Türkiye’deki faili meçhuller

Türkiye’deki faili meçhuller.


**Türkiye’de faili meçhul cinayetler, failleri tespit edilemeyen veya aydınlatılamayan cinayetlere verilen addır. Türkiye’de faili meçhul cinayetler, özellikle 1970’li ve 1990’lı yıllarda yaygın bir sorun olmuştur. **

**Türkiye’de faili meçhul cinayetlerin sebepleri arasında, siyasi çatışmalar, terörist eylemler, organize suç ve devlet şiddeti gibi faktörler yer almaktadır.**

**Türkiye’de faili meçhul cinayetlere ilişkin bazı önemli olaylar şunlardır:**

* **12 Mart Muhtırası (1971)**: 12 Mart Muhtırası’ndan sonra, Türkiye’de siyasi çatışmalar ve şiddet olayları artmıştır. Bu dönemde, özellikle sol görüşlü siyasetçiler, gazeteciler ve aktivistler olmak üzere çok sayıda kişi faili meçhul cinayetlere kurban gitmiştir.
* **1978-1980 Kriz Dönemi:** 1978-1980 kriz döneminde, Türkiye’de siyasi çatışmalar ve şiddet olayları doruk noktasına ulaşmıştır. Bu dönemde, çok sayıda kişi faili meçhul cinayetlere kurban gitmiştir.

* **1990’lı Yıllar:** 1990’lı yıllarda, Türkiye’de terörist eylemler ve organize suç yaygınlaşmıştır. Bu dönemde, çok sayıda kişi faili meçhul cinayetlere kurban gitmiştir.

**Türkiye’de faili meçhul cinayetler, Türkiye’nin demokrasisi ve insan hakları karnesi açısından önemli bir sorundur. Bu cinayetler, Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı gibi temel değerlerin sorgulanmasına neden olmuştur.**

**Türkiye’de faili meçhul cinayetlere ilişkin bazı önemli çalışmalar şunlardır:**

* **1997 yılında, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), faili meçhul cinayetlere ilişkin bir araştırma raporu yayınlamıştır. Raporda, 1970’li yıllardan itibaren Türkiye’de 1.500’den fazla kişinin faili meçhul cinayetlere kurban gittiği tespit edilmiştir.**
* **2001 yılında, Avrupa Parlamentosu, Türkiye’de faili meçhul cinayetlere ilişkin bir rapor yayınlamıştır. Raporda, Türkiye’de faili meçhul cinayetlerin bir insan hakları ihlali olduğu ve bu cinayetlerin sorumlularının yargılanması gerektiği vurgulanmıştır.**
* **2011 yılında, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), faili meçhul cinayetlere ilişkin bir araştırma raporu yayınlamıştır. Raporda, 1970’li yıllardan itibaren Türkiye’de 2.600’den fazla kişinin faili meçhul cinayetlere kurban gittiği tespit edilmiştir.**

**Türkiye’de faili meçhul cinayetlere ilişkin olarak, 2012 yılında çıkarılan Faili Meçhul Cinayetler Araştırma Komisyonu Kanunu ile bir komisyon kurulmuştur. Bu komisyon, 1970’li yıllardan itibaren Türkiye’de meydana gelen faili meçhul cinayetleri araştırmakla görevlendirilmiştir.**

**Faili Meçhul Cinayetler Araştırma Komisyonu, çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Komisyon, çalışmalarının sonucunda, 2.600’den fazla faili meçhul cinayet tespit ettiğini ve bu cinayetlerin sorumlularının belirlenmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini belirtmiştir.**

**Türkiye’de faili meçhul cinayetler, Türkiye’nin yakın tarihinin karanlık sayfalarından biridir. Bu cinayetler, Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi temel değerlerin güçlenmesi için önemli bir engel oluşturmaktadır.**

@@@@@@@@@

Türkiye’deki aydınlatılmayan ve de aydınlatılamayan faili meçhuller den olan, Özal su-i kastı, Papa, Eşref Bitlis, Uğur Mumcu, Muhsin Yazıcıoğlu ve Madımak olaylarının iç yüzü nedir?

