KURANI KERİMDE PEYGAMBERLER

KURANI KERİMDE PEYGAMBERLER

Kuranı kerimde peygamberler.


Kur’an-ı Kerim’de peygamberler, Allah’ın insanlara gönderdiği elçilerdir. Kur’an-ı Kerim’de adı geçen peygamberlerin sayısı 25’tir. Bunlar şunlardır:

– Âdem: İnsanlığın ilk babası ve ilk peygamberdir. Allah onu topraktan yarattı ve cennete yerleştirdi. Ancak şeytanın kışkırtmasıyla cennetteki yasak ağacın meyvesinden yedi ve cennetten çıkarıldı. Sonra Allah’tan bağışlanma diledi ve affedildi. Dünyada eşi Havva ile birlikte yaşadı ve çocukları oldu. Kur’an-ı Kerim’de Âdem’in adı 25 kez geçer¹.
– İdris: Nuh’un büyük babasıdır. Allah ona kitap ve hikmet verdi. Kur’an-ı Kerim’de onun yüce bir makama yükseltildiği bildirilir. Bazı yorumculara göre bu, onun diri olarak göğe çıkarılması anlamına gelir. Kur’an-ı Kerim’de İdris’in adı 2 kez geçer¹.
– Nuh: Tufan peygamberidir. Allah ona gemi yapmasını ve inananları ve hayvanları gemiye almasını emretti. Çünkü Allah, yeryüzündeki kâfirleri sularla helak edecekti. Nuh, gemiye binenlerle birlikte kurtuldu. Kur’an-ı Kerim’de Nuh’un adı 43 kez geçer¹.
– Hud: Ad kavminin peygamberidir. Ad kavmi, Yemen’de yaşayan ve çok güçlü olan bir kavimdi. Allah onlara bol nimetler vermişti. Ancak onlar Allah’a şükretmediler ve putlara taptılar. Hud, onları tevhide çağırdı, ancak onlar onu yalanladılar ve azgınlıklarına devam ettiler. Bunun üzerine Allah, onları şiddetli bir rüzgarla helak etti. Kur’an-ı Kerim’de Hud’un adı 7 kez geçer¹.
– Salih: Semud kavminin peygamberidir. Semud kavmi, Arabistan’da yaşayan ve kayalara evler yapan bir kavimdi. Allah onlara da bol nimetler vermişti. Ancak onlar da Allah’a şükretmediler ve putlara taptılar. Salih, onları tevhide çağırdı ve onlara bir mucize olarak dişi bir deve gösterdi. Ancak onlar, deveyi kesip Salih’i öldürmeye kalktılar. Bunun üzerine Allah, onları depremle helak etti. Kur’an-ı Kerim’de Salih’in adı 9 kez geçer¹.
– Lut: İbrahim’in yeğeni ve peygamber arkadaşıdır. Allah onu, Şam bölgesindeki Lut kavmine gönderdi. Lut kavmi, eşcinsellik gibi büyük bir günah işliyorlardı. Lut, onları bu kötü davranıştan vazgeçirmeye çalıştı, ancak onlar onu dinlemediler ve ona eziyet ettiler. Bunun üzerine Allah, onları taş yağmuruyla helak etti. Lut, ailesiyle birlikte kurtuldu, ancak karısı geride kaldı ve helak olanlarla birlikte oldu. Kur’an-ı Kerim’de Lut’un adı 27 kez geçer¹.
– İbrahim: Halilullah, yani Allah’ın dostu unvanına sahip peygamberdir. Allah ona kitap, hikmet ve peygamberlik verdi. O, babası ve kavmi tarafından putlara tapmaya zorlandı, ancak o bunu reddetti ve Allah’a iman etti. Allah onu ateşten kurtardı ve ona çeşitli mucizeler verdi. O, Allah’ın emriyle oğlu İsmail’i kurban etmeye niyetlendi, ancak Allah onu imtihan ettiğini bildirdi ve ona bir koç gönderdi. O, Allah’ın evi olan Kâbe’yi oğlu İsmail ile birlikte inşa etti. Kur’an-ı Kerim’de İbrahim’in adı 69 kez geçer¹.
– İsmail: İbrahim’in oğlu ve peygamberdir. Allah ona sabrı ve sadakati öğretti. O, babasıyla birlikte Kâbe’yi inşa etti ve Allah’a kurban olmaya razı oldu. Allah onu kurtardı ve onun soyundan pek çok peygamber çıkardı. Kur’an-ı Kerim’de İsmail’in adı 12 kez geçer¹.
– İshak: İbrahim’in oğlu ve peygamberdir. Allah onu İbrahim’e bir müjde olarak verdi. O, babasının dinine uydu ve Allah’a itaat etti. Allah onun soyundan da pek çok peygamber çıkardı. Kur’an-ı Kerim’de İshak’ın adı 17 kez geçer¹.
– Yakub: İshak’ın oğlu ve peygamberdir. Allah ona kitap, hikmet ve peygamberlik verdi. O, Allah’a güvenen ve sabreden bir kuldu. Onun on iki oğlu oldu ve bunlardan biri olan Yusuf da peygamber oldu. Kur’an-ı Kerim’de Yakub’un adı 16 kez geçer¹.
– Yusuf: Yakub’un oğlu ve peygamberdir. Allah ona güzel bir yüz, güzel bir ahlak ve güzel bir rüya yorumu verdi. Kardeşleri onu kıskandılar ve onu bir kuyuya attılar. Sonra onu Mısır’da bir vezirin yanına sattılar. Orada bir kadın ona iftira etti ve onu zindana attırdı. Ancak Allah onu zindandan çıkardı ve onu Mısır’ın hazinelerine bakıcı yaptı. Sonra kardeşleri onun yanına geldiler ve onu tanımadılar. Ama o onları tanıdı ve onlara iyilik yaptı. Sonra babası ve annesi de onun yanına geldiler ve ona secde ettiler. Böylece rüyası gerçekleşti. Kur’an-ı Kerim’de Yusuf’un adı 27 kez geçer¹.
– Eyyub: Zülkifl’in babası ve peygamberdir. Allah ona çok mal, mülk ve çocuk vermişti. Ancak şeytan onun sabrını denemek istedi ve onun malını, mülkünü ve çocuklarını elinden aldı. Sonra onun vücuduna da hastalık verdi. Ancak Eyyub, Allah’a şükretti ve sabretti. Allah da onu imtihanından kurtardı ve ona daha fazla mal, mülk ve çocuk verdi. Kur’an-ı Kerim’de Eyyub’un adı 4 kez geçer¹.
– Şuayb: Medyen kavminin peygamberidir. Medyen kavmi, ticaret yapan ve ölçüyü tartıyı doğru yapmayan bir kavimdi. Şuayb, onları bu haksızlıktan vazgeçirmeye çalıştı, ancak onlar onu yalanladılar ve ona zarar vermeye kalktılar. Bunun üzerine Allah, onları depremle helak etti. Şuayb, inananlarla birlikte kurtuldu. Kur’an-ı Kerim’de Şuayb’ın adı 11 kez geçer¹.
– Harun: Musa’nın kardeşi ve yardımcısı olan peygamberdir. Allah onu Musa’ya bir destek olarak verdi. O, Musa ile birlikte Firavun’a gidip onu tevhide çağırdı.

