Filistinin tarihi nedir?

Filistinin tarihi nedir?

Filistin, üç büyük dinin kutsal saydığı bir bölgedir. Filistin, tarih boyunca birçok medeniyetin egemenliği altına girmiştir. İslam, Hristiyanlık, Yahudilik, Roma, Bizans, Osmanlı, İngiltere gibi. Filistin, 1988 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir, ancak İsrail ile sürekli bir çatışma halindedir. Filistin’in tarihi hakkında daha fazla bilgi için, aşağıdaki kaynaklara bakabilirsiniz:

Filistinin Tarihi | Tarih Sayfası – ihya.com: Bu kaynak, Filistin’in tarihi boyunca yaşadığı önemli olayları ve dönemleri anlatmaktadır. Filistin’in İslam hakimiyetine girişi, Osmanlı dönemi, Siyonist hareket, İngiliz mandası, Arap-İsrail savaşları, Filistin Kurtuluş Örgütü, Hamas, İntifada gibi konulara değinmektedir.
https://tarih.ihya.com/ulkeler-tarihi/filistinin-tarihi.html

Filistin’in tarihi ve haritadaki konumu | Gazze nerede, hangi ülkeye bağlı? Filistin ne zaman kuruldu ve bağımsız oldu? İşte Filistin’in nüfusu ve komşuları…: Bu kaynak, Filistin’in coğrafi konumu, nüfusu, komşuları, bayrağı, para birimi, saat farkı gibi temel bilgileri vermektedir. Ayrıca, Gazze’nin nerede olduğu, nüfusu, tarihi ve İsrail ile yaşadığı gerilimler hakkında da bilgi sunmaktadır.
https://www.hurriyet.com.tr/galeri-filistinin-tarihi-ve-haritadaki-konumu-gazze-nerede-hangi-ulkeye-bagli-filistin-ne-zaman-kuruldu-ve-bagimsiz-oldu-iste-filistinin-nufusu-ve-komsulari-42342405

Filistin Hakkında Bilgiler; Filistin Bayrağı Anlamı, 2023 Nüfusu, Başkenti, Para Birimi ve Saat Farkı…: Bu kaynak, Filistin hakkında daha detaylı bilgiler vermektedir. Filistin bayrağının anlamı, renkleri, tarihi, Filistin’in başkenti, para birimi, saat farkı, resmi dili, dinleri, kültürü, yemekleri, turistik yerleri gibi konulara yer vermektedir.
https://www.fikriyat.com/galeri/tarih/filistin-osmanlidan-nasil-koparildi

Filistin Osmanlı’dan nasıl koparıldı? – Galeri – Fikriyat Gazetesi: Bu kaynak, Filistin’in Osmanlı İmparatorluğu’ndan nasıl ayrıldığını, hangi antlaşmaların ve olayların etkili olduğunu, İngiltere’nin rolünü, Filistin’in bölünmesini, İsrail’in kuruluşunu görsel ve yazılı olarak anlatmaktadır.
https://www.fikriyat.com/galeri/tarih/filistin-osmanlidan-nasil-koparildi

@@@@@@@@

Filistin’deki siyasi durum nedir?

Filistin’deki siyasi durum, çok karmaşık ve çözümsüz bir hal almıştır. Filistin, iki ayrı bölge olan Gazze Şeridi ve Batı Şeria’dan oluşmaktadır. Gazze Şeridi, İslami direniş örgütü Hamas’ın kontrolündedir. Batı Şeria ise, Filistin Yönetimi’nin başkanı Mahmud Abbas’ın liderliğindeki Fetih hareketinin yönetimindedir. İki grup arasında uzun süredir siyasi ve ideolojik bir rekabet vardır. 2007 yılında Hamas, Gazze Şeridi’ni Fetih’ten silahlı bir darbeyle ele geçirmiştir. O zamandan beri, Filistin’in birliği için çeşitli girişimler yapılmış, ancak başarısız olmuştur.

