosyal hizmet alanlarında faaliyet göstermişler ve bu amaçla Rio de Janeiro, Salvador, Belo Horizonte, Porto Alegre gibi şehirlerde kiliseler kurmuşlardır. Brezilya’daki en ünlü Cizvit kilisesi, Rio de Janeiro’da bulunan Candelária Kilisesi’dir. Bu kilise, 17. yüzyılda Cizvitler tarafından inşa edilmiş ve Brezilya’nın bağımsızlığının ilan edildiği yer olmuştur.
Hindistan: Cizvitler, Hindistan’a 16. yüzyılda Francisco de Xavier ile birlikte gelmiş ve Goa, Kerala, Tamil Nadu, Bengal, Gujarat gibi bölgelerde misyonerlik yapmışlardır. Cizvitler, Hindistan’da eğitim, sağlık, kültür ve sosyal hizmet alanlarında faaliyet göstermişler ve bu amaçla Delhi, Kolkata, Chennai, Bangalore, Pune gibi şehirlerde kiliseler kurmuşlardır. Hindistan’daki en ünlü Cizvit kilisesi, Goa’da bulunan Bom Jesus Bazilikası’dır. Bu bazilika, Cizvit misyoner Francisco de Xavier’in mezarının da bulunduğu bir kutsal yerdir.
Çin: Cizvitler, Çin’e 16. yüzyılda Matteo Ricci ile birlikte gelmiş ve Pekin, Nankin, Şanghay, Guangzhou, Macau gibi şehirlerde misyonerlik yapmışlardır. Cizvitler, Çin’de eğitim, sağlık, kültür ve sosyal hizmet alanlarında faaliyet göstermişler ve bu amaçla Pekin, Şanghay, Nankin, Guangzhou, Macau gibi şehirlerde kiliseler kurmuşlardır. Çin’deki en ünlü Cizvit kilisesi, Pekin’de bulunan Güney Katedrali’dir. Bu katedral, 17. yüzyılda Cizvitler tarafından inşa edilmiş ve Çin’in en eski Katolik kilisesi olmuştur.

@@@@@@@@@@

Cizvitler İslam ülkelerinde ne gibi faaliyetlerde bulunmuş ve bunlar kimlerdir?

Cizvitler, İslam ülkelerinde de misyonerlik, eğitim, kültür ve sosyal hizmet alanlarında faaliyetlerde bulunmuş bir Katolik tarikatıdır. Cizvitler, 16. yüzyıldan itibaren Osmanlı İmparatorluğu, Hindistan, Çin, Japonya, Fas, Etiyopya, İran gibi İslam ülkelerine gelmiş ve bu ülkelerdeki hıristiyan azınlıklara hizmet etmiş, yerli halklarla diyalog kurmaya çalışmış, bilim, sanat, felsefe, teoloji gibi alanlarda eserler vermiş ve kültürel alışverişte bulunmuştur. Cizvitler, aynı zamanda bu ülkelerdeki siyasi, dini ve kültürel durumu gözlemlemiş, raporlar hazırlamış ve Avrupa’ya bilgi aktarmıştır. Cizvitlerin İslam ülkelerindeki faaliyetlerinde öne çıkan bazı isimler şunlardır:

Matteo Ricci (1552-1610): Cizvitlerin Çin’deki en ünlü misyoneri ve bilim adamıdır. Çin dilini, kültürünü, dinini ve felsefesini öğrenmiş, Çinlilerle saygılı ve dostane bir ilişki kurmuş, Çin sarayına girmeyi başarmıştır. Çin’de matematik, astronomi, fizik, coğrafya, tıp gibi alanlarda eğitim vermiş, haritalar, saatler, gözlemevleri gibi araçlar getirmiş, Avrupa bilimini Çinlilere tanıtmıştır. Aynı zamanda Çin kültürünü ve dinini Avrupa’ya tanıtmış, Çin’de yazdığı eserleri Avrupa dillerine çevirmiştir. Çin’de Hıristiyanlığı yaymak için Çin kültürüne uygun bir yöntem geliştirmiş, ancak bu yöntem diğer misyonerler ve kilise otoriteleri tarafından eleştirilmiştir12
Francisco de Xavier (1506-1552): Cizvitlerin kurucularından ve en ünlü misyonerlerinden biridir. Hindistan, Endonezya, Malakka, Japonya gibi Asya ülkelerinde misyonerlik yapmış, binlerce kişiyi Hıristiyanlığa döndürmüştür. Hindistan’da Portekizlilerin himayesinde Goa, Kerala, Tamil Nadu, Bengal, Gujarat gibi bölgelerde faaliyet göstermiş, yerli halkın dilini, kültürünü, dinini öğrenmiş, eğitim, sağlık, kültür ve sosyal hizmet alanlarında çalışmıştır. Japonya’ya giden ilk Hıristiyan misyoner olan Xavier, Japon dilini, kültürünü, dinini öğrenmiş, Japonlara Hıristiyanlığı tanıtmış, Japon sarayına girmiş, Japon Hıristiyan cemaatini kurmuştur. Çin’e gitmek isterken ölen Xavier, Asya’da Hıristiyanlığın yayılmasında önemli bir rol oynamıştır34
Jean de Thévenot (1633-1667): Cizvitlerin ünlü bir seyyahı ve doğa bilimcidir. Osmanlı İmparatorluğu, Mısır, Suriye, Filistin, Arabistan, Hindistan, İran gibi İslam ülkelerini gezmiş, bu ülkelerdeki coğrafya, tarih, kültür, din, dil, bitki, hayvan gibi konularda gözlemler yapmış, notlar almış, resimler çizmiştir. Seyahatnamesini Avrupa dillerine çevirmiş, Avrupa’da büyük ilgi görmüştür. Aynı zamanda bu ülkelerdeki hıristiyan azınlıklara hizmet etmiş, yerli halklarla dostluk kurmuş, bazı yerlerde misyonerlik yapmıştır.
Jean-Baptiste du Halde (1674-1743): Cizvitlerin önemli bir tarihçi ve Çin uzmanıdır. Kendisi Çin’e gitmemiş, ancak Çin’deki Cizvit misyonerlerden gelen mektup, rapor, harita, resim gibi belgeleri toplamış, düzenlemiş, yorumlamış ve yayımlamıştır. Description géographique, historique, chronologique, politique et physique de l’empire de la Chine et de la Tartarie chinoise adlı eseri, Avrupa’da Çin hakkında en kapsamlı ve güvenilir kaynak olarak kabul edilmiş, Çin kültürünün, biliminin, dininin, felsefesinin Avrupa’ya tanıtılmasında büyük katkı sağlamıştır.
Antoine Galland (1646-1715): Cizvitlerin ünlü bir oryantalist ve çevirmenidir. Osmanlı İmparatorluğu, Suriye, Filistin, Arabistan gibi İslam ülkelerini gezmiş, bu ülkelerdeki tarih, kültür, dil, edebiyat, sanat gibi konularda araştırmalar yapmış, eserler yazmıştır. Aynı zamanda bu ülkelerden el yazması eserler, sikke, madalya, antika eşya gibi değerli objeler toplamış, Avrupa’ya getirmiştir. Binbir Gece Masalları’nı Arapçadan Fransızcaya çeviren ilk kişi olan Galland, bu eseri Avrupa’da popüler hale getirmiş, Doğu kültürünün ve edebiyatının Avrupa’ya yayılmasında önemli bir rol oynamıştır.

@@@@@@@@@

Hangi Cizvit misyonerleri Türkiye’de görev yapmıştır?

Türkiye’de görev yapmış Cizvit misyonerleri hakkında kesin bir liste bulunmamaktadır. Ancak araştırmalara göre, Osmanlı İmparatorluğu’nda 16. yüzyıldan itibaren Cizvitlerin faaliyet gösterdiği bilinmektedir. Cizvitler, özellikle İstanbul, İzmir, Bursa, Edirne gibi büyük şehirlerde misyonerlik yapmışlar, ayrıca Anadolu’nun çeşitli yerlerinde de Hıristiyan azınlıklara hizmet etmişlerdir. Cizvitlerin Türkiye’de görev yapmış bazı ünlü isimleri şunlardır:

Antonio Possevino (1533-1611): Cizvitlerin önemli bir diplomatı ve yazarıdır. 1578’de Osmanlı İmparatorluğu’na gelmiş, İstanbul, Edirne, Bursa, İzmir gibi şehirleri ziyaret etmiş, Osmanlı padişahı III. Murad ile görüşmüş, Osmanlı-Rus savaşını sona erdirmek için arabuluculuk yapmıştır. Aynı zamanda Osmanlı topraklarındaki Hıristiyan azınlıklara hizmet etmiş, Osmanlı kültürü, tarihi, dini, siyasi durumu hakkında eserler yazmıştır.
Claudio Acquaviva (1543-1615): Cizvitlerin beşinci genel başkanıdır. 1581-1582 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’na gelmiş, İstanbul, Edirne, Bursa, İzmir gibi şehirlerde misyonerlik yapmış, Osmanlı padişahı III. Murad ile görüşmüş, Osmanlı topraklarındaki Cizvit okullarını denetlemiş, Cizvitlerin kurallarını yeniden düzenlemiştir.
Angelo Mai (1782-1854): Cizvitlerin ünlü bir filolog ve kardinalidir. 1819-1821 yılları arasında İstanbul’da bulunmuş, Osmanlı saray kütüphanesindeki el yazması eserleri incelemiş, bunlardan bazılarını Avrupa’ya götürmüştür. Aynı zamanda İstanbul’daki Hıristiyan azınlıklara hizmet etmiş, Osmanlı kültürü ve dili hakkında eserler yazmıştır.
Guillaume de Jerphanion (1877-1948): Cizvitlerin önemli bir coğrafyacı, tarihçi ve arkeologudur. 1902-1914 yılları arasında Anadolu’yu gezmiş, özellikle Kapadokya bölgesindeki Hıristiyan eserlerini araştırmış, haritalar, resimler, notlar çıkarmıştır. Aynı zamanda Anadolu’daki Hıristiyan azınlıklara hizmet etmiş, Anadolu tarihi, kültürü, dini hakkında eserler yazmıştır.
Bu isimler dışında Türkiye’de görev yapmış pek çok Cizvit misyoneri vardır.


@@@@@@@@@@

Türkiye’de Cizvit okulları var mı?

Cizvit okulları, resmi olarak Cizvit tarikatına ait olmayabilir, ancak Cizvitlerin kurduğu veya yönettiği okullar olabilir. Ayrıca Cizvit okulları, zaman içinde farklı isimler, yönetimler veya tarikatlar altında faaliyet göstermiş olabilir. Bu nedenle, Türkiye’de Cizvit okulları var mı sorusuna cevap vermek için, Cizvit okullarının tarihçesini, misyonunu, eğitim anlayışını ve faaliyetlerini incelemek gerekir.

Cizvitler, 16. yüzyıldan itibaren Osmanlı İmparatorluğu’nda misyonerlik ve eğitim faaliyetleri yürütmüş bir Katolik tarikatıdır. Cizvitler, özellikle İstanbul, İzmir, Bursa, Edirne gibi büyük şehirlerde misyonerlik yapmışlar, ayrıca Anadolu’nun çeşitli yerlerinde de Hıristiyan azınlıklara hizmet etmişlerdir. Cizvitler, Osmanlı topraklarında ilk yabancı okulu 1583 yılında İstanbul’da Saint Benoit Fransız Lisesi olarak açmışlardır. Bu okul, bugün de faaliyet göstermektedir.

Cizvitler, Osmanlı İmparatorluğu’nda eğitim faaliyetlerini sürdürürken, Fransa’da yasaklanmış ve Fransız Kralı okullarının yönetimini Lazarist rahiplere vermiştir. Bu nedenle, Saint Benoit Lisesi dahil bazı Cizvit okulları, Lazarist tarikatının idaresine girmiştir. Lazarist tarikatı da Cizvitler gibi misyonerlik ve eğitim faaliyetleri yürüten bir Katolik tarikatıdır. Lazarist tarikatının kurduğu veya yönettiği diğer okullar arasında Saint George Avusturya Lisesi, Saint Michel Fransız Lisesi, Saint Pulcherie Fransız Lisesi, Saint Joseph Fransız Lisesi gibi okullar bulunmaktadır. Bu okullar, bugün de faaliyet göstermektedir.

Cizvitlerin kurduğu veya yönettiği diğer bir okul grubu da Notre Dame de Sion rahibelerine ait olan okullardır. Notre Dame de Sion rahibeleri, 1860’larda İstanbul’a gelip Saint Benoit Manastırı’na yerleşmiş, bir süre sonra da kendilerine bugün okul binasının bulunduğu arazi tahsis edilmiştir. Notre Dame de Sion rahibeleri, Cizvitlerin eğitim anlayışını benimsemiş ve Cizvitlerle işbirliği yapmışlardır. Notre Dame de Sion rahibelerinin kurduğu veya yönettiği okullar arasında Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, Sainte Pulcherie Fransız Lisesi, Sainte Trinité Fransız Lisesi gibi okullar bulunmaktadır. Bu okullar, bugün de faaliyet göstermektedir.

