Savaşmaktan korkan İsrail askerlerinin haberleri

Savaşmaktan korkan İsrail askerlerinin haberleri


İsrail ve Filistin arasındaki çatışma, 7 Ekim 2023’te başladı ve halen devam ediyor. İsrail, Gazze’ye havadan ve karadan saldırırken, Filistin de el-Kassam Tugayları tarafından ateş açılıyor. Çatışmada binlerce insan hayatını kaybetti veya yaralandı.

İsrail askerleri, Gazze’deki sivilleri etnik temizliğe tabi tutmak için çok şiddetli bir operasyon başlattı. Ancak bu operasyonda karşılaştıkları direniş ve roket saldırıları nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldılar. Bazı İsrail askerleri, tanklardan çıkmaya bile korkuyor.

İsrail’in savaş sonrası planları ise gizli tutuluyor. Bazı kaynaklar, İsrail’in tarım arazilerini kendisine yol açtığını ve yeni bir strateji izlediğini iddia ediyor. Bu stratejiye göre, İsrail ordusu Gazze’yi tamamen ele geçirmek yerine, daha fazla binaları yıkarak sivilleri kaçırabilir.

Kaynak:
(1) Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum… Hamas’tan …. 
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/live-son-dakika-haberleri-israil-hamas-savasinda-son-durum-hamastan-flas-ateskes-aciklamasi-iste-israilin-savas-sonrasi-gazze-plani-42370518.
(2) İsrail tanklarını püskürten güç: Yasin 105! Kara saldırısından korkan …. https://www.takvim.com.tr/dunya/2023/10/31/son-dakika-israil-tanklarinin-geri-cekilmesinin-sebebi-hamasin-yasin-105-roketi-selahaddin-caddesine-giren-israil-ordusu/12.
(3) İki lanetli bir arada: Hem siyonist İsrail hem LGBT … – Takvim. https://www.takvim.com.tr/dunya/2023/11/13/iki-lanetli-bir-arada-hem-siyonist-israil-hem-lgbt-soykirim-ordusu-neden-tanklarda-saklaniyor-cevabi-iste-bu-fotografta.

@@@@@@@#

İsrail askerleri neden savaşmaktan korkuyor?

bazı olası nedenler şunlar olabilir:

– İsrail ordusu, Gazze’deki direnişe karşı çok şiddetli bir operasyon başlattı ve bu da askerlerinin moralini düşürdü. Bazı askerler, tanklardan çıkmaya bile korkuyor².
– İsrail ordusu, Gazze’deki sivilleri etnik temizliğe tabi tutmak için çok fazla baskı altında. Bu da askerlerinin insan haklarına saygısızlık yapmasına ve direnişe karşı şiddet uygulamasına yol açtı³.
– İsrail ordusu, Gazze’deki sivillerin direnişiyle yüzleşmek zorunda olduğu için, askerlerinin korku duygusunu bastırması gerekiyor. Bu da askerlerinin psikolojik olarak yorgun ve stresli olmasına neden oluyor⁴.

@@@@@@###

Gazze’nin durumu nedir?

Gazze’nin durumu, İsrail-Filistin savaşı nedeniyle çok zor ve acımasız bir halde. Gazze, Gazze Şeridi’nde yer alan ve Filistin Yönetimi’nin kontrolünde olan bir şehirdir. Gazze, tarih boyunca stratejik bir öneme sahip olmuştur ve İsrail-Filistin çatışmasının merkezinde yer almaktadır⁴. Gazze’de yaşayan insanlar çoğunlukla Filistinli Müslümanlardan oluşmaktadır⁴.

Gazze, 7 Ekim 2023’te başlayan İsrail’in saldırılarına maruz kalmıştır. İsrail, Gazze’ye havadan ve karadan saldırırken, Filistin de el-Kassam Tugayları tarafından ateş açmıştır. Çatışmada binlerce insan hayatını kaybetti veya yaralanmıştır⁵. Gazze’de bulunan BBC muhabiri Rushdi Abu Alouf’a göre bugün sabah saatlerinden itibaren bölgeyi kara bir duman bulutu kaplamış durumda. İnsanlar evlerinden çıkmıyor, devamlı patlama sesleri duyuluyor. İsrail, Gazze’ye elektriği kestiği için çoğu bölgede elektrik yok. Su kaynakları da dünden beri kesik³.

Gazze’nin ekonomik şartları uzun dönemde değişmeyecek gibi gözükmektedir ve birçok gelişim ölçütü düşüş eğilimindedir. Yiyecek fiyatları; mesela buğday unu %34, pirinç %21 ve bebek mama tozu %30 olmak üzere, abluka sırasında artmıştır. Gazze’nin kültürü ve tarihi de zengindir. Bölgede birçok cami, müze, park ve anıt bulunmaktadır.

Kaynak: Bing ile konuşma, 23.12.2023
(1) Gazze’nin haritadaki konumu ve güncel haritası 2023 | Gazze nerede …. https://www.hurriyet.com.tr/bilgi/gazze-nerede-ve-nereye-bagli-gazze-harita-gorunumu-ve-nufus-bilgileri-42347641.
(2) GAZZE SON DURUM: İsrail-Filistin savaşı son dakika haberleri, Gazze’de …. https://www.yenisafak.com/gazze-son-durum-israil-filistin-savasi-son-dakika-haberleri-gazzede-kac-kisi-oldu-h-4568243.
(3) Gazze: Kara bir duman bulutuyla kaplı şehir nasıl bir güne uyandı …. https://www.bbc.com/turkce/articles/cnlwg7g1924o.

