HAMAS-FİLİSTİN VE İSRAİL ESİRLERİ

HAMAS-FİLİSTİN VE İSRAİL ESİRLERİ

Hamas’ın elindeki serbest bırakılan İsrailli esirlerin söyledikleri ve anlattıkları.


Hamas ile İsrail arasında 24 Kasım 2023’te varılan bir uzlaşma kapsamında, Hamas’ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakıldı. Serbest bırakılan İsrailli esirlerden biri olan Munder ailesinin yakını, aileyi ziyaret ettikten sonra esirlerin anlattıklarını paylaştı. Munder ailesinin üyesi, esirlerin olumsuz bir durum yaşamadıklarını, insanca muamele gördüklerini ve düşündükleri gibi dehşet hikayeleri olmadığını söyledi. Ayrıca, esirlerin kendilerine verilen radyo ve televizyondan haberleri takip ettiklerini de belirtti. Serbest bırakılan esirlerin arasında büyükanne, anne ve bir erkek çocuğun da olduğu bildirildi.

@@@@@@@@@

İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirler ne durumda?

İsrail ile Hamas arasında 24 Kasım 2023’te varılan bir uzlaşma kapsamında, Hamas’ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakıldı. Serbest bırakılan Filistinlilerin arasında 33’ü çocuk, 6’sı kadın olmak üzere toplam 39 kişi vardı. Serbest bırakılan esirlerin aileleriyle buluşmaları sırasında duygusal anlar yaşandı. İsrail hapishanelerinde hala yaklaşık 5 bin Filistinli esir bulunuyor. Bu esirlerin bir kısmı idari tutukluluk adı altında yargılanmadan veya suçlanmadan tutuluyor. Esirlerin sağlık, hijyen, beslenme ve eğitim gibi temel hakları ihlal ediliyor. Esirlerin aileleriyle görüşmeleri de sınırlı ve zorlu koşullarda gerçekleşiyor.

@@@@@@@@@#

Filistinliler neden tutuklanıyor?

Filistinliler, İsrail’in işgal ettiği topraklarda yaşadıkları için, İsrail’in güvenlik gerekçesiyle uyguladığı askeri yasalara tabi oluyorlar. Bu yasalar, Filistinlilerin idari tutukluluk adı altında yargılanmadan veya suçlanmadan uzun süre hapiste tutulmasına izin veriyor.
Filistinliler, İsrail’in yerleşimci politikalarına karşı barışçıl gösteriler düzenledikleri için, İsrail ordusunun şiddetli müdahalesine maruz kalıyorlar. Göstericiler, kurşun, göz yaşartıcı gaz, plastik mermi veya tutuklama gibi baskılara uğruyorlar.
Filistinliler, İsrail-Filistin sorununa çözüm bulmak için uluslararası toplumun desteklediği iki devletli çözümü savundukları için, İsrail’in terörizmle mücadele yasalarına göre suçlu sayılıyorlar. İsrail, Filistinlilerin kendi devletlerini kurma hakkını tanımıyor ve Filistin bayrağını yasaklıyor.
Filistinliler, İsrail’in Filistin topraklarını ilhak etme planlarına karşı direndikleri için, İsrail’in baskıcı yöntemlerine maruz kalıyorlar. İsrail, Filistinlilerin evlerini yıkıyor, topraklarını gasp ediyor, su kaynaklarını kesiyor ve yerleşimcilere veriyor.

@@@@@@@@@@@@@

Abd İsraile ne kadar bomba verdi?

ABD’nin İsrail’e verdiği bomba miktarı tam olarak bilinmiyor, ancak ABD’nin İsrail’e yaptığı askeri yardımın büyük bir kısmının bomba ve mühimmat alımı için kullanıldığı tahmin ediliyor. ABD’nin 1946’dan 2020’ye kadar geçen 74 yıllık süre zarfında İsrail’e yapmış olduğu doğrudan askeri destek 104 milyar 507 milyon 700 bin doları, ekonomik yardım 34 milyar 326 milyon doları ve hava ve füze savunma sistemlerine olan yardımı da 7 milyar 411 milyon 409 bin doları buldu. ABD’nin İsrail’e verdiği askeri yardımın yüzde 75’i, ABD’den silah ve mühimmat satın almak için kullanılıyor. Bu da yaklaşık 78 milyar dolarlık bir harcama anlamına geliyor. ABD’nin İsrail’e verdiği bombaların çeşitleri ve miktarları hakkında net bir bilgi bulunmuyor, ancak ABD’nin İsrail’e verdiği en önemli bombalardan biri, GBU-28 Paveway III adlı lazer güdümlü bunker buster bombasıdır. Bu bomba, yer altındaki sığınakları ve tesisleri imha etmek için tasarlanmıştır. ABD, 2005 yılında İsrail’e 100 adet GBU-28 bombası verdi. Bu bombaların her birinin ağırlığı 2 bin 268 kilogram, uzunluğu 4,67 metre ve çapı 37 santimetredir. Bu bombaların her birinin maliyeti yaklaşık 300 bin dolardır.

@@@@@@@@@@@@

İsrail Gazzeye ne kadar bomba attı?

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Hamas’ın 7 Ekim 2023’de başlattığı saldırıların ardından Gazze Şeridi’ne 4 bin ton ağırlığında yaklaşık 6 bin bomba atıldığı ve 3 bin 600’den fazla noktanın vurulduğu aktarıldı. İsrail Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, “Gerektiği sürece güçlü ve amansızca saldırmaya devam edeceğiz” denildi. Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf ise, İsrail ordusunun 7 Ekim’de başlayan saldırılarında, Gazze Şeridi’ne 40 bin ton bomba attığını bildirdi. Maruf, “İşgal güçleri, Gazze Şeridi’ne 40 bin ton bomba attı; işgalcinin suçları kameraların uzağında gerçekleşti.” ifadesini kullandı. İsrail’in Gazze’ye attığı bombaların çeşitleri ve miktarları hakkında net bir bilgi bulunmuyor, ancak İsrail’in Gazze’ye verdiği en önemli bombalardan biri, GBU-28 Paveway III adlı lazer güdümlü bunker buster bombasıdır. Bu bomba, yer altındaki sığınakları ve tesisleri imha etmek için tasarlanmıştır. ABD, 2005 yılında İsrail’e 100 adet GBU-28 bombası verdi. Bu bombaların her birinin ağırlığı 2 bin 268 kilogram, uzunluğu 4,67 metre ve çapı 37 santimetredir. Bu bombaların her birinin maliyeti yaklaşık 300 bin dolardır.

@@@@#@@@@@@

Gazzede ne kadar çocuk öldü?

Gazzede ne kadar çocuk öldü? sorunuzun cevabını vermek isterim. Web arama sonuçlarıma göre, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında çok sayıda çocuk hayatını kaybetti. Farklı kaynaklara göre, Gazze’de öldürülen çocukların sayısı 6 bin 324 ile 7 bin 300 arasında değişiyor. Bu rakam, her gün ortalama 100’den fazla çocuğun öldürüldüğü korkunç bir tabloya işaret ediyor.
Yıkılan on binlerce binaların altında kalanlar bu hesapların dışındadır.
Ve bu durum sürekli artmaktadır.
Gazze’de ölen çocukların isimleri ve fotoğrafları da bazı haber sitelerinde yayınlandı. Gazze’de yaşanan insanlık dramı karşısında, uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi ve ateşkes sağlanması gerekiyor.

@@@@@@@@@@@

 

Loading

No ResponsesAralık 6th, 2023