ABD’NİN İSRAİLE SİLAH YARDIMI

ABD’NİN İSRAİLE SİLAH YARDIMI

Abd’nin İsrail’e verdiği silah ve bombaların listesi.


Abd’nin İsraile verdiği silah ve bombaların listesi hakkında bazı bilgiler buldum. ABD, Gazze Şeridi’ne saldırılarına devam eden İsrail’e on binlerce bomba, top mermisi ve sığınak avcısı mühimmat sağladı12. ABD’nin İsrail’e gönderdiği mühimmat listesinde, 5 binden fazla MK82 güdümsüz bomba, 5 bin 400’den fazla MK84 savaş başlığı bombası, 1000 civarında GBU-39 küçük çaplı bomba ve güdümsüz bombaları güdümlü “akıllı” bombalara dönüştüren yaklaşık 3 bin JDAM (Müşterek Doğrudan Taarruz Mühimmatı) bulunuyor2 [3][3] 45. Ayrıca ABD, İsrail’e yaklaşık 15 bin bomba ve 57 bin top mermisinin de aralarında bulunduğu diğer silahlar da göndermişti2.

@@@@@@@@

ABD’nin İsrail’e neden silah verdiği hakkında bilgi verebilir misiniz?

ABD’nin İsrail’e silah vermesinin birçok nedeni var. Bunlardan bazıları şunlar:

Stratejik çıkarlar: ABD, Ortadoğu’da güçlü ve güvenilir bir müttefik olarak gördüğü İsrail’i destekleyerek bölgedeki etkisini korumak istiyor. ABD, İsrail’in kendisine istihbarat, askeri üsler ve teknoloji sağladığına inanıyor.
Tarihsel bağlar: ABD, İsrail’in kuruluşundan bu yana onun yanında yer aldı. ABD, İsrail’in Yahudi halkının tarihsel vatanı olduğunu ve Holokost’tan sonra güvenli bir sığınak olduğunu savunuyor.
Siyasi baskı: ABD’de güçlü bir İsrail yanlısı lobi var. Amerikan-İsrail Kamu İşleri Komitesi (AIPAC) gibi gruplar, ABD Kongresi’nde ve Beyaz Saray’da İsrail’in çıkarlarını savunuyor. ABD’deki Yahudi ve Hristiyan topluluklar da İsrail’e destek veriyor.

@@@@@@@@

ABD’nin İsrail’e verdiği silahların etkisi nedir?

ABD’nin İsrail’e verdiği silahların etkisi hem bölgesel hem de uluslararası düzeyde çok büyük. ABD’nin İsrail’e sağladığı silahlar, İsrail’in Gazze Şeridi’nde sivil halka karşı yaptığı saldırılarda kullanıldı. Bu saldırılar, binlerce Filistinlinin ölümüne, yaralanmasına ve evsiz kalmasına neden oldu. Ayrıca, bu saldırılar, bölgedeki barış ve güvenlik umutlarını da zayıflattı. ABD’nin İsrail’e verdiği silahlar, İsrail’in bölgedeki askeri üstünlüğünü pekiştirdi ve Arap ülkeleriyle ilişkilerini gerdi.

ABD’nin İsrail’e verdiği silahların etkisi, aynı zamanda ABD’nin kendi çıkarlarına da zarar verdi. ABD, İsrail’e verdiği silahlarla, Ortadoğu’da İsrail’in yanında yer aldığını gösterdi ve bölgedeki diğer ülkelerin güvenini kaybetti. ABD, İsrail’e verdiği silahlarla, uluslararası toplumun eleştirilerine maruz kaldı ve insan hakları ihlallerine ortak oldu. ABD, İsrail’e verdiği silahlarla, kendi vergi mükelleflerinin parasını savurdu ve başka alanlarda kullanabileceği kaynakları israf etti.

@@@@@@@@

ABD’nin İsrail’e verdiği silahlar uluslararası hukuka uygun mu?

Bu sorunun kesin bir cevabı yok. Uluslararası hukuk, devletlerin silah transferleri konusunda bağlayıcı kurallar içermiyor. Ancak, uluslararası hukuk, silahların kullanımı ve etkileriyle ilgili bazı ilkeler belirliyor. Örneğin, silahların sivil halka ve sivil altyapıya zarar vermemesi, ayrım gözetmemesi, orantılı olması ve askeri gereklilik ilkesine uygun olması gerekiyor.

ABD, İsrail’e verdiği silahların uluslararası hukuka uygun kullanılmasını beklediğini ve İsrail’in kendini savunma hakkını desteklediğini belirtiyor12. Ancak, bazı insan hakları örgütleri ve uzmanlar, ABD’nin İsrail’e verdiği silahların Gazze Şeridi’nde sivil halka karşı aşırı güç kullanımında ve savaş suçlarında rol oynadığını iddia ediyor. Bu nedenle, ABD’nin İsrail’e verdiği silahların uluslararası hukuka uygun olup olmadığı, tartışmalı bir konu.

@@@@@@@@@@

Ortadoğu’da diğer ülkeler neden İsrail’i desteklemiyorlar?

Ortadoğu’da diğer ülkelerin İsrail’i desteklememesinin birçok nedeni var. Bunlardan bazıları şunlar:

Tarihsel düşmanlık: İsrail, 1948 yılında kurulduğundan beri Arap ülkeleriyle birçok savaş yaşadı. Bu savaşlar hem toprak hem de ideolojik anlamda büyük çatışmalara yol açtı. İsrail, Filistin topraklarını işgal ettiği ve Filistinlilere baskı uyguladığı için Arap ülkelerinin büyük tepkisini çekti.
Dini farklılık: İsrail, Ortadoğu’da Yahudi bir devlet olarak öne çıkıyor. Arap ülkelerinin çoğu ise Müslüman nüfusa sahip. Bu durum hem dini hem de kültürel anlamda bir ayrışmaya neden oluyor. İsrail, Müslümanların kutsal mekanları olan Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlalleriyle de Arap ülkelerinin öfkesini artırıyor.
Siyasi çekişme: İsrail, Ortadoğu’da Batı’nın en büyük müttefiki olarak görülüyor. Arap ülkeleri ise Batı’nın bölgedeki çıkarlarına ve müdahalelerine karşı çıkıyor. İsrail, ABD’nin desteğiyle bölgede askeri ve siyasi bir güç olarak konumlanıyor. Arap ülkeleri ise İsrail’in bölgedeki etkisini azaltmak için çaba gösteriyor.

@@@@@@@@

Ortadoğu’da hangi ülkeler İsrail’i destekliyorlar?

Ortadoğu’da İsrail’i destekleyen ülkelerin sayısı çok az. Çoğu Arap ülkesi, Filistin’in yanında yer alıyor ve İsrail’in Gazze Şeridi’nde yaptığı saldırıları kınıyor. İsrail’i destekleyen ülkeler arasında, ABD’nin yanı sıra, Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Togo ve Palau gibi küçük ve uzak ülkeler var1. Ayrıca, Kıbrıs Cumhuriyeti, Almanya, İtalya, İngiltere, Çekya, Yunanistan, Avusturya, Polonya, Estonya, Litvanya gibi Avrupa ülkeleri de İsrail’in kendini savunma hakkını desteklediklerini belirtiyor. Ancak, bu ülkelerin çoğu Ortadoğu bölgesinde yer almıyor.

@@@@@@@@

 

Loading

No ResponsesAralık 9th, 2023