Kuranı kerimde Temel kavramlar
Kuranı kerimde Temel kavramlar.
Kuranı kerimde Temel kavramlar, Kur’an’ın anlamını, mesajını, amacını ve özelliklerini ifade eden kelimelerdir. Kur’an’ın temel kavramları, Kur’an’ın kendisinden türetilmiş veya Kur’an’ın tanımladığı kelimelerdir. Kur’an’ın temel kavramları, Kur’an’ı anlamak, yorumlamak, yaşamak ve tebliğ etmek için önemlidir. Kur’an’ın temel kavramları, Kur’an’ın bütünlüğünü, derinliğini, zenginliğini ve güzelliğini ortaya koyar.
Kur’an’ın temel kavramları çok sayıdadır. Ancak bunlardan bazıları şunlardır:
Kur’an: Kur’an, Allah’ın Hz. Muhammed’e (sav) Arapça olarak indirdiği son ve korunmuş kitaptır. Kur’an, Allah’ın kelamıdır. Kur’an, insanlara doğru yolu gösteren, onları iyiliğe ve mutluluğa davet eden, onları kötülükten ve azaptan sakındıran bir rehberdir. Kur’an, insanların dünya ve ahiret hayatına dair pek çok konuyu açıklayan, onlara emirler ve yasaklar koyan, onlara vaadler ve tehditler sunan, onlara örnekler ve kıssalar anlatan bir kitaptır. Kur’an, Allah’ın insanlara en büyük nimeti ve mucizesidir.
Vahiy: Vahiy, Allah’ın peygamberlerine bildirdiği ilahi mesajdır. Vahiy, Allah’ın insanlara iradesini, emirlerini, yasaklarını, hikmetlerini, bilgilerini, sırlarını, vaadlerini, tehditlerini, öğütlerini, haberlerini, kıssalarını, örneklerini, delillerini, ayetlerini, mucizelerini, işaretlerini, alametlerini, isimlerini, sıfatlarını, fiillerini, eserlerini, yaratıklarını, nimetlerini, azaplarını, rahmetlerini, affını, mağfiretini, sevgisini, rızasını, kudretini, ilmini, hükmünü, adaletini, hakkını, hakikatini, tevhidini, ibadetini, şükrünü, zikrini, dua ve tövbesini, sabrını, tevekkülünü, takvasını, ihsanını, ihlasını, imanını, islamını, iyi ve güzel olan her şeyi bildirmesidir. Vahiy, Allah’ın insanlara en büyük lütfu ve rahmetidir.
Ayet: Ayet, Kur’an’ın en küçük birimi olan, başında ve sonunda besmele olmayan, bir veya daha fazla cümleden oluşan, kendisinden önceki ve sonraki ayetlerle bağlantılı olan, bir veya daha fazla konuyu içeren, bir veya daha fazla anlam taşıyan, bir veya daha fazla işaret ve delil barındıran, bir veya daha fazla hüküm ve hikmet içeren, bir veya daha fazla örnek ve kıssa sunan, bir veya daha fazla vaad ve tehdit getiren, bir veya daha fazla emir ve yasak koyan, bir veya daha fazla öğüt ve haber veren, bir veya daha fazla dua ve zikir öğreten, bir veya daha fazla soru ve cevap içeren, bir veya daha fazla teşbih ve istiare kullanan, bir veya daha fazla mübalağa ve kinaye yapan, bir veya daha fazla nida ve hitap eden, bir veya daha fazla sıfat ve isim belirten, bir veya daha fazla fiil ve zarf bildiren, bir veya daha fazla edat ve harf kullanan, bir veya daha fazla kelime ve harf içeren, bir veya daha fazla ses ve haraket taşıyan, bir veya daha fazla üslup ve sanat sergileyen, bir veya daha fazla mucize ve hikmet gösteren, bir veya daha fazla güzellik ve zenginlik sunan, bir veya daha fazla anlam ve derinlik barındıran, bir veya daha fazla bütünlük ve uyum sağlayan, bir veya daha fazla ilim ve hikmet öğreten, bir veya daha fazla rehberlik ve hidayet veren, bir veya daha fazla nimet ve rahmet sunan, bir veya daha fazla azap ve ikaz getiren, bir veya daha fazla tevhid ve ibadet öğreten, bir veya daha fazla iman ve islam davet eden, bir veya daha fazla iyilik ve mutluluk sunan, bir veya daha fazla kötülük ve şerden sakındıran, bir veya daha fazla Allah’ın kelamı ve vahyi olan, bir veya daha fazla Allah’ın kudreti ve ilmini gösteren, bir veya daha fazla Allah’ın eseri ve yaratığı olan, bir veya daha fazla Allah’ın ismi ve sıfatı olan, bir veya daha fazla Allah’ın hükmü ve iradesi olan, bir veya daha fazla Allah’ın rızası ve sevgisi olan, bir veya daha fazla Allah’ın hakkı ve hakikati olan, bir veya daha fazla Allah’ın lütfu ve keremi olan, bir veya daha fazla Allah’ın mucizesi ve ayeti olan bir parçadır. Ayet, Kur’an’ın en küçük ve en büyük mucizesidir.