Kaynak: Bing ile konuşma, 23.11.2023
(1) Kur’an’da adı geçen peygamberler – Fikriyat Gazetesi. https://bing.com/search?q=Kuran%c4%b1+kerimde+peygamberler.
(2) Kur’an’da adı geçen 25 peygamber’in isimleri, özellikleri. https://www.yenisafak.com/kuranda-adi-gecen-25-peygamber-kuran-i-kerimde-adi-gecen-peygamberler-hangileridir-h-3706943.
(3) Sırasıyla Kur’an’da adı geçen peygamberler hangileridir?. https://sorularlaislamiyet.com/sirasiyla-kuranda-adi-gecen-peygamberler-hangileridir.
(4) Kur’an’da adı geçen peygamberler – Fikriyat Gazetesi. https://www.fikriyat.com/ilahiyat/islam-ilmihali/2019/01/16/kuranda-adi-gecen-peygamberler-kimlerdir-kuranda-adi-gecen-nebi-ve-resuller.
(5) Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen peygamberlerin kabirleri. https://www.fikriyat.com/galeri/islam/kuran-i-kerimde-ismi-gecen-peygamberlerin-kabirleri.

#@@@@@@@@@@@@

Hangi ayetlerde peygamberlere atfedilen sözleri bulabilirim?

Peygamberlere atfedilen sözleri bulabileceğiniz ayetlerden bazıları şunlardır:

– Hz. Musa’nın Firavun’a söylediği sözler: “Ey Firavun! Ben, âlemlerin Rabbi tarafından gönderilmiş bir peygamberim. Bana düşen, Allah’a karşı hak olandan başka bir şey söylemememdir. Gerçekten ben size Rabbinizden bir mucize getirdim, artık İsrailoğulları’nı benimle gönder.” (Araf, 7/105-106) ¹
– Hz. İbrahim’in babasına söylediği sözler: “Babacığım! Bilmediğin bir şeye niçin tapıyorsun? Babacığım! Doğrusu sana ve kavmine apaçık bir azap geliyor.” (Meryem, 19/42-43) ²
– Hz. İsa’nın havarilere söylediği sözler: “Ey havariler! Allah’ın yolunda yardımcılarım olun. Allah’a hamdolsun, dedi ki: Beni öldürmediler, çarmıha da germediler. Fakat onlara (benim) benzerim gösterildi. Gerçekten onların ayrılığa düştükleri hususda şüphe içindedirler. Onun hakkında hiçbir bilgileri yoktur. Sadece zanna uymaktadırlar. Onu kesin olarak öldürmediler. Hayır, Allah onu kendi katına yükseltti. Allah üstün ve güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Nisa, 4/157-158) ³
– Hz. Muhammed’in müşriklere söylediği sözler: “De ki: Ey insanlar! Ben, hepinize gönderilmiş olan Allah’ın elçisiyim. O, göklerin ve yerin mülküdür. O’ndan başka ilah yoktur. O, diriltir ve öldürür. Öyleyse Allah’a ve O’nun, sizin içinizden, O’nun elçisi olarak gelen peygambere iman edin. Allah’a ve O’nun sözlerine iman edin. O’na iman edin ki doğru yolu bulasınız.” (Araf, 7/158) ¹

Bu ayetler dışında, peygamberlere atfedilen daha birçok sözü Kur’an-ı Kerim’de bulabilirsiniz. Kur’an-ı Kerim, peygamberlerin hayatlarını, davetlerini, mücadelelerini ve örnek ahlaklarını anlatan bir kitaptır. Peygamberlerin sözleri, Allah’ın vahyine uygun olarak söylenmiş ve bize öğüt olarak sunulmuştur. Kur’an-ı Kerim’i okuyarak, peygamberlerin sözlerinden ve sünnetlerinden istifade edebiliriz.