Cizvitlerin kurduğu veya yönettiği diğer bir okul grubu da Institut des Frères des Ecoles Chrétiennes tarafından kurulan okullardır. Bu kurum, Cizvitler gibi Katolik eğitiminin yaygınlaştırılması için çalışan bir erkek tarikatıdır. Bu tarikatın kurduğu veya yönettiği okullar arasında Saint Joseph Fransız Lisesi, Sainte Trinité Fransız Lisesi, Saint Benoît Fransız Lisesi gibi okullar bulunmaktadır. Bu okullar, bugün de faaliyet göstermektedir.

Bu okulların dışında, Türkiye’de Cizvitlerin kurduğu veya yönettiği başka okullar da olabilir. Ancak bu okulların Cizvit bağlantısı, resmi olarak belgelenmemiş veya gizli tutulmuş olabilir. Bu nedenle, bu okulları tespit etmek için daha fazla araştırma yapmak gerekir.

Sonuç olarak, Türkiye’de Cizvit okulları var mı sorusuna cevap vermek için, Cizvit okullarının tarihçesini, misyonunu, eğitim anlayışını ve faaliyetlerini incelemek gerekir. Bu inceleme sonucunda, Türkiye’de Cizvitlerin kurduğu veya yönettiği pek çok okul olduğu görülmektedir. Bu okullar, bugün de faaliyet göstermektedir. Ancak bu okullar, resmi olarak Cizvit tarikatına ait olmayabilir, ancak Cizvitlerin eğitim mirasını taşımaktadır. Bu nedenle, Türkiye’de Cizvit okulları var mı sorusuna kesin bir evet veya hayır cevabı vermek zor olabilir.

@@@@@@@@@

Cizvitlerin eğitim anlayışı nedir?

Cizvitlerin eğitim anlayışı, Katolik Kilisesi’nin misyonerlik ve Hıristiyanlaştırma amacına hizmet eden bir eğitim sistemidir. Cizvitler, 16. yüzyılda Loyolalı Ignatius tarafından kurulan İsa Cemiyeti’nin üyeleridir. Cizvitler, bütün insanlığı Hıristiyanlaştırmak ve Hıristiyan olanların inançlarını hiç taviz vermeden yaşamalarını sağlamak için çalışmışlardır. Cizvitler, bu amaçla dünyanın birçok ülkesinde okullar, üniversiteler, kiliseler ve manastırlar kurmuşlardır. Cizvitlerin eğitim anlayışının temel özellikleri şunlardır:

Cizvitlerin eğitim anlayışı, disiplinli, sistematik ve eleştirel bir yaklaşıma dayanmaktadır. Cizvitler, öğrencilerine klasik diller, felsefe, teoloji, matematik, astronomi, fizik, kimya, tıp, coğrafya, tarih, edebiyat, müzik ve resim gibi alanlarda eğitim vermişlerdir. Cizvitler, öğrencilerini sadece bilgi sahibi değil, aynı zamanda ahlaklı, erdemli, dürüst, cesur, fedakar, lider ve hizmetkar olmaya teşvik etmişlerdir. Cizvitler, öğrencilerinin bireysel yeteneklerini, ilgi alanlarını ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmuş, onlara uygun yöntemlerle öğretmişlerdir.
Cizvitlerin eğitim anlayışı, Katolik doktrinine bağlıdır. Cizvitler, öğrencilerine Katolik inancının temel prensiplerini, dogmalarını, ritüellerini, ibadetlerini ve ahlakını öğretmişlerdir. Cizvitler, öğrencilerini diğer dinlere ve mezheplere karşı savunma yapabilecek şekilde donatmış, onlara Katolikliğin üstünlüğünü ve tek doğru yol olduğunu telkin etmişlerdir. Cizvitler, öğrencilerini Papa’ya ve Kilise’ye bağlılık, itaat ve sadakat duygularıyla yetiştirmişlerdir.
Cizvitlerin eğitim anlayışı, kültürel çeşitliliğe saygılıdır. Cizvitler, misyonerlik yaptıkları ülkelerde yerli halkların dilini, kültürünü, dinini ve felsefesini öğrenmiş, onlarla saygılı ve dostane bir ilişki kurmuş, onlara Hıristiyanlığı tanıtmışlardır. Cizvitler, yerli halkların kültürel değerlerini yok etmeye çalışmamış, onları Hıristiyanlaştırmak için uygun bir yöntem geliştirmişlerdir. Cizvitler, aynı zamanda yerli halkların bilim, sanat, felsefe, teoloji gibi alanlardaki eserlerini Avrupa’ya tanıtmış, kültürel alışverişte bulunmuşlardır.
Cizvitlerin eğitim anlayışı, 16. yüzyıldan itibaren Avrupa ve dünyada önemli bir rol oynamış, bilim, sanat, felsefe, teoloji gibi alanlarda pek çok ünlü mezun yetiştirmiştir. Cizvitlerin eğitim anlayışı, bazı devletler ve kilise otoriteleri tarafından hoş karşılanmamış ve zaman zaman engellenmeye çalışılmıştır. Cizvitler, 1773 yılında Papa tarafından feshedilene kadar eğitim alanında önemli bir rol oynamışlardır. Günümüzde Cizvit okulları, yaklaşık 70 ülkede faaliyet göstermektedir. Cizvitlerin eğitim anlayışı, çağın şartlarına uyum sağlayarak değişim ve gelişim göstermiştir.