Filistin, aynı zamanda İsrail ile de sürekli bir çatışma halindedir. İsrail, 1948 yılında kurulduğundan beri, Filistin topraklarının büyük bir kısmını işgal etmiş, ilhak etmiş veya yerleşim kurmuştur. Filistinliler, bağımsız bir devlet kurmak için mücadele etmektedir. Ancak İsrail, bunu kabul etmemekte, Filistinlilerin haklarını ihlal etmekte ve şiddet uygulamaktadır. Filistin ve İsrail arasında, uluslararası toplumun arabuluculuğunda, barış görüşmeleri yapılmış, ancak sonuç alınamamıştır. Son olarak, 2023 yılında, İsrail’in Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya ve Şeyh Cerrah mahallesine yönelik saldırıları, Gazze Şeridi’ndeki Hamas’ın roket atışlarıyla karşılık vermesi, bölgede yeni bir savaşın çıkmasına neden olmuştur. Bu savaşta, Gazze Şeridi’nde binlerce Filistinli sivil hayatını kaybetmiş, yaralanmış veya evsiz kalmıştır. İsrail ise, Hamas’ın roketlerinden dolayı bazı kayıplar vermiştir. Savaş, Mısır’ın arabuluculuğunda, ateşkes ilan edilmesiyle sona ermiştir. Ancak, sorunun köküne inen bir çözüm bulunamamıştır.

Filistin’in siyasi durumu hakkında daha fazla bilgi için, aşağıdaki kaynaklara bakabilirsiniz:

Filistin Devleti: Bu kaynak, Filistin’in siyasi yapısı, tarihi, coğrafyası, ekonomisi, demografisi, kültürü ve uluslararası ilişkileri hakkında genel bilgiler vermektedir.
https://www.bing.com/search?q=Filistin%20siyasi%20durum&ssp=1&safesearch=moderate&setlang=tr&cc=TR&PC=SANSAAND&toWww=1&redig=B059E93B3374498AA5D83A0F96E9B6A9

Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail-Hamas savaşı sürecinde kendi ülkesinde yalnızlaştı mı?: Bu kaynak, Filistin Yönetimi’nin başkanı Mahmud Abbas’ın, İsrail-Hamas savaşı sırasında ve sonrasında, Filistin halkı ve siyasi aktörleri tarafından nasıl algılandığını ve eleştirildiğini anlatmaktadır.
https://tr.euronews.com/2023/10/24/filistin-devlet-baskani-abbas-israil-hamas-savasi-surecinde-kendi-ulkesinde-yalnizlasti-mi

AB’den İsrail-Filistin çatışması uyarısı: Şu anda oluşmakta olan şey, dinlerin veya medeniyetlerin savaşıdır: Bu kaynak, Avrupa Birliği’nin (AB) dış politika şefi Josep Borrell’in, İsrail-Filistin çatışmasının, bölgesel ve küresel bir boyut kazandığını, bunun önlenmesi için çaba gösterilmesi gerektiğini söylediğini aktarmaktadır.
https://www.ntv.com.tr/dunya/abden-israil-filistin-catismasi-uyarisisu-anda-olusmakta-olan-sey-dinlerin-veya-medeniyetlerin-savasidir,UZqic58txUaXQHBHYp2EyA

@@@@@@@@

İsrail-Filistin çatışmasının tarihi nedir?

İsrail-Filistin çatışmasının tarihi, çok eski ve karmaşık bir konudur. Çatışmanın kökeni, 19. yüzyılın sonlarında, Filistin topraklarına Yahudi göçünün başlamasıyla ortaya çıkmıştır. O zamanlar, Filistin, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasıydı. Yahudi milliyetçiliği hareketi olan Siyonizm, Filistin’de bir Yahudi devleti kurmayı amaçlıyordu. Bu amaçla, Avrupa ve diğer yerlerden Yahudi göçmenler Filistin’e yerleşmeye başladılar. Bu durum, yerli Arap halkı ile Yahudi göçmenler arasında gerilim ve çatışmalara yol açtı.

