Cumhurbaşkanının, adil bir dünya mümkün ama Abd ile değil, sözü.

Cumhurbaşkanının, adil bir dünya mümkün ama Abd ile değil, sözü.


Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Aralık 2023 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 75. yıldönümü münasebetiyle yaptığı konuşmada, “Adil bir dünya mümkün ama ABD ile değil” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, konuşmasında, insan hakları ihlallerinin her geçen gün arttığını, bu ihlallerin en başında da İsrail’in Filistinlilere yönelik zulmünün geldiğini belirtti. Erdoğan, ABD’nin İsrail’e verdiği desteğin bu zulme göz yummak anlamına geldiğini ifade ederek, “Adil bir dünya mümkün ama ABD ile değil. Çünkü Amerika, İsrail’in yanında parasıyla, bütün silah mühimmatıyla yer alıyor” dedi.

Erdoğan’ın bu sözleri, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde gerginliğe neden oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Erdoğan’ın sözlerini “kabul edilemez” olarak nitelendirdi ve “Türkiye’yi, İsrail ile diyalog ve işbirliğine devam etmeye çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.

Erdoğan’ın sözlerinin ardından Türkiye’de de tartışmalar yaşandı. Bazı kesimler, Erdoğan’ın sözlerini destekleyerek, ABD’nin uluslararası hukuktan saptığını ve bu nedenle eleştirilmeye hakkı olduğunu savundu. Bazı kesimler ise Erdoğan’ın sözlerinin Türkiye’nin dış politikasına zarar vereceğini ve ABD ile ilişkileri gerginleştireceğini ifade etti.

Erdoğan’ın sözlerinin ne anlama geldiği ve Türkiye’nin dış politikasına nasıl bir etkisi olacağı önümüzdeki günlerde daha net ortaya çıkacak. Ancak Erdoğan’ın bu sözleri, Türkiye’nin ABD ile ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olabileceğine işaret ediyor.

 

Loading

No ResponsesAralık 11th, 2023