@@@@@@@@

Cizvit okullarının mezunları kimlerdir?

Cizvit okulları, dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren Katolik eğitim kurumlarıdır. Cizvitler, 16. yüzyılda Loyolalı Ignatius tarafından kurulan İsa Cemiyeti’nin üyeleridir. Cizvitler, bütün insanlığı Hıristiyanlaştırmak ve Hıristiyan olanların inançlarını hiç taviz vermeden yaşamalarını sağlamak için çalışmışlardır. Cizvitler, bu amaçla dünyanın birçok ülkesinde okullar, üniversiteler, kiliseler ve manastırlar kurmuşlardır.

Cizvit okulları, 16. yüzyıldan itibaren Avrupa ve dünyada önemli bir rol oynamış, bilim, sanat, felsefe, teoloji gibi alanlarda pek çok ünlü mezun yetiştirmiştir. Cizvit okullarının mezunları arasında şu isimler bulunmaktadır:

Voltaire (1694-1778): Fransız yazar, filozof, tarihçi ve aydınlanma düşünürüdür. Cizvit okullarında eğitim görmüş, ancak daha sonra Cizvitlere ve Katolik Kilisesi’ne karşı eleştirel bir tutum sergilemiştir. Özgürlük, hoşgörü, adalet, insan hakları gibi konularda eserler vermiş, Fransız Devrimi’ne ilham kaynağı olmuştur.
René Descartes (1596-1650): Fransız matematikçi, fizikçi, filozof ve bilim adamıdır. Cizvit okullarında eğitim görmüş, ancak daha sonra Cizvitlerin eğitim anlayışını eleştirmiştir. Modern felsefenin kurucusu olarak kabul edilir. Analitik geometri, koordinat sistemi, kartezyen düşünce gibi kavramları geliştirmiştir. “Düşünüyorum, öyleyse varım” sözüyle ünlüdür.
Adam Weishaupt (1748-1830): Alman hukukçu, filozof ve aydınlanma düşünürüdür. Cizvit okullarında eğitim görmüş, ancak daha sonra Cizvitlerden ayrılmıştır. 1776’da Bavyera’da İlluminati adlı gizli bir örgüt kurmuş, bu örgütün amacı insanlığı akıl, bilim ve özgürlük yoluyla aydınlatmak ve kilise ve devlet otoritesine karşı mücadele etmekti. Ancak bu örgüt, 1785’te Bavyera hükümeti tarafından yasaklanmış ve dağıtılmıştır.
James Joyce (1882-1941): İrlandalı yazar ve şairdir. Cizvit okullarında eğitim görmüş, ancak daha sonra Cizvitlere ve Katolik Kilisesi’ne karşı mesafeli bir duruş almıştır. Modernist edebiyatın öncülerinden biridir. Ulysses, Dublinliler, Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi gibi eserleriyle tanınır. Dil, bilinç, sembolizm, mitoloji gibi unsurları ustaca kullanmıştır.
Fidel Castro (1926-2016): Kübalı devrimci lider, siyasetçi ve devlet başkanıdır. Cizvit okullarında eğitim görmüş, ancak daha sonra Cizvitlerden uzaklaşmıştır. 1959’da Küba Devrimi’ni gerçekleştirerek Fulgencio Batista’nın diktatörlüğünü devirmiş, sosyalist bir rejim kurmuştur. ABD’ye karşı direnmiş, Sovyetler Birliği ile işbirliği yapmıştır. Küba’nın sağlık, eğitim, spor gibi alanlarda gelişmesini sağlamıştır.

