DAHİYA-İSRA-GAZZE

DAHİYA-İSRA-GAZZE

Dahiya doktrini nedir?

Dahiya doktrini, İsrail’in Lübnan ve Gazze’deki direniş gruplarına karşı uyguladığı bir askeri stratejidir. Bu stratejiye göre, İsrail, direniş gruplarının sivil halktan destek aldığı bölgeleri orantısız ve yıkıcı bir güç kullanarak bombalamakta ve sivil halkı cezalandırmakta ve sindirmeye çalışmaktadır. Dahiya doktrininin adı, 2006 yılında İsrail’in Lübnan’daki Hizbullah’ın kalesi olan Dahiya bölgesini yerle bir etmesinden gelmektedir. Bu doktrin, İsrail’in uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı bir şekilde sivil ve askeri hedefleri ayırt etmeden saldırdığını göstermektedir.

@@@@@@@@@

Hannibal doktrini nedir, örnek verir misin?

Hannibal doktrini, İsrail’in kayıp bir askerinin düşman eline düşmemesi için uyguladığı bir askeri stratejidir. Bu stratejiye göre, İsrail, askerin kaçırılmasını önlemek için gerekli her türlü eylemi yapmayı, hatta askerin hayatını tehlikeye atmayı içerir. Bu strateji, 1970’lerde İsrail’in Lübnan’a müdahalesi sırasında geliştirildi ve 2016 yılında iptal edildiğini açıkladı.

Hannibal doktrininin bir örneği, 2014 yılında Gazze Savaşı sırasında yaşandı. İsrail ordusu, Hamas’ın bir tünelde bir İsrail askerini kaçırdığına inandı. Bunun üzerine, İsrail ordusu, Hannibal Protokolü’nü devreye sokarak, tünelin bulunduğu bölgeye yoğun bir şekilde ateş açtı. Bu saldırıda, 150’den fazla Filistinli sivil hayatını kaybetti. İsrail askerinin ise daha önce öldürüldüğü ve cesedinin Hamas’ın elinde olduğu ortaya çıktı.

@@@@@@@@@

İsrail’in Gazze politikası hakkında bilgi almak istiyorum.

İsrail’in Gazze politikası, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik uyguladığı askeri, siyasi ve ekonomik tedbirler bütünüdür. İsrail’in Gazze politikasının temel özellikleri şunlardır:

İsrail, 2007 yılında Hamas’ın Gazze Şeridi’ni kontrol altına almasından sonra, Gazze’ye karadan, denizden ve havadan abluka uygulamaya başladı. Bu abluka, Gazze’ye giren ve çıkan insan ve mal hareketlerini sınırlamakta, Gazze’nin altyapısını, ekonomisini ve insani durumunu olumsuz etkilemektedir.
İsrail, Gazze Şeridi’nden kendisine yönelik roket ve füze saldırılarına karşılık olarak, Gazze’ye düzenli olarak hava saldırıları ve askeri operasyonlar gerçekleştirmektedir. Bu saldırılar, Gazze’de çok sayıda sivil ölümüne, yaralanmasına ve mülk hasarına neden olmaktadır.
İsrail, Gazze Şeridi’ni Batı Şeria’dan ayırmak için, Gazze Şeridi’nin doğusunda ve kuzeyinde duvarlar, tel örgüler ve kontrol noktaları inşa etmiştir. Bu duvarlar, Gazze Şeridi’nin toprak bütünlüğünü ve Filistinlilerin özgür dolaşım hakkını ihlal etmektedir.
İsrail, Gazze Şeridi’nde Hamas’ın yönetimini tanımamakta, Gazze Şeridi’ni terör örgütü olarak nitelendirmekte ve Gazze Şeridi’ndeki Filistin yönetimi ile herhangi bir siyasi diyalog kurmamaktadır. İsrail, Gazze Şeridi’nde barışçıl bir çözüm için, Hamas’ın şiddeti bırakması, İsrail’in varlığını tanıması ve daha önce imzalanan anlaşmalara uyması şartlarını öne sürmektedir.
İsrail’in Gazze politikası, uluslararası toplum tarafından büyük ölçüde eleştirilmekte, Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinlilerin insan haklarının, uluslararası hukukun ve BM kararlarının ihlal edildiği belirtilmektedir. İsrail ise Gazze politikasını, kendi güvenliğini sağlamak ve Hamas’ın terör faaliyetlerini engellemek için meşru bir savunma olarak savunmaktadır.

@@@@@@@@@@@@

Gazze Şeridi’ndeki insani durum nedir?

