YILBAŞI ÇILGINLIĞI

YILBAŞI ÇILGINLIĞI

Deliye her gün bayramdır,diye bir söz vardır.Yılbaşında yapılan çılgınlıklar da bu kabilden bir şeydir.

Senenin belirli zamanlarında yapılan ferdi sorumsuzlukların,sene sonunda toplu olarak yapılmasından ibarettir.

Bunu kutlayan insanlar kutladıkları şeyin ne anlama geldiğinin şuurunda olmadan kutlamaktadırlar.Körü körüne,kuru kuruya,bilgisizce kalabalığa uymadan ibarettir.Dostlar pazarda,alış verişte görsün.

Herkes yapar da biz yapamayız mı yani?Biz neden yapmayalım,onlar yaparken?

Kimliksizlerin kimlik açma çabasıdır yılbaşı…

Kişiliğini ve şahsiyetini başka yerlerde açma sıkıntısının bir ifadesidir yılbaşı…

Tıpkı Agop gibi ki;Bir gün yahudi Agop karısına,yahudilikten ayrılacağını söyler.Karısı da;Sen bilirsin,der.Ve Agop yahudilikten ayrılır.Ve bir papaza artık hristiyan olduğunu bildirir.

Bir müddet hristiyan olarak kalan Agop,bu dinden de pek bir şey anlamadığından,kendisini tatmin edip,mesud edemeyeceğinden dolayı papaza ayrılacağını bildirir.Ve artık Agop hristiyan da değildir,oradan da ayrılmıştır.

Müslümanların yanına gelen Agop müslüman olacağını ancak,müslüman olmadan önce araştırması gerektiğini söyleyip daha sonra kendilerine bildireceğini söyleyerek oradan ayrılır.Bir müddet araştırma içerisine giren Agop,müslüman olmadan ölür.

Hanımı kocasını nede olsa eskiden kalma dinleri düşüncesiyle yahudi mezarlığına götürür.Ancak yahudilikten ayrılmış olduğu için kabul edilmez.Hristiyan mezarlığına götürdüğünde,onlarda hristiyan olduğunu ancak daha sonra ayrılmış olduğunu söyleyerek onlar da kabul etmezler.Neticede bir de müslümanların mezarlığı kalıp,kocası onu da araştırdığından dolayı müslüman mezarlığına götürür.Onlar da Agopun müslümanlığı araştırdığını ancak daha sonra müslüman olmadan öldüğünü söyleyerek reddederler.Ve Agop kalmıştır ortada.

Kocasının başında şaşkın bir şekilde bekleyen hanımı bir yandan ağlar bir yandan da şöyle söylenir:”Agop..Agop..Musa’yı kızdırdın,İsa’yı küstürdün,Muhammedi de bulamadın,kaldın ortada Agop,kaldın ortada…

Aslında yılbaşı çılgınlığı bir Agop çılgınlığıdır.

Hadisde buyurulur:”Kim kime benzerse,o ondandır.”Yani benzediği ve taklid etmiş olduğu kavimdendir.Kişinin o yapmış olduğu şey müslüman’ca,müslümana yakışan bir hal değildir.İslâmiyet teslimiyet dini olup,kendisine bağlılığı ister.

Biz de tümüyle teslim olduk,bütününe de iman ettik…

MEHMET ÖZÇELİK

Loading

No ResponsesOcak 3rd, 2015