@@@@@@@@@

Cizvit okulları, Katolik eğitim kurumlarıdır ve Türkiye’de de faaliyet göstermektedir. Cizvit okullarında eğitim gören Türkler arasında şu isimler bulunmaktadır:

Ahmet Hamdi Tanpınar (1901-1962): Türk yazar, şair, akademisyen ve siyasetçidir. İstanbul’da Saint Joseph Fransız Lisesi’nde eğitim görmüştür. Türk edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Beş Şehir, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Huzur, Mahur Beste gibi eserleriyle tanınır. Türk kültürü, tarihi, sanatı, felsefesi hakkında araştırmalar yapmıştır.
Zülfü Livaneli (1946-): Türk yazar, besteci, şarkıcı, yönetmen ve siyasetçidir. Ankara’da Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nde eğitim görmüştür. Türk edebiyatının ve müziğinin önde gelen isimlerindendir. Leyla’nın Evi, Serenad, Mutluluk, Kardeşimin Hikayesi gibi eserleriyle tanınır. Türk halk müziğini dünyaya tanıtmış, pek çok film ve diziye müzik yapmıştır.
Orhan Pamuk (1952-): Türk yazar, akademisyen ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibidir. İstanbul’da Robert Kolej’de eğitim görmüştür. Türk edebiyatının en çok okunan ve çevrilen yazarıdır. Kara Kitap, Benim Adım Kırmızı, Kar, Masumiyet Müzesi, Kırmızı Saçlı Kadın gibi eserleriyle tanınır. Türk kültürü, tarihi, kimliği, siyaseti hakkında eleştirel bir bakış açısı sunar.
Cem Yılmaz (1973-): Türk komedyen, oyuncu, senarist, yönetmen ve yapımcıdır. İstanbul’da Saint Joseph Fransız Lisesi’nde eğitim görmüştür. Türk sinema ve televizyonunun en popüler isimlerindendir. Her Şey Çok Güzel Olacak, G.O.R.A, A.R.O.G, Yahşi Batı, Pek Yakında, Arif V 216 gibi filmleriyle tanınır. Stand-up gösterileri, skeçleri, mizahı ve taklit yeteneğiyle sevilir.
Bu isimler dışında Cizvit okullarında eğitim gören başka Türkler de olabilir. Ancak bu isimleri tespit etmek için daha fazla araştırma yapmak gerekir.

@@@@@@@@

İslam ülkelerinde papalığın görevlendirdiği gizli ve açık kardinaller kimlerdir ve ne gibi faaliyetlerde bulunmuşlardır?

Papalık, Katolik kilisesinin ruhani ve cismani liderliğini temsil eden makamdır. Papa, Katolik inancına göre Hz. İsa’nın havarisi Petrus’un halefi ve kilsenin başıdır. Papa, aynı zamanda Vatikan Devleti’nin başkanıdır. Papalık, Hıristiyanlığın ilk dönemlerinden beri İslam ülkeleriyle çeşitli ilişkiler kurmuş, siyasi, dini, kültürel ve misyonerlik faaliyetlerinde bulunmuştur.

Kardinal, Katolik kilisesinin en yüksek rütbeli üyeleridir. Kardinal, papanın danışmanı, yardımcısı ve temsilcisidir. Kardinal, aynı zamanda papanın seçiminde oy hakkına sahiptir. Kardinal, genellikle bir ülke veya bölgenin başpiskoposu veya önemli bir kilisenin başrahibi olarak atanır. Kardinal, papanın verdiği özel görevleri yerine getirir. Kardinal, kırmızı renkli giysiler giyer ve kırmızı şapka takar.

İslam ülkelerinde papalığın görevlendirdiği gizli ve açık kardinaller, papanın temsilcileri olarak bu ülkelerdeki Hıristiyan azınlıklara hizmet etmiş, yerli halklarla diyalog kurmaya çalışmış, bilim, sanat, felsefe, teoloji gibi alanlarda eserler vermiş ve kültürel alışverişte bulunmuştur. Ayrıca bu kardinaller, İslam ülkelerindeki siyasi, dini ve kültürel durumu gözlemlemiş, raporlar hazırlamış ve Avrupa’ya bilgi aktarmıştır. Bazı kardinaller, İslam ülkelerinde Hıristiyanlığı yaymak için misyonerlik yapmış, ancak bu faaliyetleri genellikle gizli tutmuş veya engellenmiştir.