(5) Gazze nerede ve Gazze’de kaç kişi yaşıyor? Gazze’nin önemi nedir …. https://www.posta.com.tr/galeri/gazze-nerede-ve-gazzede-kac-kisi-yasiyor-gazzenin-onemi-nedir-2668385.
(6) https://www.gettyimages.com/detail/photo/gaza-from-the-air-royalty-free-image/1271163802.

@@@@@@@@@

Filistin’deki insanlar ne yapıyor?

– Filistinli mülteciler, Gazze ve Batı Şeria’nın yanı sıra komşu Ürdün, Suriye ve Lübnan’da yaşamaya devam ediyor. İsrail, bu insanların topraklarına dönmelerine izin vermedi – İsrail bunun Yahudi devleti olarak varlığını tehdit edeceğini söylüyor³.
– Filistinli direnişçiler, İsrail’e karşı silahlı mücadelede bulunuyor. Hamas, İsrail’e karşı Aksa Tufanı Operasyonu başlattı ve Gazze’yi ele geçirmeye çalıştı. Ancak bu operasyonda çok sayıda insan hayatını kaybetti veya yaralandı⁵.
– Filistinli halk, yaşadıkları zorluklarla başa çıkmak için farklı yollar arıyor. Bazıları sivilleri etnik temizliğe tabi tutmak için görevlendirildi. Bazıları ise sivillerle işbirliği yaparak barışçıl çözüm arayışına girdi⁴.
– Filistinli kültürü ve tarihi de zengindir. Bölgede birçok cami, müze, park ve anıt bulunmaktadır. Filistinli şairler ve yazarlar da bu kültürü yaşatmak için çalışmalar yapıyor.

Kaynak: (1) İsrail-Filistin sorunu nasıl başladı? – BBC News Türkçe. https://www.bbc.com/turkce/articles/crg3gv17p00o.
(2) İsrail-Filistin çatışmasında son durum… İsrail’den acı itiraf: En …. https://www.cnnturk.com/dunya/israil-filistin-catismasinda-son-durum-israilden-aci-itiraf-en-olumcul-saldiri.
(3) Filistin direnişine kalemlerimizle destek – Yeni Şafak. https://www.yenisafak.com/hayat/filistin-direnisine-kalemlerimizle-destek-4570799.
(4) Filistin’in tarihi ve haritadaki konumu | Gazze nerede, hangi ülkeye …. https://www.hurriyet.com.tr/galeri-filistinin-tarihi-ve-haritadaki-konumu-gazze-nerede-hangi-ulkeye-bagli-filistin-ne-zaman-kuruldu-ve-bagimsiz-oldu-iste-filistinin-nufusu-ve-komsulari-42342405.
(5) 1799’dan günümüze Filistin tarihi – BBC News Türkçe. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-44128837.

@@@@@@@@

Filistin’deki insanların yaşam koşulları nasıl?

Filistin’deki insanların yaşam koşulları, İsrail-Filistin çatışması nedeniyle çok zor ve acımasız bir halde. Filistin, Gazze Şeridi ve Batı Şeria olarak ikiye bölünmüş durumda. Gazze Şeridi, İsrail tarafından abluka altında tutuluyor ve sık sık hava saldırılarına maruz kalıyor¹. Batı Şeria ise İsrail’in işgali ve yerleşim politikaları altında baskı görüyor².

Filistin’deki insanlar, su, gıda, elektrik ve ilaç kıtlığı ile mücadele ediyor³. İşsizlik çok yüksek, halkın yüzde 60’ı günde iki dolarla yoksulluk sınırının altında yaşıyor⁴. Çocuklar, İsrail askeri gözaltı sisteminde fiziksel ve duygusal istismara maruz kalıyor⁵. Filistinliler, kendi kaderini tayin etme hakkı için silahlı ve barışçıl yollarla direniyor².

Kaynak: Bing ile konuşma, 23.12.2023
(1) 1799’dan günümüze Filistin tarihi – BBC News Türkçe. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-44128837.
(2) İsrail-Filistin sorunu nasıl başladı? – BBC News Türkçe. https://www.bbc.com/turkce/articles/crg3gv17p00o.
(3) Filistin’de yaşam koşulları kötüleşiyor – DW – 14.11.2003. https://www.dw.com/tr/filistinde-ya%C5%9Fam-ko%C5%9Fullar%C4%B1-k%C3%B6t%C3%BCle%C5%9Fiyor/a-2527464.
(4) İsrail-Filistin sorunu: Gazze’de bazı aileler ‘Asla terk … – BBC. https://www.bbc.com/turkce/articles/cg30n1xnyjwo.
(5) Filistin’de çocuk olmak | Düşünce Günlüğü Haberleri – Yeni Şafak. https://www.yenisafak.com/dusunce-gunlugu/filistinde-cocuk-olmak-4574286.

@@@@@@@@

Loading

No ResponsesAralık 23rd, 2023