Tevhid: Tevhid, Allah’ın varlığına, birliğine, yüceliğine, eşsizliğine, eşitliğine, benzersizliğine, yaratıcılığına, ilahiliğine, rabliğine, hükümranlığına, isimlerine, sıfatlarına, fiillerine, emirlerine, yasaklarına, vaadlerine, tehditlerine, rızasına, sevgisine, rahmetine, affına, mağfiretine, nimetlerine, azaplarına, eserlerine, yaratıklarına, delillerine, ayetlerine, işaretlerine, alametlerine, mucizelerine, vahyine, kitaplarına, peygamberlerine, meleklerine, ahiretine, kaderine, hikmetine, adaletine, hakkına, hakikatine, tevhidine, ibadetine, şükrüne, zikrine, duaya, tövbeye, sabra, tevekkülüne, takvasına, ihsanına, ihlasına, imanına, islamına, iyi ve güzel olan her şeyine inanmak, tanımak, bilmek, kabul etmek, tasdik etmek, itiraf etmek, şahitlik etmek, ilan etmek, tebliğ etmek, davet etmek, savunmak, korumak, yaşamak, uygulamak, öğrenmek, öğretmek, araştırmak, anlamak, yorumlamak, açıklamak, delillendirmek, ispatlamak, kanıtlamak, örneklemek, kıyaslamak, karşılaştırmak, değerlendirmek, eleştirmek, yargılamak, hükmetmek, emretmek, yasaklamak, vaad etmek, tehdit etmek, övmek, yermek, sevmek, korkmak, ummak, güvenmek, itaat etmek, ibadet etmek, şükretmek, zikretmek, dua etmek, tövbe etmek, sabretmek, tevekkül etmek, takva etmek, ihsan etmek, ihlas etmek, iman etmek, islam etmek, iyi ve güzel olan her şeyi yapmak, kötü ve çirkin olan her şeyden kaçınmak, VS.
@@@@@@@@@@
Kur’an’da hangi konular ele alınır?
Kur’an, Allah’ın son ve korunmuş kitabı olarak, insanlara hem bu dünya hem de ahiret hayatı için rehberlik eden bir mesajdır. Kur’an, insanların inanç, ibadet, ahlak, hukuk, tarih, bilim, sanat, edebiyat, psikoloji, sosyoloji, ekonomi, siyaset, kültür, medeniyet gibi pek çok konuda bilgi verir, öğütler, uyarır, vaad eder, tehdit eder, örnekler sunar, kıssalar anlatır, deliller gösterir, mucizeler sergiler, ayetler indirir, işaretler verir, alametler bildirir, hikmetler öğretir, adalet sağlar, merhamet eder, rahmet sunar, affeder, mağfiret eder, sevgi gösterir, rıza verir, nimetler bahşeder, azap gönderir, hüküm koyar, irade bildirir, isimlerini tanıtır, sıfatlarını gösterir, fiillerini yansıtır, eserlerini ortaya koyar, yaratıklarını yaratır, kudretini gösterir, ilmini paylaşır, hakikatini bildirir, tevhidini öğretir, ibadetini emreder, şükrünü ister, zikrini tavsiye eder, duayı kabul eder, tövbeyi diler, sabrı ödüllendirir, tevekkülü sever, takvayı bekler, ihsanı yüceltir, ihlası arar, imanı istiyor, islamı davet eder, iyiliği emreder, kötülükten sakındırır, güzelliği sunar, çirkinliği yasaklar, hayrı arttırır, şerri azaltır, mutluluğu vaad eder, hüznü giderir, hayat verir, ölüm getirir, diriltir, hesaba çeker, mükafatlandırır, cezalandırır, cennete sokar, cehenneme atar, her şeyi yapar, her şeye gücü yeter, her şeyi bilir, her şeye hükmeder, her şeye yakındır, her şeyden münezzehtir, her şeyin sahibidir, her şeyin yaratıcısıdır, her şeyin ilahıdır, her şeyin rabbi olan Allah’ın kelamıdır.