İslam ülkelerinde papalığın görevlendirdiği gizli ve açık kardinallerden bazı örnekler şunlardır:

Kardinal Jean-Louis Tauran (1943-2018): Fransız kardinal, diplomat ve papalık dış ilişkiler bakanıdır. 2007-2014 yılları arasında Papalık Diyalog Konseyi başkanı olarak İslam ülkeleriyle ilişkileri geliştirmek için çalışmıştır. Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Katar, Ürdün, Lübnan, Mısır, Fas gibi ülkeleri ziyaret etmiş, İslam dünyasıyla diyalog ve iş birliği çağrısında bulunmuştur. 2013 yılında Papa Francis’in seçimini duyuran kardinaldir.
Kardinal Charles Maung Bo (1948-): Myanmarlı kardinal, Yangon başpiskoposu ve Myanmar Piskoposlar Konferansı başkanıdır. 2015 yılında Papa Francis tarafından kardinal olarak atanan ilk Myanmarlıdır. Myanmar’da Budist çoğunluğa karşı Hıristiyan azınlığın haklarını savunmuş, barış, adalet, demokrasi ve insan hakları için mücadele etmiştir. 2017 yılında Türkiye’yi ziyaret etmiş, Diyanet İşleri Başkanı ile görüşmüş, İslam-Hıristiyan diyalogunun önemini vurgulamıştır.
Kardinal John Henry Newman (1801-1890): İngiliz kardinal, teolog, filozof ve eğitimcidir. 1845 yılında Anglikan kilisesinden Katolik kilisesine geçmiş, 1879 yılında Papa IX. Leo tarafından kardinal olarak atanan ilk İngiliz olmuştur. İslam dinine ve kültürüne ilgi duymuş, Kur’an’ı ve İslam tarihini incelemiş, İslam’ın Hıristiyanlık için bir rakip değil bir müttefik olduğunu savunmuştur. İslam’ın Hıristiyanlığa yakın bir din olduğunu, Hz. Muhammed’in bir peygamber olmadığını ancak bir reformcu olduğunu iddia etmiştir.

 

@@@@@@@@@

Corç Maroviç kimdir ve ne gibi faaliyetlerde bulunmuştur?

Corç Maroviç, Vatikan’ın uzun yıllar İstanbul temsilciliğini yapan Katolik bir din adamıdır. 1930 yılında İstanbul’da doğmuş, Cizvit okullarında eğitim görmüştür. Vatikan’ın İstanbul temsilcisi olan Kardinal Roncalli’nin himayesinde büyümüş, daha sonra Roncalli Papa 23. John olarak seçilmiştir. Maroviç, Roncalli’nin ardından Vatikan’ın İstanbul temsilciliğine getirilmiş, bu görevi 2012 yılında ölümüne kadar sürdürmüştür.
Corç Maroviç, Türkiye’deki Hıristiyan azınlıklara hizmet etmiş, Türk ve İslam kültürüne saygı duymuş, diyalog ve barış için çalışmış bir din adamıdır. Türkiye’deki Katolik kiliselerinin, okullarının, manastırlarının ve vakıflarının yönetimini üstlenmiş, Vatikan ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmeye çalışmıştır. Ayrıca Türkiye’deki Müslüman ziyaretçilere Cevşen hediye etmiş, Fethullah Gülen ile yazışmış, Cizvit okullarının tarihçesini anlatmıştır.
Corç Maroviç, aynı zamanda bir sanatsever, koleksiyoner ve yazardır. Vatikan’ın İstanbul temsilciliğinde bulunan birçok sanat eserini korumuş, restorasyonunu sağlamış, tanıtmıştır. Kendi koleksiyonunda da birçok değerli eser bulundurmuştur. Ayrıca Türkiye’deki Katolik kiliselerinin tarihini, mimarisini, kültürünü anlatan kitaplar yazmış, konferanslar vermiştir.

Bak. https://www.google.com/amp/s/m.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/727225-corc-marovic-amp

 

Loading

No ResponsesAralık 4th, 2023