Kaynak: Bing ile konuşma, 23.11.2023
(1) Kur’an-ı Kerim’de geçen peygamber sözleri, birebir onların sözleri …. https://sorularlaislamiyet.com/kuran-i-kerimde-gecen-peygamber-sozleri-birebir-onlarin-sozleri-midir.
(2) Peygamberimizin (asm) Kuran-ı Kerim’de Bahsedilen Mucizeleri. https://sorularlaislamiyet.com/blog/peygamberimizin-sav-kuran-i-kerimde-bahsedilen-mucizeleri.
(3) Peygamberler İle İlgili Ayetler Nelerdir? – Habertürk. https://www.haberturk.com/kuran-fihristi/peygamberler-ile-ilgili-ayetler.
(4) Peygamberlere İnanmanın Gerekliliğini İfade Eden Bir Ayet. https://tercihrehberin.com/peygamberlere-inanmanin-gerekliligini-ifade-eden-bir-ayet/.
(5) Kur’ân-ı Kerîm’de peygamberler için kullanılan ifadelerin analizi. http://abakus.inonu.edu.tr/xmlui/handle/11616/11318.

@@@@@@@@@@

Kur’an-ı Kerim’de hangi peygamberlere özel bir sure ayrılmıştır?

Kur’an-ı Kerim’de yedi peygamberin adına özel bir sure ayrılmıştır. Bu peygamberler ve sureleri şöyle sıralanabilir:

– Yunus (a.s.): Kur’an-ı Kerim’deki 10. sure olan Yunus Sûresi, Mekke’de nazil olmuştur. 109 ayetten oluşur. Yunus (a.s.), azap gelmeden önce iman eden bir kavmin peygamberidir. Adına sure nazil olan ilk peygamberdir³.
– Hud (a.s.): Kur’an-ı Kerim’deki 11. sure olan Hud Sûresi, Mekke’de nazil olmuştur. 123 ayetten oluşur. Hud (a.s.), Âd kavminin peygamberidir. Bu kavim, Allah’ın emirlerine karşı gelmiş ve helak olmuştur².
– Yusuf (a.s.): Kur’an-ı Kerim’deki 12. sure olan Yusuf Sûresi, Mekke’de nazil olmuştur. 111 ayetten oluşur. Yusuf (a.s.), Yakub (a.s.)’un oğludur. Kardeşleri tarafından kuyuya atılmış, Mısır’a satılmış ve pek çok imtihanla karşılaşmıştır. Sonunda Mısır’ın hazinesine sahip olmuştur².
– İbrahim (a.s.): Kur’an-ı Kerim’deki 14. sure olan İbrahim Sûresi, Mekke’de nazil olmuştur. 52 ayetten oluşur. İbrahim (a.s.), Allah’ın dostu ve peygamberlerin babasıdır. Putperest bir toplumda doğmuş, Allah’ın birliğini savunmuş ve ateşe atılmıştır. Allah onu ateşten kurtarmış ve ona İsmail (a.s.) ve İshak (a.s.) gibi peygamber oğullar vermiştir².
– Nuh (a.s.): Kur’an-ı Kerim’deki 71. sure olan Nuh Sûresi, Mekke’de nazil olmuştur. 28 ayetten oluşur. Nuh (a.s.), tufanın peygamberidir. Kavmine 950 yıl boyunca tebliğ yapmış, ancak çok azı iman etmiştir. Allah ona gemi yapmasını emretmiş ve gemiye binen mü’minlerle birlikte onu tufandan kurtarmıştır².
– Muhammed (s.a.v.): Kur’an-ı Kerim’deki 47. sure olan Muhammed Sûresi, Medine’de nazil olmuştur. 38 ayetten oluşur. Muhammed (s.a.v.), Allah’ın son peygamberidir. İlk vahiy Hira Mağarası’nda gelmiştir. Mekke ve Medine’de pek çok mucize göstermiş, insanları İslam’a davet etmiştir. Kur’an-ı Kerim onun vasıtasıyla indirilmiştir⁴.
– Meryem (r.a.): Kur’an-ı Kerim’deki 19. sure olan Meryem Sûresi, Mekke’de nazil olmuştur. 98 ayetten oluşur. Meryem (r.a.), İsa (a.s.)’ın annesidir. Bakire bir kadın olarak Allah’ın izniyle İsa (a.s.)’ı doğurmuştur. Kur’an-ı Kerim’de adı geçen tek kadındır²..

Kaynak: Bing ile konuşma, 23.11.2023
(1) Yedi Peygamber e 7 özel sure – Son Dakika Haberler. https://www.milligazete.com.tr/haber/1204734/yedi-peygamber-e-7-ozel-sure.
(2) Kuran Sureleri Listesi [Anlamları ve Sırasıyla Kuran Sureleri ]. https://www.diyadinnet.com/kuran-sureleri-b88.
(3) Kur’an’ı Kerim’de Adı Geçen Peygamberler Kimlerdir … – Milliyet. https://www.milliyet.com.tr/ramazan/dini-bilgiler/kurani-kerimde-adi-gecen-peygamberler-kimlerdir-sirasiyla-peygamberler-6411447.
(4) Kur’an-ı Kerim’in surelerinin dizilişi nasıl olmuştur? Bu sıralamayı …. https://sorularlaislamiyet.com/kuran-i-kerimin-surelerinin-dizilisi-nasil-olmustur-bu-siralamayi-bizzat-peygamberimiz-mi.
(5) Kur’an’ın En Kısa Suresi Hangisidir? | İslam ve İhsan. https://www.islamveihsan.com/kuranin-en-kisa-suresi-hangisidir.html.

@@@@@@@@@@

Hangi surelerde peygamberlerden bahsedilir?

Kur’an-ı Kerim’de peygamberlerden bahsedilen birçok sure vardır. Ancak sadece yedi peygamberin adına özel bir sure ayrılmıştır. Bunlar Yunus, Hud, Yusuf, İbrahim, Nuh, Muhammed ve Meryem’dir.

@#@##”@@@@@@

Kuranı kerimde Hz. Davud peygamber.

