Hendek olaylarının iç yüzü nedir?

Hendek olaylarının iç yüzü nedir?


Hendek olayları, Türkiye-PKK çatışması sırasında gerçekleşen bir dizi çatışmadır. Bu çatışmalar, PKK militanlarının Sur, Silvan, Lice, Hani, Hazro, Bismil, Dicle, Bağlar, Kayapınar, Yenişehir, Kocaköy (Diyarbakır), Nusaybin, Dargeçit, Derik (Mardin), Silopi, Cizre, İdil (Şırnak), Varto (Muş) ve Sason, Kozluk (Batman) ilçelerinde hendekler açarak özyönetim talepleriyle başlattıkları saldırılarla başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti güvenlik güçleri tarafından bastırılmıştır.

Kaynaklar:
(2) Halk TV’de PKK propagandası! Mashuq Kurt, Türk askerini hedef aldı. 
https://www.yeniakit.com.tr/haber/halk-tvde-pkk-propagandasi-mashuq-kurt-turk-askerini-hedef-aldi-1742487.html.
(3) Hendek savaşlarında sona gelindi – DW – 29.05.2016. https://www.dw.com/tr/hendek-sava%C5%9Flar%C4%B1nda-sona-gelindi/a-19291491.
(4) Hendek Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: Hendek Savaşı Kimler Arasında …. https://www.cnnturk.com/yasam/hendek-savasi-sonuclari-ve-nedenleri-hendek-savasi-kimler-arasinda-yapildi-kisaca-onemi-nelerdir.
(5) Hendek Savaşı Nedir? Kısaca Hendek Savaşı’nın Sonuçları, Tarihi, Önemi …. https://www.diyadinnet.com/bilgi-829-hendek-savasi.

@@@@@@@

Hendek olayları, 2015 yılında başlayan ve Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan çatışma ve şiddet olaylarıdır. Olaylar, PKK (Kürdistan İşçi Partisi) terör örgütünün 2015 yılında sona erdirdiği ateşkesin ardından şehirlerdeki hendek ve barikat oluşturma eylemleriyle başlamıştır.

PKK’nın gençlik yapılanmaları olan YDG-H (Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi) üyeleri, örgütün talimatıyla çeşitli Kürt bölgelerinde hendek kazarak, barikatlar kurarak ve silahlanarak güvenlik güçlerine karşı direniş göstermişlerdir. Bu eylemler sonucunda pek çok sivil ve asker hayatını kaybetmiş, binalar ve kamu kurumları büyük hasar görmüştür.

Hendek olaylarının iç yüzü, terör örgütünün bölgelerdeki gençleri silahlandırarak, bölgedeki Kürt nüfusu arasında bir kontrol mekanizması oluşturma amacını taşıdığı şeklinde yorumlanmaktadır. Örgüt, gençleri sürecin bir parçası olarak kullanmakta ve kendi ideolojileri uğruna mücadele etmeye teşvik etmektedir. Ancak bu durum, gençlerin yaşamlarını riske atması ve terör eylemlerine katılımının artması anlamına gelmektedir.

Hendek olayları, güvenlik güçlerinin terör örgütüne karşı operasyonlar düzenlemesiyle sona ermiştir. Operasyonlar sonucunda hendekler kapatılmış, barikatlar kaldırılmış ve terör örgütünün kontrolü azalmıştır. Ancak olaylar sırasında pek çok can kaybı ve yıkım yaşanmış, toplumda derin bir yara açılmıştır. Olayların iç yüzü, terör örgütü ile devlet güçleri arasındaki çatışmanın bir sonucu olarak değerlendirilmektedir.

@@@@@@@@

Başka hangi çatışmalar yaşandı?

Türkiye’de yaşanan diğer çatışmalar arasında şunlar yer alır:

1. Türkiye-PKK çatışması: Türkiye’nin doğusunda ve güneydoğusunda gerçekleşen bir dizi çatışma. PKK militanları, Sur, Silvan, Lice, Hani, Hazro, Bismil, Dicle, Bağlar, Kayapınar, Yenişehir, Kocaköy (Diyarbakır), Nusaybin, Dargeçit, Derik (Mardin), Silopi, Cizre, İdil (Şırnak), Varto (Muş) ve Sason, Kozluk (Batman) ilçelerinde hendekler açarak özyönetim talepleriyle başlattıkları saldırılarla başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti güvenlik güçleri tarafından bastırılmıştır.