**Özal Suikastı**

Türkiye’nin 8. Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal, 17 Nisan 1993 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiştir. Özal’ın ölümünün ardından, suikast iddiaları ortaya atılmıştır. Bu iddialar, Özal’ın yakın çevresi ve bazı gazeteciler tarafından da dile getirilmiştir.

Özal’ın suikastının arkasında, dönemin istihbarat teşkilatları, derin devlet ve bazı siyasi çevreler olduğu iddia edilmektedir. Özal’ın, Kürt sorununun çözümü konusundaki tutumu, bazı çevreler tarafından rahatsızlık yarattığı için, bu çevreler tarafından suikastının düzenlendiği iddia edilmektedir.

**Papa Suikastı**

13 Mayıs 1981 tarihinde, Papa II. Jean Paul, uğradığı suikast sonucu yaralanmıştır. Suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca, yakalanarak yargılanmış ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır.

Ağca’nın suikast girişiminin arkasında, Sovyetler Birliği ve bazı İslami gruplar olduğu iddia edilmiştir. Ağca, suikast girişiminin arkasındaki gerçeklerin ortaya çıkmasına engel olmak amacıyla, kendisine yardım eden kişileri açıklamayı reddetmiştir.

**Eşref Bitlis Suikastı**

17 Şubat 1993 tarihinde, Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis, Diyarbakır’da uğradığı uçak kazasında hayatını kaybetmiştir. Bitlis’in ölümünün ardından, suikast iddiaları ortaya atılmıştır.

Bitlis’in suikastının arkasında, dönemin derin devleti ve bazı siyasi çevreler olduğu iddia edilmektedir. Bitlis’in, PKK ile mücadelede başarılı olması ve Kürt sorununun çözümü konusundaki tutumu, bazı çevreler tarafından rahatsızlık yarattığı için, bu çevreler tarafından suikastının düzenlendiği iddia edilmektedir.

**Uğur Mumcu Suikastı**

24 Ocak 1993 tarihinde, gazeteci Uğur Mumcu, Ankara’da uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir. Mumcu’nun öldürülmesi, Türkiye’de büyük bir infiale neden olmuş ve faillerin bulunması için büyük bir kampanya başlatılmıştır.

Mumcu’nun suikastının arkasında, dönemin derin devleti ve bazı siyasi çevreler olduğu iddia edilmektedir. Mumcu’nun, yolsuzluk, çeteler ve terör örgütleri gibi konulardaki araştırmaları, bazı çevreler tarafından rahatsızlık yarattığı için, bu çevreler tarafından suikastının düzenlendiği iddia edilmektedir.

**Muhsin Yazıcıoğlu Suikastı**

25 Mart 2009 tarihinde, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, helikopterinin düşmesi sonucu hayatını kaybetmiştir. Yazıcıoğlu’nun ölümünün ardından, suikast iddiaları ortaya atılmıştır.

Yazıcıoğlu’nun suikastının arkasında, dönemin derin devleti ve bazı siyasi çevreler olduğu iddia edilmektedir.

**Madımak Katliamı**

2 Temmuz 1993 tarihinde, Sivas’ta Madımak Oteli’nde düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında, 35 kişi yakılarak öldürülmüştür. Katliamın ardından, sorumluların bulunması için büyük bir kampanya başlatılmıştır.

Madımak katliamının arkasında, dönemin derin devleti ve bazı siyasi çevreler olduğu iddia edilmektedir. Katliamın, Kürt sorununun çözümü konusundaki gelişmeleri engellemek amacıyla düzenlendiği iddia edilmektedir.

**Sonuç**

Türkiye’de aydınlatılmayan veya aydınlatılamayan birçok faili meçhul olay bulunmaktadır. Bu olayların iç yüzü, hala karanlıktadır. Bu olayların aydınlatılması, Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi temel değerlerin güçlenmesi açısından önemlidir.

@@@@@@@@@

 

Loading

No ResponsesAralık 18th, 2023