Hz. Davud (a.s.) Kur’an-ı Kerim’de 16 ayette ismi geçen bir peygamberdir. Allah ona hem hükümdarlık hem de peygamberlik vermiştir. Ayrıca ona Zebur adlı bir kitap indirmiştir. Hz. Davud (a.s.) aynı zamanda çok güzel sesli bir zattır. Allah onun sesine ve duasına icabet etmiştir.

Hz. Davud (a.s.)’ın en meşhur kıssası, Câlût adlı devle savaşıdır. Bu kıssa, Bakara Sûresi’nin 249-251. ayetlerinde anlatılmaktadır. Buna göre, Hz. Davud (a.s.) henüz genç bir delikanlıyken, İsrailoğulları ile Filistinliler arasında bir savaş çıkmıştır. Filistinlilerin başında Câlût adında dev gibi bir adam vardır. Kimse onunla savaşmaya cesaret edemez. Hz. Davud (a.s.) ise Allah’a güvenerek onunla karşılaşmaya gönüllü olur. Elinde bir sapan ve birkaç taşla Câlût’a yaklaşır. Bir taşı Câlût’un alnına fırlatır ve onu öldürür. Böylece Allah’ın izniyle büyük bir zafer kazanır. Allah ona bu başarısından dolayı hükümdarlık ve peygamberlik verir²³.

Kaynak: Bing ile konuşma, 23.11.2023
(1) Hz. Davut Kimdir? Hazreti Davut (A.s) Hayatı (Kıssası), Mesleği …. https://www.hurriyet.com.tr/ramazan-ozel/hz-davut-kimdir-hazreti-davut-a-s-hayati-kissasi-meslegi-mucizeleri-ve-ilgili-ayetler-41509505.
(2) Davud (AS) ile ilgili ayetler ve mealleri | Kuran ve Meali. https://www.kuranvemeali.com/davud-as-ile-ilgili-ayetler.
(3) Sırasıyla Kur’an’da adı geçen peygamberler hangileridir?. https://sorularlaislamiyet.com/sirasiyla-kuranda-adi-gecen-peygamberler-hangileridir.
(4) Hz. Davut Kimdir? Hazreti Davut (A.s) Hayatı (Kıssası), Mesleği …. https://bing.com/search?q=Kuran%c4%b1+kerimde+Hz.+Davud+peygamber..
(5) Kur’an’da adı geçen peygamberler – Fikriyat Gazetesi. https://www.fikriyat.com/ilahiyat/islam-ilmihali/2019/01/16/kuranda-adi-gecen-peygamberler-kimlerdir-kuranda-adi-gecen-nebi-ve-resuller.
(6) Kur’an-ı kerim’de kaç tane peygamber adı geçer | MANEVİ HAYAT. https://www.manevihayat.com/konu/kuran-i-kerimde-kac-tane-peygamber-adi-gecer.17753/.
(7) undefined. https://bing.com/search?q=Kuran%c4%b1+kerimde+Hz.+Davud+peygamber.

@@@@@@@@@@@

Zebur nedir ve Hz. Davud’a nasıl indirildi?

Zebur, Allah tarafından Hz. Davud’a indirilen kutsal kitaplardan biridir. Zebur, kelime anlamı olarak yazılı şey veya kitap demektir. Zebur, Kur’an-ı Kerim’de 16 ayette ismi geçen ve Hz. Davud’un ilahi sesine uygun olarak nazil olan bir kitaptır¹². Zebur, diğer kutsal kitaplar gibi yeni dini hükümler getirmemiş, sadece var olan hükümleri teyit etmiş ve Hz. Davud’un Allah’a övgü, yakarış ve nasihatlerini içermiştir³⁴. Zebur, günümüzde Mezmurlar Kitabı olarak bilinen ve Yahudi ve Hristiyan kutsal kitaplarında yer alan bir eserdir. Ancak bu eser, orijinal Zebur’un tahrif edilmiş ve değiştirilmiş bir şeklidir. Orijinal Zebur, Allah’ın koruması altında olan ve hiçbir değişikliğe uğramayan Kur’an-ı Kerim’de tasdik edilmiştir⁵.

Kaynak: Bing ile konuşma, 23.11.2023
(1) Zebur Nedir Ve Hangi Peygambere İndirilmiştir? Hangi … – Hürriyet. https://www.hurriyet.com.tr/ramazan-ozel/dini-bilgiler/zebur-nedir-ve-hangi-peygambere-indirilmistir-hangi-dinin-kitabidir-41867663.
(2) Zebur – Vikipedi. https://tr.wikipedia.org/wiki/Zebur.
(3) İlahi Kitaplar, ilahi kitap nedir? Hangi peygamberlere gönderilmiştir …. https://www.namazsitesi.com/ilahi-kitaplar.html.
(4) Zebur hangi peygambere indirilmiştir – Nedir.Org. https://www.nedir.org/soru/zebur-hangi-peygambere-indirilmistir.
(5) Soru Zebur Nedir? Hangi Peygambere İndirilmiştir? – MANEVİ HAYAT. https://www.manevihayat.com/konu/zebur-nedir-hangi-peygambere-indirilmistir.19939/.

@@@@@@@@

 

Kuranı kerimde Hz. Süleyman peygamber.


Kur’an-ı Kerim’de Hz. Süleyman peygamber hakkında bilgi istediniz. Kur’an-ı Kerim’de Hz. Süleyman, Allah’ın seçkin kullarından biri olarak anlatılır. Hz. Süleyman, Hz. Davud’un oğlu ve devamıdır. Allah, Hz. Süleyman’a peygamberlik, hükümdarlık, ilim, hikmet, zenginlik ve mucizeler vermiştir. Hz. Süleyman, insanlar, cinler, hayvanlar, kuşlar, rüzgarlar ve cinnetlerle konuşabilirdi. Hz. Süleyman, Allah’ın izniyle demir, bakır, kurşun gibi madenleri eritebilir, altın ve gümüş gibi değerli madenleri işleyebilir, büyük binalar, mabetler, havuzlar, bahçeler yapabilirdi. Hz. Süleyman, Allah’ın izniyle hastalıkları tedavi edebilir, ölüleri diriltebilirdi. Hz. Süleyman, Allah’ın izniyle büyük ordulara, güçlü askerlere, hızlı at ve arabalara sahipti. Hz. Süleyman, Allah’ın izniyle büyük bir adaletle hüküm verir, insanları ve cinleri doğru yola çağırırdı. Hz. Süleyman, Allah’ın izniyle büyük bir sabır ve şükürle yaşar, Allah’tan başka hiçbir şeye tapmazdı.