2. Kıbrıs Barış Harekâtı: 1974 yılında Türkiye tarafından gerçekleştirilen bir askeri müdahale. Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs’ta bulunan Türk toplumunu korumak amacıyla adaya çıkarma yapmıştır. Bu harekât, Türkiye’nin Kıbrıs’ta kontrolü sağlamasına yol açmıştır ².

3. Bosna Savaşı: 1992-1995 yılları arasında Bosna Hersek’te gerçekleşen bir savaş. Sırp Cumhuriyeti, Hırvatistan ve Sırbistan, Bosna Hersek’in bağımsızlığını tanımamıştır. Bu durum, Bosna Savaşı’nın patlak vermesine neden olmuştur. Türkiye, NATO’nun bir parçası olarak savaşa katılmıştır.

@@@@@@@@@

Hendek olaylarında ne kadar şehit verildi ve PKK’dan kaç kişi öldü?

Hendek olayları, Türkiye-PKK çatışması sırasında gerçekleşen bir dizi çatışmadır. Bu çatışmalar, PKK militanlarının Sur, Silvan, Lice, Hani, Hazro, Bismil, Dicle, Bağlar, Kayapınar, Yenişehir, Kocaköy (Diyarbakır), Nusaybin, Dargeçit, Derik (Mardin), Silopi, Cizre, İdil (Şırnak), Varto (Muş) ve Sason, Kozluk (Batman) ilçelerinde hendekler açarak özyönetim talepleriyle başlattıkları saldırılarla başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti güvenlik güçleri tarafından bastırılmıştır.

Hendek olayları sırasında, **793 asker ve polis şehit olmuş**, 4 binden fazla güvenlik görevlisi ve 2 binin üzerinde vatandaş yaralanmıştır ²³. PKK tarafından öldürülen militan sayısı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır.

Kaynaklar:
²: [Yeni Şafak](https://www.yenisafak.com/gundem/793-sehitten-utanin-3356278)
³: [Akşam](https://www.aksam.com.tr/siyaset/muhalefet-cukur-ve-barikat-operasyonlarinda-sehit-olan-793-asker-ve-polisi-unuttu/haber-742595)

(2) Muhalefet, ‘çukur ve barikat operasyonları’nda şehit olan … – Akşam. https://bing.com/search?q=Hendek+olaylar%c4%b1+%c5%9fehit+say%c4%b1s%c4%b1+pkk+%c3%b6l%c3%bc+say%c4%b1s%c4%b1.
(3) Muhalefet, ‘çukur ve barikat operasyonları’nda şehit olan … – Akşam. https://www.aksam.com.tr/siyaset/muhalefet-cukur-ve-barikat-operasyonlarinda-sehit-olan-793-asker-ve-polisi-unuttu/haber-742595.
(4) Hendek savaşlarında sona gelindi – DW – 29.05.2016. https://www.dw.com/tr/hendek-sava%C5%9Flar%C4%B1nda-sona-gelindi/a-19291491.
(5) 793 şehidin hesabını kim verecek? | Hakkâri Haberleri – Yeni Şafak. https://www.yenisafak.com/gundem/793-sehitten-utanin-3356278.

@@@@@@@@

Türkiye’deki terör örgütleri nelerdir?

Türkiye’de terör örgütleri arasında şunlar yer almaktadır:

1. Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)
2. Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C)
3. Maoist Komünist Partisi (MKP)
4. Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP/ML)
5. Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP)
6. Kürdistan İşçi Partisi (PKK)
7. Kürdistan Devrim Partisi (PŞK)
8. Kürdistan Demokrat Partisi/Kuzey (PDK/Bakur)
9. Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK)
10. Hizbullah
11. Hilafet Devleti (HD)
12. İslami Büyük Doğu Akıncılar Cephesi (İBDA/C)
13. Tevhid Selam (Kudüs Ordusu)
14. El-Kaide Terör Örgütü Türkiye Yapılanması
15. Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD/DAEŞ) ⁴

Kaynaklar:

(1) undefined. https://bing.com/search?q=.
(2) Türkiye’de terörizm – Vikipedi. https://bing.com/search?q=T%c3%bcrkiye%27deki+ter%c3%b6r+%c3%b6rg%c3%bctleri.
(3) Türkiye’de 12 aktif terör örgütü var – Günün Haberleri. https://www.cnnturk.com/turkiye/turkiyede-12-aktif-teror-orgutu-var.
(4) Türkiye’de Bilinen En Aktif 10 Terör Örgütü – Onedio. https://onedio.com/haber/turkiye-de-bilinen-en-aktif-teror-orgutleri-695029.

@@@@@@@@@@

 

Loading

No ResponsesAralık 30th, 2023