Çoğalınız ki İftihar Edeyim”: Neslin ve Nesebin Hikmeti

Çoğalınız ki İftihar Edeyim”: Neslin ve Nesebin Hikmeti

Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâm ferman etmiş:

تَنَاكَحُوا تَكَاثَرُوا فَاِنّٖى اُبَاهٖى بِكُمُ الْاُمَمَ –اَوْ كَمَا قَالَ–
“Teneâkehû tekâserû fe innî ubâhî bikumul umem – ev kemâ kâl.”
   Yani “İzdivaç ediniz, çoğalınız. Ben kıyamette sizin kesretinizle iftihar edeceğim.”

Bu nebevî beyan sadece evlenmeye ve çoğalmaya bir teşvik değildir. Aynı zamanda insan hayatının, aile müessesesinin ve toplumun devamlılığı açısından çok derin hikmetleri barındırır. Bugün modern dünyada nüfusun azalması, aile yapısının çözülmesi ve bireyselliğin kutsanması gibi olgular göz önüne alındığında, bu hadis-i şerifin ne kadar ileri görüşlü bir uyarı olduğu daha da iyi anlaşılmaktadır.

Aile: Varlığın Temeli ve Fıtratın Gıdası

İnsan fıtratı yalnız yaşamaya değil, birliktelik ve çoğalmaya meyyaldir. Aile kurumu, yalnızca neslin devamı için değil; merhametin, fedakârlığın, sevginin, sadakatin ve sabrın öğrenildiği en temel okuldur. Çocuk, sadece dünyaya gelmekle kalmaz; bir karakter, bir ruh, bir mana kazanır.

Bu bakımdan Peygamber Efendimiz’in “çoğalınız” emri, sadece sayı olarak artmayı değil; kaliteli, şahsiyetli, hayırlı nesiller yetiştirmeyi de içine alır. Zira Efendimiz (asm) başka bir hadisinde, “Salih evlat, insanın amel defterine sürekli sevap yazdıran sadaka-i câriyedir.” buyurmuştur.

İftihar Edilecek Bir Ümmet: Sayı mı, Şuur mu?

“Ben sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim” buyruğu, aslında sorumluluk yükleyen bir övgüdür. Zira o iftihar, sadece sayıdan dolayı değil, o sayı içerisindeki kaliteden, ihlastan ve ümmet şuurundan dolayıdır.

Bugün ümmet-i Muhammed (asm) milyarlarca kişiden oluşsa da, kardeşlik şuurunun, adaletin, merhametin, hikmetin ne derece temsil edildiği sorgulanmalıdır. Çoğalmak, ancak hak ve hakikatin taşıyıcısı salih nesillerle anlam kazanır.

Modern Zamanın Krizi: Çocuksuzluk ve Nesil Endişesi

Günümüzde bazı toplumlarda “çocuk yapmama”, “tek çocukla yetinme”, “kariyer için evliliği geciktirme” gibi bireysel tercihler yaygınlaşmıştır. Fakat bu tercihler uzun vadede, yalnızlaşmış bireyler, yaşlanan nüfus, çöken sosyal bağlar ve ahlaki değer erozyonu gibi ciddi neticeler doğurmaktadır.

Halbuki Peygamber Efendimiz (asm), bu hadisle bize hayatın fıtrî yolunu gösterir: Evlenmek, aile kurmak ve hayırlı nesiller yetiştirmek. Bu, sadece kişisel bir görev değil; toplumsal ve hatta ümmet çapında bir vazifedir.

Her Çocuk Bir Umuttur

Her doğan çocuk, yeni bir dua, yeni bir sabır, yeni bir rahmet vesilesidir. İnsan dünyaya sadece yaşamak için değil; yaşatmak, iz bırakmak, hayırda yarışmak için gelir. Her çocuk, anne babasına dua eden, amel defterini açık tutan bir bereket kapısıdır.

İşte bu yüzden Resul-i Ekrem (asm), “çoğalınız” derken, sadece niceliğe değil, aynı zamanda nitelikli bir ümmet inşasına da işaret etmektedir.

Son Söz: Hatırlanmak mı, Yaşatmak mı?

Bu hadisin ışığında şunu sormalıyız: Biz, neyi büyütüyoruz? Neyi çoğaltıyoruz? Sadece maddi mal ve konforu mu, yoksa hayırlı bir nesli mi? Her çocukla, Peygamberimizin iftihar edeceği bir ümmete katkı mı sağlıyoruz, yoksa sadece kendi nefsimizin arzularını mı yaşıyoruz?

Unutmayalım ki, bir evlat; bir duanın meyvesi, bir sabrın semeresi ve bir ümmetin umudu olabilir. Yeter ki onu ihmal etmeyelim, eğitelim, sevelim ve yaşatalım.

Özet:

Bu makalede, Peygamber Efendimiz’in “Çoğalınız, ben sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim” hadisi üzerinden evlilik, aile ve neslin devamı meselesi işlenmiştir. Hadisin hikmeti; sadece biyolojik çoğalma değil, ümmetin salih ve kaliteli bireylerle güçlenmesi olarak yorumlanmıştır. Modern toplumların karşılaştığı aile yapısının bozulması, doğum oranlarının düşmesi gibi problemler karşısında bu hadis, hem uyarıcı hem de yön gösterici mahiyettedir. Her çocuk, sadece bir can değil; ümmetin geleceği ve dua kaynağıdır. Asıl iftihar edilecek şey, sayıdan çok, o sayının taşıdığı değerlerdir.

 

 

Loading

No ResponsesMayıs 24th, 2025