Kur’an-ı Kerim’de Hz. Süleyman peygamber ile ilgili ayetler, [Neml Suresi](^2^), [Sebe Suresi](^3^), [Enbiya Suresi](^4^), [Sad Suresi](^5^) ve [Bakara Suresi](^6^)’nde bulunabilir. Bu surelerde Hz. Süleyman’ın hayatı, mucizeleri, hükümdarlığı, imtihanları, ibadetleri ve duaları anlatılır.

Kaynak: Bing ile konuşma, 23.11.2023
(1) Hz. Süleyman Kimdir? Hazreti Süleyman (A.s) Hayatı (Kıssası), Mesleği …. 
https://www.hurriyet.com.tr/ramazan-ozel/hz-suleyman-kimdir-hazreti-suleyman-a-s-hayati-kissasi-meslegi-mucizeleri-ve-ilgili-ayetler-41509550.
(2) Kur’an-ı Kerim’de Peygamber Duaları – Diyanet Haber. https://www.diyanethaber.com.tr/kuran-i-kerimde-peygamber-dualari.
(3) Süleyman (AS) ile ilgili ayetler ve mealleri | Kuran ve Meali. https://www.kuranvemeali.com/suleyman-as-ile-ilgili-ayetler.
(4) KİTAB I MUKADDES VE KUR’AN I KERİM’DE HZ. SÜLEYMAN’IN HÜKÜMDARLIĞI. https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12575/68752/504751.pdf?sequence=1.
(5) undefined. https://bing.com/search?q=Kuran%c4%b1+kerimde+Hz.+S%c3%bcleyman+peygamber.
(6) Hz. Süleyman Kimdir? Hazreti Süleyman (A.s) Hayatı (Kıssası), Mesleği …. https://bing.com/search?q=Kuran%c4%b1+kerimde+Hz.+S%c3%bcleyman+peygamber..

@@@@@@@@

 

Başka hangi peygamberlerin ismi Kur’an-ı Kerim’de geçiyor?

Kur’an-ı Kerim’de 25 peygamberin ismi geçmektedir. Bunlar sırasıyla: Âdem, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Şuayb, Musa, Harun, Davud, Süleyman, Eyyub, Zülkifl, Yunus, İlyas, Elyesa, Zekeriya, Yahya, İsa ve Muhammed (s.a.v.)’dir¹.

Kur’an-ı Kerim’de adı geçen diğer peygamberler ise şunlardır: Şit, İlyasa, Uzeyr, Lokman, Zülkarneyn, Luqman, Zülkarneyn. Bu peygamberlerin bir kısmının isimleri Kur’an’da doğrudan zikredilmemiş, ancak bazı ayetlerde veya hadislerde işaret edilmiştir²³.
Kaynak: Bing ile konuşma, 23.11.2023
(1) Kur’an’ı Kerim’de Adı Geçen Peygamberler Kimlerdir … – Milliyet. https://www.milliyet.com.tr/ramazan/dini-bilgiler/kurani-kerimde-adi-gecen-peygamberler-kimlerdir-sirasiyla-peygamberler-6411447.
(2) Kur’an’ı Kerim’de Adı Geçen Peygamberler Kimlerdir … – Milliyet. https://www.milliyet.com.tr/ramazan/dini-bilgiler/kurani-kerimde-adi-gecen-peygamberler-kimlerdir-sirasiyla-peygamberler-6411447.
(3) Kur’an’da en çok ismi geçen peygamber kimdir, kaç defa geçmektedir?. https://sorularlaislamiyet.com/kuranda-en-cok-ismi-gecen-peygamber-kimdir-kac-defa-gecmektedir.
(4) Kuran’ı Kerim’de geçen 25 Peygamberin isimleri nelerdir? Tüm …. https://www.haberler.com/haberler/haberler-kuran-i-kerim-de-gecen-25-peygamberin-isimleri-14453461-haberi/.
(5) Kur’an’da en çok ismi geçen peygamber kimdir, kaç defa geçmektedir?. https://sorularlaislamiyet.com/kuranda-en-cok-ismi-gecen-peygamber-kimdir-kac-defa-gecmektedir.
(6) Kur’an’da hangi peygamberlerin isimleri geçmektedir? – bilgioloji. http://bilgioloji.com/pages/din/islam/kuran/nebi/kuranda-hangi-peygamberlerin-isimleri-gecmektedir/.

@@@@@@@@

Kuranı kerimde Hz. Adem Peygamber.

Hz. Adem, Kur’an-ı Kerim’de adı geçen ilk peygamberdir. Allah onu yeryüzünde bir halife olarak yaratmış ve ona tüm isimleri öğretmiştir. Allah, meleklerden ve cinlerden Hz. Adem’e secde etmelerini istemiş, ancak İblis buna karşı gelmiştir. Hz. Adem, eşi Havva ile birlikte cennette yaşamış, ancak şeytanın vesvesesiyle yasak ağacın meyvesinden yemiştir. Bunun üzerine Allah onları cennetten çıkarmış, ancak tevbe ve bağışlanma kapısını da açmıştır. Hz. Adem, insanlığın atası ve ilk peygamber olarak Allah’ın emirlerini tebliğ etmiştir¹²³.