Gazze Şeridi’ndeki insani durum, çok kötü ve acil bir şekildedir. Gazze Şeridi, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırıları nedeniyle büyük bir yıkıma uğramıştır. Gazze Şeridi’nde yaşayan yaklaşık 2 milyon Filistinli, elektrik, su, gıda, ilaç ve yakıt gibi temel ihtiyaçlardan mahrum kalmıştır. Gazze Şeridi’ndeki sağlık sistemi çökmüş, hastaneler ve klinikler hasar görmüş, tıbbi malzeme ve personel eksikliği yaşanmıştır. Gazze Şeridi’ndeki eğitim sistemi de durmuş, okullar ve üniversiteler kapanmış, öğrenciler ve öğretmenler güvenlik riski altında kalmıştır. Gazze Şeridi’ndeki altyapı ve ekonomi de büyük zarar görmüş, evler, iş yerleri, tarlalar, fabrikalar ve yollar tahrip olmuş, binlerce insan evsiz ve işsiz kalmıştır. Gazze Şeridi’ndeki insani durumun en acı tarafı ise, sivil kayıplardır. İsrail’in saldırıları sonucu, Gazze Şeridi’nde 14 binden fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 10 binlerce Filistinli yaralanmıştır. Bu kayıpların büyük bir bölümü kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşmaktadır.

Gazze Şeridi’ndeki insani durum, uluslararası toplum tarafından büyük bir endişe ve tepkiyle karşılanmaktadır. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi’nde yaşanan insani krizin, uluslararası hukukun ve insan haklarının ciddi bir ihlali olduğunu belirtmektedir. BM, İsrail’in saldırılarını durdurması, Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukayı kaldırması ve Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırılmasına izin vermesi çağrısında bulunmaktadır. BM Güvenlik Konseyi, Gazze Şeridi’ndeki insani duruma ilişkin 5. karar tasarısını oylamak üzere toplanmıştır. BM, Gazze Şeridi’nde acil insani ihtiyaçların karşılanması için 367 milyon dolarlık bir yardım planı açıklamıştır. BM’nin yanı sıra, birçok ülke ve kuruluş da Gazze Şeridi’ne insani yardım göndermeye çalışmaktadır. Ancak, Gazze Şeridi’ne ulaştırılan yardımlar, ihtiyacın çok altındadır. Gazze Şeridi’ndeki insani durumun iyileştirilmesi için, İsrail’in saldırılarının durması, Gazze Şeridi’ne uygulanan ablukanın kaldırılması ve Gazze Şeridi’nin yeniden inşası için uluslararası işbirliği gerekmektedir.

@@@@@@@@@@

Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinliler ne yapıyor?

Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinliler, İsrail’in saldırıları ve ablukası altında zorlu bir hayat sürdürüyor. Gazze Şeridi, dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olmasına rağmen, elektrik, su, gıda, ilaç ve yakıt gibi temel ihtiyaçlardan yoksun durumda. Gazze Şeridi’nin altyapısı, sağlık sistemi ve ekonomisi de büyük ölçüde tahrip olmuş durumda. Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinliler, bombalanan evlerin enkazında, hastanelerin dolup taştığı, okulların kapanıp açıldığı, işsizliğin ve yoksulluğun arttığı bir ortamda yaşam mücadelesi veriyor.

Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinliler, aynı zamanda siyasi olarak da izole edilmiş durumda. Gazze Şeridi, 2007 yılından beri Hamas tarafından yönetiliyor. Hamas, İsrail’in varlığını tanımayan ve terör örgütü olarak nitelendirilen bir İslami direniş hareketi. Hamas, Gazze Şeridi’nden İsrail’e karşı roket ve füze saldırıları düzenliyor. Bu saldırılar, İsrail ile Hamas arasında sık sık şiddetli çatışmalara yol açıyor. Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinliler, bu çatışmalarda en çok zarar gören taraf oluyor. Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den beri devam eden son çatışmalarda, 14 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti, 10 binlerce Filistinli yaralandı.

Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinliler, umutsuzluğa kapılmadan yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Gazze Şeridi’nde yaşamın devam ettiğine dair bazı işaretler var. Gazze Şeridi’nde bazı insanlar, enkaz altından kurtardıkları eşyaları satıyor, bazıları ise evlerini onarmaya çalışıyor. Gazze Şeridi’nde bazı okullar, öğrencilerin eğitimlerini aksatmamak için açık tutuluyor, bazıları ise uzaktan eğitime geçiyor.
Ancak okullar da vuruluyor, sığınan lar ölüyor. Okullarda okuyacak çocuk kalmıyor.
Gazze Şeridi’nde bazı insanlar, İsrail’in saldırılarına karşı direniş gösteriyor, bazıları ise barış çağrısı yapıyor. Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinliler, yaşadıkları acılara rağmen, hayata tutunmaya ve geleceğe umutla bakmaya çalışıyor.

@@@@@@@@@

Loading

No ResponsesKasım 22nd, 2023