1917 yılında, Birinci Dünya Savaşı sırasında, İngiltere, Filistin’de Yahudi halkı için bir ulusal yuva kurulmasını desteklediğini açıklayan Balfour Deklarasyonu’nu yayınladı1. Bu deklarasyon, Siyonist hareketi cesaretlendirdi, ancak Arap milliyetçiliğini de kızdırdı. Savaştan sonra, Filistin, İngiltere’nin mandası altına girdi. İngiltere hem Yahudilerin hem de Arapların haklarını korumaya çalıştı, ancak bu mümkün olmadı. 1930’larda ve 40’larda, Filistin’de şiddetli çatışmalar yaşandı. Yahudi yeraltı örgütleri, İngiliz yönetimine ve Arap halkına karşı saldırılar düzenledi. Araplar da karşılık verdi.

1947 yılında, Birleşmiş Milletler (BM), Filistin’i Yahudi ve Arap devletlerine bölme planını oyladı1. Plan, Yahudiler tarafından kabul edildi, ancak Araplar tarafından reddedildi. 1948 yılında, İngiltere Filistin’den çekildi. Yahudi liderler, İsrail devletinin kuruluşunu ilan ettiler1. Bu ilan, Arap ülkelerinin İsrail’e savaş açmasına neden oldu. Bu savaşta, binlerce Filistinli topraklarını terk etmek zorunda kaldı ya da zorla çıkarıldı. Filistinliler, bu olayı “Nakba” yani “Felaket” olarak adlandırdılar.

İsrail-Filistin çatışması, 1967 yılında, Altı Gün Savaşı’nda İsrail’in Filistin topraklarını işgal etmesiyle yeni bir boyut kazandı1. İsrail, Gazze Şeridi ve Batı Şeria adı verilen bölgeleri ele geçirdi. Bu bölgeler, Filistinlilerin yaşadığı ve bağımsız bir devlet kurmak istedikleri yerlerdi. İsrail, bu bölgelerde yerleşim inşa etmeye ve Filistinlilerin haklarını kısıtlamaya başladı.

İsrail ve Filistin arasında, uluslararası toplumun arabuluculuğunda, barış görüşmeleri yapılmış, ancak sonuç alınamamıştır. 1993-95 yılları arasında imzalanan Oslo Anlaşmaları, iki devletli bir çözüme doğru bir adım olarak görülmüştür. Ancak, bu anlaşmalar, Filistin’in tam bağımsızlığını sağlamamış, İsrail’in işgalini sona erdirmemiş ve Filistinlilerin temel haklarını garanti altına almamıştır.

İsrail-Filistin çatışması, günümüzde de devam etmektedir. İsrail, Filistin topraklarını ilhak etmeye, yerleşim inşa etmeye ve Filistinlilerin yaşam koşullarını zorlaştırmaya devam etmektedir. Filistinliler, direniş göstermekte, intifada adı verilen ayaklanmalar düzenlemekte ve roket atışları yapmaktadır. İsrail, bunlara karşılık olarak, Filistinlilere şiddet uygulamakta, tutuklamakta ve öldürmektedir.

@@@@@@@@

Tarih boyunca Filistin’deki yaşanan olaylar nelerdir?

Filistin’deki tarihi olaylar, çok sayıda ve çeşitlidir. Filistin, üç büyük dinin kutsal saydığı bir bölgedir. Filistin, tarih boyunca birçok medeniyetin egemenliği altına girmiştir. İslam, Hristiyanlık, Yahudilik, Roma, Bizans, Osmanlı, İngiltere gibi. Filistin, aynı zamanda İsrail ile de sürekli bir çatışma halindedir. Filistin’in tarihi olaylarını kısaca özetlemek gerekirse:

İ.Ö. 2000 yılında, Filistin toprakları Arapların hakimiyetine girdi. Daha sonra Hititler, Mısırlılar, Asurlular, Babilliler, Persler, Yunanlar, Romalılar, Sasani ve Bizanslılar gibi çeşitli imparatorluklar tarafından işgal edildi.
İ.Ö. 13. yüzyılda, Hz. Musa önderliğindeki İsrailoğulları, Mısır’dan çıkarak Filistin’e yerleştiler. Hz. Davud ve Hz. Süleyman’ın yönetimleri altında İsrail Krallığı kuruldu. Ancak, daha sonra krallık ikiye bölündü ve Asur, Babil ve Pers imparatorlukları tarafından yıkıldı.
M.Ö. 63 yılında, Romalılar Filistin’i fethettiler. Romalılar, Yahudilere karşı sert bir politika izlediler. Yahudiler, birçok ayaklanma ve isyan girişiminde bulundular. Romalılar, bu isyanları bastırmak için Yahudileri sürgüne gönderdiler. Bu sürgün, Yahudilerin diasporası olarak bilinir.
M.S. 7. yüzyılda, İslam peygamberi Hz. Muhammed’in ölümünden sonra, Müslüman Araplar Filistin’i fethettiler. Filistin, Emevî, Abbasi, Fatımi, Selçuklu, Haçlı, Eyyubi, Memluk ve Osmanlı gibi çeşitli İslam devletlerinin yönetimine girdi.
yüzyılın sonlarında, Yahudi milliyetçiliği hareketi olan Siyonizm, Filistin’de bir Yahudi devleti kurmayı amaçladı. Bu amaçla, Avrupa ve diğer yerlerden Yahudi göçmenler Filistin’e yerleşmeye başladılar. Bu durum, yerli Arap halkı ile Yahudi göçmenler arasında gerilim ve çatışmalara yol açtı.
1917 yılında, Birinci Dünya Savaşı sırasında, İngiltere, Filistin’de Yahudi halkı için bir ulusal yuva kurulmasını desteklediğini açıklayan Balfour Deklarasyonu’nu yayınladı. Bu deklarasyon, Siyonist hareketi cesaretlendirdi, ancak Arap milliyetçiliğini de kızdırdı. Savaştan sonra, Filistin, İngiltere’nin mandası altına girdi.
1947 yılında, Birleşmiş Milletler (BM), Filistin’i Yahudi ve Arap devletlerine bölme planını oyladı. Plan, Yahudiler tarafından kabul edildi, ancak Araplar tarafından reddedildi. 1948 yılında, İngiltere Filistin’den çekildi. Yahudi liderler, İsrail devletinin kuruluşunu ilan ettiler. Bu ilan, Arap ülkelerinin İsrail’e savaş açmasına neden oldu. Bu savaşta, binlerce Filistinli topraklarını terk etmek zorunda kaldı ya da zorla çıkarıldı. Filistinliler, bu olayı “Nakba” yani “Felaket” olarak adlandırdılar.
1967 yılında, Altı Gün Savaşı’nda İsrail, Filistin topraklarını işgal etti. İsrail, Gazze Şeridi ve Batı Şeria adı verilen bölgeleri ele geçirdi. Bu bölgeler, Filistinlilerin yaşadığı ve bağımsız bir devlet kurmak istedikleri yerlerdi. İsrail, bu bölgelerde yerleşim inşa etmeye ve Filistinlilerin haklarını kısıtlamaya başladı.
1987 yılında, Filistinliler, İsrail’in işgaline karşı bir ayaklanma başlattılar. Bu ayaklanmaya “İntifada” yani “Sarsıntı” denildi. İntifada, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri Yaser Arafat’ın önderliğinde sürdü. 1988 yılında, Arafat, Filistin Devleti’nin kuruluşunu ilan etti.
1993-95 yılları arasında, İsrail ve FKÖ arasında Oslo Anlaşmaları imzalandı. Bu anlaşmalar, iki devletli bir çözüme doğru bir adım olarak görüldü. Ancak, bu anlaşmalar, Filistin’in tam bağımsızlığını sağlamadı, İsrail’in işgalini sona erdirmedi ve Filistinlilerin temel haklarını garanti altına almadı.
2000 yılında, Filistinliler, Oslo Anlaşmalarının sonuçsuz kalmasından dolayı ikinci bir İntifada başlattılar. Bu İntifada, daha şiddetli ve kanlı oldu. Filistinliler, intihar saldırıları ve roket atışları yaptılar. İsrail, Filistinlilere karşı askeri operasyonlar ve hava saldırıları düzenledi.
2006 yılında, Filistin’de yapılan seçimleri, İslami direniş örgütü Hamas kazandı. Hamas, İsrail’i tanımayan ve şiddet kullanmaktan vazgeçmeyen bir grup olarak görülüyordu. Hamas’ın zaferi, Filistin’de siyasi bir krize yol açtı. Hamas, Gazze Şeridi’ni kontrol etmeye başladı. Batı Şeria ise, FKÖ’nün liderliğindeki Filistin Yönetimi’nin yönetiminde kaldı. İki grup arasında uzun süredir siyasi ve ideolojik bir rekabet vardı.
2008-2009, 2012 ve 2014 yıllarında, İsrail ve Hamas arasında Gazze Savaşları yaşandı. Bu savaşlarda, Gazze Şeridi’nde binlerce Filistinli sivil hayatını kaybetti, yaralandı veya evsiz kaldı. İsrail ise, Hamas’ın roketlerinden dolayı bazı kayıplar verdi. Savaşlar, ateşkes ilan edilmesiyle sona erdi. Ancak, sorunun köküne inen bir çözüm bulunamadı.
2021 yılında, İsrail’in Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya ve Şeyh Cerrah mahallesine yönelik saldırıları, Gazze Şeridi’ndeki Hamas’ın roket atışlarıyla karşılık vermesi, bölgede yeni bir savaşın çıkmasına neden oldu. Bu savaşta, Gazze Şeridi’nde binlerce Filistinli sivil hayatını kaybetti, yaralandı veya evsiz kaldı. İsrail ise, Hamas’ın roketlerinden dolayı bazı kayıplar verdi. Savaş, Mısır’ın arabuluculuğu da ateşkes ilan edilmesiyle son buldu.