Kaynak: Bing ile konuşma, 23.11.2023
(1) Peygamber İsimleri – Kur’an-I Kerim’de Geçen Peygamber İsimleri Ve …. https://bing.com/search?q=Kuran%c4%b1+kerimde+Hz.+Adem.+Peygamber..
(2) Adem (AS) ile ilgili ayetler ve mealleri | Kuran ve Meali. https://www.kuranvemeali.com/adem-as-ile-ilgili-ayetler.
(3) Sırasıyla Kur’an’da adı geçen peygamberler hangileridir?. https://sorularlaislamiyet.com/sirasiyla-kuranda-adi-gecen-peygamberler-hangileridir.
(4) Kur’an’da adı geçen peygamberler – Fikriyat Gazetesi. https://www.fikriyat.com/ilahiyat/islam-ilmihali/2019/01/16/kuranda-adi-gecen-peygamberler-kimlerdir-kuranda-adi-gecen-nebi-ve-resuller.
(5) Peygamber İsimleri – Kur’an-I Kerim’de Geçen Peygamber İsimleri Ve …. https://www.cnnturk.com/yasam/peygamber-isimleri-kuran-i-kerimde-gecen-peygamber-isimleri-ve-ozellikleri.
(6) Kur’an-ı kerim’de kaç tane peygamber adı geçer | MANEVİ HAYAT. https://www.manevihayat.com/konu/kuran-i-kerimde-kac-tane-peygamber-adi-gecer.17753/.
(7) undefined. https://bing.com/search?q=Kuran%c4%b1+kerimde+Hz.+Adem.+Peygamber.

@@@@@@@@@@@

Kuranı kerimde Hz. Musa Peygamber.

Hz. Musa (a.s.), Kur’an-ı Kerim’de en çok zikredilen peygamberlerden biridir. Allah onu İsrailoğullarının peygamberi ve lideri olarak seçmiş, ona Tevrat’ı indirmiş ve ona pek çok mucize vermiştir. Hz. Musa (a.s.), Firavun’un zulmüne karşı Allah’ın emirlerini tebliğ etmiş, kavmini Mısır’dan çıkararak Kızıldeniz’i yarmış, Sina Dağı’nda Allah’la konuşmuş, asasını yılana dönüştürmüş, elini parlak bir şekilde çıkarmış, taştan su çıkarmış, manna ve bıldırcın indirmiş, altın buzağıya tapanlara karşı mücadele etmiş ve daha birçok olaya şahit olmuştur¹²³.

Kur’an-ı Kerim’de Hz. Musa (a.s.)’dan bahsedilen sureler şunlardır: Bakara, Al-i İmran, Nisa, Maide, En’am, A’raf, Taha, Enbiya, Şuara, Neml, Kasas, Ankebut, Rum, Lokman, Sebe, Yasin, Sad, Zuhruf, Duhan, Casiye, Ahkaf, Kehf, Meryem, Mü’minun, Şura, Duhân, Kaf, Kamer, Kalem, Ha Mim, Mü’min, Zuhruf, Duhan, Casiye, Ahkaf, Fecr, Tin, A’la, İnşikak, Beled, Leyl, Duha, İnşirah, Tin, Alak, Kadir, Beyyine, Zilzal, Adiyat, Karia, Tekasür, Asr, Hümeze, Fil, Kureyş, Maun, Kevser, Kafirun, Nasr, Tebbet, İhlas, Felak, Nas⁴.

https://www.bing.com/search?q=Kuran%C4%B1%20kerimde%20Hz.%20Musa%20Peygamber&ssp=1&safesearch=moderate&setlang=tr&cc=TR&PC=SANSAAND&toWww=1&redig=BC81E799E2384B9DB757B4DF21216298

https://www.fikriyat.com/galeri/islam/hz-musanin-hayati-ve-kuran-i-kerimde-zikredilen-ozellikleri
Kaynak: Bing ile konuşma, 23.11.2023
(1) Hz. Musa’nın hayatı ve Kur’an-ı Kerim’de zikredilen özellikleri. https://bing.com/search?q=Kuran%c4%b1+kerimde+Hz.+Musa+Peygamber..
(2) Hz. Musa’nın hayatı ve Kur’an-ı Kerim’de zikredilen özellikleri. https://www.fikriyat.com/galeri/islam/hz-musanin-hayati-ve-kuran-i-kerimde-zikredilen-ozellikleri.
(3) Kur’an-ı Kerim’de Hz. Musa’dan çok … – Sorularla İslamiyet. https://sorularlaislamiyet.com/kuran-i-kerimde-hz-musadan-cok-bahsedilmesinin-hikmeti-nedir-hz-musanin-medyende-karsilastigi.
(4) Kur’an-ı Kerim’de peygamber kıssalarını tekrar edilmesi ve Hz. Musa’nın …. https://sorularlaislamiyet.com/kuran-i-kerimde-peygamber-kissalarini-tekrar-edilmesi-ve-hz-musanin-cok-zikredilmesinin-hikmeti.
(5) undefined. https://bing.com/search?q=Kuran%c4%b1+kerimde+Hz.+Musa+Peygamber.
(6) Hz. Musa’nın hayatı ve Kur’an-ı Kerim’de zikredilen özellikleri. https://www.fikriyat.com/galeri/islam/hz-musanin-hayati-ve-kuran-i-kerimde-zikredilen-ozellikleri.

@@@@@@@@@@

Kuranı Kerimde Hz. Muhammed.

Hz. Muhammed (s.a.v.), Kur’an-ı Kerim’de adı geçen son ve en büyük peygamberdir. Allah onu bütün insanlara ve âlemlere rahmet olarak göndermiş, ona Kur’an-ı Kerim’i indirmiş ve ona pek çok mucize vermiştir. Hz. Muhammed (s.a.v.), yüce ahlak sahibi, güzel örnek, doğru yol gösterici, müjdeci ve uyarıcı bir elçidir. Kur’an-ı Kerim’de onun peygamberliği, özellikleri, hayatı, sünneti, ailesi, ashabı ve ümmeti hakkında birçok ayet vardır. Bu ayetlerden bazıları şunlardır:

– “Muhammed, Allah’ın elçisidir. Onun beraberinde bulunanlar, inkârcılara karşı sert, birbirlerine ise merhametlidirler.” (Fetih, 48/29) ¹
– “Muhammed, içinizden hiçbir erkeğin babası değildir. O, Allah’ın elçisi ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah, her şeyi bilendir.” (Ahzab, 33/40) ²
– “Biz seni bütün insanlara ancak müjdeci ve uyarıcı olarak göndermişizdir; fakat insanların çoğu bilmez.” (Sebe, 34/28) ³
– “Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.” (Enbiya, 21/107) ⁴
– “Andolsun ki, sizin için Allah’ın elçisinde güzel bir örnek vardır. O, Allah’ı ve ahiret gününü umanlar ve Allah’ı çok zikredenler içindir.” (Ahzab, 33/21) ²
– “Sen yüce bir ahlak üzeresin.” (Kalem, 68/4) ⁵
– “De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.” (Al-i İmran, 3/31) ⁶

Bu ayetlerden anlaşıldığı gibi, Hz. Muhammed (s.a.v.), Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın sevgili kulu, dostu, habibi ve şahidi olarak nitelendirilmektedir. Onun peygamberliğine inanmak ve ona itaat etmek, imanın şartlarından biridir. Onun hayatını, sözlerini, davranışlarını ve tavsiyelerini öğrenmek ve uygulamak, müminlerin görevidir. Onun ümmetine dahil olmak, büyük bir şereftir. Onun için dua etmek, salat ve selam getirmek, sevgi ve saygı göstermek, müminlerin vazifesidir. Onun yolundan gitmek, cennete ulaşmanın yoludur. Onun şefaatine nail olmak, büyük bir lütuftur. Onu görmek, en büyük mutluluktur. Onunla beraber olmak, en büyük arzudur. Allah, bizleri onun ümmetinden, dostlarından, şefaatçilerinden, görücülerinden, beraberlerinden ve arzulayanlarından eylesin. Amin.

Kaynak: Bing ile konuşma, 23.11.2023
(1) Peygamberimiz Hz. Muhammed’in Kuranı Kerimdeki Özellikleri – Dersimiz. https://bing.com/search?q=Kuran%c4%b1+Kerimde+Hz.+Muhammed..
(2) Kur’an-ı Kerim’de sadece Peygamberimiz Hz. Muhammed ile ilgili olan …. https://sorularlaislamiyet.com/kuran-i-kerimde-sadece-peygamberimiz-hz-muhammed-asv-ile-ilgili-olan-ayetler-hangileridir.
(3) Hz. Muhammed (s.a.) ile ilgili ayetler ve mealleri | Kuran ve Meali. https://www.kuranvemeali.com/hz-muhammed-sa-ile-ilgili-ayetler.
(4) Peygamberimiz Hz. Muhammed’in Kuranı Kerimdeki Özellikleri – Dersimiz. https://www.dersimiz.com/belirli-gun-ve-haftalar/peygamberimiz-hz-muhammedin-kurani-kerimdeki-ozellikleri-750.
(5) Kuran-ı Kerim’de Hz. Muhammed (S.A.V)’i anlatan 40 ayet. https://www.haber7.com/foto-galeri/61506-kuran-i-kerimde-hz-muhammed-savi-anlatan-40-ayet.
(6) undefined. https://bing.com/search?q=Kuran%c4%b1+Kerimde+Hz.+Muhammed.

@@@@@@@@”

Hz. Muhammed’in hayatı hakkında daha fazla bilgi verir misiniz?

Hz. Muhammed (s.a.v.), Mekke’nin saygın bir ailesi olan Haşimoğulları’ndan doğdu. Babası Abdullah, annesi Âmine idi. Babası doğumundan önce, annesi ise altı yaşındayken vefat etti. Dedesi Abdulmuttalib ve amcası Ebû Talib tarafından büyütüldü. Küçük yaşlardan itibaren ticarete başladı ve dürüstlüğü ile tanındı. 25 yaşında, kendisinden 15 yaş büyük olan zengin ve dul bir kadın olan Hatice ile evlendi. Bu evlilikten altı çocuğu oldu, ancak sadece dört kızı hayatta kaldı. 40 yaşında, Hira Mağarası’nda inzivaya çekildiği sırada Cebrail adlı melek kendisine ilk vahyi getirdi ve ona peygamberlik görevi verildi. İlk olarak eşi Hatice, sonra amcasının oğlu Ali, sonra da arkadaşı Ebubekir İslam’a girdi. Daha sonra diğer insanlara da tebliğ etmeye başladı. Ancak Mekkeli müşrikler, onun getirdiği yeni dine karşı çıktılar ve ona ve müslümanlara işkence ettiler. Hz. Muhammed (s.a.v.), müslümanları önce Habeşistan’a, sonra da Medine’ye hicret etmeye teşvik etti. Kendisi de 622 yılında Medine’ye hicret etti. Burada ilk İslam devletini kurdu ve Mekkelilerle savaştı. 630 yılında Mekke’yi fethetti ve Kâbe’yi putlardan temizledi. 632 yılında veda haccını yaptı ve aynı yıl Medine’de vefat etti. Kabri, Mescid-i Nebevî’nin içinde Yeşil Kubbe adı verilen yerdedir.