@@@@@@@@@@

Filistin’de hangi diller konuşulur?

Filistin’de konuşulan diller, çeşitli etnik ve kültürel gruplara bağlı olarak değişmektedir. Filistin’in resmi dili Arapçadır. Arapça, Filistinlilerin çoğunluğunun ana dilidir. Arapça, Levant Arapçası adı verilen bir lehçeye sahiptir. Arapça dışında, İngilizce ve İbranice gibi diğer diller de bölgede yaygın olarak konuşulmaktadır. İngilizce, eğitim ve ticaret için kullanılan bir dil olarak kabul edilmektedir. İbranice ise, İsrail ile olan ilişkilerden dolayı önemli bir dildir. Filistin’de ayrıca, Hristiyan ve diğer dini azınlıklar tarafından konuşulan Süryanice, Ermenice, Yunanca ve Latince gibi diller de bulunmaktadır. Filistin’deki diller, bölgenin tarihî ve kültürel zenginliğini yansıtmaktadır.

@@@@@@@@@@

Filistin’de hangi dinler var?

Filistin’de farklı dinlere mensup insanlar yaşamaktadır. Filistin’in resmi dini İslam’dır. Filistinlilerin çoğunluğu Sünni Müslüman’dır. Ayrıca önemli miktarda Hristiyan bir azınlık vardır. Hristiyan Filistinlilerin çoğu Filistin dışındaki bölgelerde yaşarlar1. Filistin’de ayrıca Yahudi, Dürzi, Bahai, Samaritan gibi diğer dini gruplar da bulunmaktadır2. Filistin, üç büyük dinin kutsal saydığı bir bölgedir. Kudüs, İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik için önemli bir şehirdir. Mescid-i Aksa, Kubbet-üs Sahra, Kıyamet Kilisesi, Ağlama Duvarı gibi kutsal mekanlar burada yer almaktadır3. Filistin’deki dinler, bölgenin tarihî ve kültürel zenginliğini yansıtmaktadır. Filistin’de hangi dinler olduğu hakkında daha fazla bilgi için, aşağıdaki kaynaklara bakabilirsiniz:

@@@@@@

Loading

No ResponsesKasım 7th, 2023