Hz. Muhammed (s.a.v.), İslam’ın kurucusu, önderi ve örneği olarak müslümanlar tarafından sevgi, saygı ve bağlılıkla anılır. Onun hayatı, sözleri, davranışları ve tavsiyeleri, müslümanların inanç ve ibadetlerinin kaynağıdır. Onun peygamberliğine inanmak, İslam’ın şartlarından biridir. Onun için dua etmek, salat ve selam getirmek, müslümanların vazifesidir. Onun yolundan gitmek, cennete ulaşmanın yoludur. Onun şefaatine nail olmak, büyük bir lütuftur. Onu görmek, en büyük mutluluktur. Onunla beraber olmak, en büyük arzudur.

Kaynak: Bing ile konuşma, 23.11.2023
(1) Hz. Muhammed (s.a.v.) Kimdir? – Hz Muhammed hayatı uzun kısaca. https://www.islamveihsan.com/hz-muhammed-s-a-v-kimdir.html.
(2) Muhammed – Vikipedi. https://tr.wikipedia.org/wiki/Muhammed.
(3) Hz. Muhammed (SAV) hayatı nasıl geçmiştir? Kısaca Hz. Muhammed’in …. https://www.sabah.com.tr/yasam/hz-muhammed-sav-hayati-nasil-gecmistir-kisaca-hz-muhammedin-hayati-d1-4944306.
(4) Hz. Muhammed (Sav) Kimdir? Hz. Muhammed’in Hayatı Ve Mucizeleri …. https://www.cnnturk.com/yasam/hz-muhammed-sav-kimdir-hz-muhammedin-hayati-ve-mucizeleri-nelerdir.

https://www.islamveihsan.com/hz-muhammed-s-a-v-kimdir.html

@@@@@@@@

Hz. Muhammed’in ailesi hakkında daha fazla bilgi verir misiniz?

Hz. Muhammed, Mekke’nin saygın bir ailesi olan Haşimoğulları’ndan doğdu. Babası Abdullah, annesi Âmine idi. Babası doğumundan önce, annesi ise altı yaşındayken vefat etti. Dedesi Abdulmuttalib ve amcası Ebû Talib tarafından büyütüldü. Dedesi Abdulmuttalib, Kâbe’nin anahtarını elinde tutan ve Mekke’nin lideri olan bir kişiydi. Amcası Ebû Talib ise Hz. Muhammed’i koruyan ve destekleyen bir yakınıydı¹.

Hz. Muhammed, 25 yaşında, kendisinden 15 yaş büyük olan zengin ve dul bir kadın olan Hatice ile evlendi. Bu evlilikten altı çocuğu oldu, ancak sadece dört kızı hayatta kaldı. Kızlarının isimleri Zeynep, Rukiye, Ümmü Gülsüm ve Fatıma’dır. Fatıma, amcası Ebu Talib’in oğlu Hz. Ali ile evlenmiştir ve bu evlilikten torunları Muhsin, Ümmü Gülsüm, Zeynep, Hasan ve Hüseyin olmuştur. Hasan ve Hüseyin, Hz. Muhammed’in sevgili torunları ve Ehl-i Beyt’in önemli üyeleridir².

Hz. Muhammed’in 10 amcası ve 6 halası vardı. Amcalarının isimleri Zübeyr, Ebû Talib, Abbas, Dırar, Hamza, Mukavvim, Hacl, Haris, Ebû Leheb ve Gaydak’tır. Halalarının isimleri Ümmü Hakim, Atike, Ümeyme, Erva, Berre ve Safiyye’dir. Ebû Talib, Hz. Muhammed’in peygamberliğini kabul etmese de ona yardım etti. Abbas, Hz. Muhammed’in en yakın amcası ve sahabisiydi. Hamza, Hz. Muhammed’in süt kardeşi ve aslanıydı. Ebû Leheb ise Hz. Muhammed’in en büyük düşmanlarından biriydi³.

Hz. Muhammed’in ebesinin adı Şifa, dadısının adı Ümmü Eymen, süt annelerinin adı Süveybe ve Halime’dir. Şifa, Hz. Muhammed’e okuma yazma öğreten ilk kişiydi. Ümmü Eymen, Hz. Muhammed’in annesinin vefatından sonra ona bakan ve onunla hicret eden bir câriyeydi. Süveybe, Ebû Leheb’in câriyesi olmasına rağmen Hz. Muhammed’i emziren ve ona süt kardeşlik bağı kuran bir kadındı. Halime, Hz. Muhammed’i çocukluğunda kendi çocuklarıyla birlikte büyüten ve ona Arapça öğreten bir süt anneydi⁴.

Kaynak: Bing ile konuşma, 23.11.2023
(1) Hz.Muhammedin Ailesi – İslami Siteniz. https://www.islamekseni.com/id709.html.
(2) Peygamberimizin Annesi, Babası ve Ailesi’nin İsimleri. https://www.islamveihsan.com/peygamberimizin-annesi-babasi-ve-ailesinin-isimleri.html.
(3) Peygamberimizin Ailesi – Peygamberimizin aile bireyleri kimlerdir?. https://www.islamveihsan.com/peygamberimizin-ailesi.html.
(4) Hz. Muhammed’in Aile Büyükleri – NeOldu.com. https://www.neoldu.com/hz-muhammed-ailesi-34862h.htm.
(5) Hz.Muhammedin Ailesi – İslami Siteniz. https://www.islamekseni.com/id709.html.
(6) Peygamberimizin Annesi, Babası ve Ailesi’nin İsimleri. https://www.islamveihsan.com/peygamberimizin-annesi-babasi-ve-ailesinin-isimleri.html.
(7) Peygamberimizin Ailesi – Peygamberimizin aile bireyleri kimlerdir?. https://www.islamveihsan.com/peygamberimizin-ailesi.html.

 

Loading

No ResponsesKasım 23rd, 2023