KIRK GÜN CEMAATLE KILINAN NAMAZ
KIRK GÜN CEMAATLE KILINAN NAMAZ
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Kim kırk gün boyunca cemaatle namaz kılar ve ilk tekbiri kaçırmazsa, ona iki berat yazılır: Biri cehennemden kurtuluş, diğeri de münafıklıktan uzak oluş beratıdır.” (Tirmizî, Salât, 241)
Evet, bahsedilen hadis Tirmizî’nin Sünen eserinde geçmektedir (Tirmizî, Salât, 241). Bu hadiste cemaatle namaz kılmanın ve özellikle iftitah tekbirini kaçırmamanın faziletine dikkat çekilmektedir. Bu konuyu destekleyen başka hadisler ve ayetler de bulunmaktadır.
Bu Hadisi Destekleyen Diğer Hadisler
1. Namazın münafıklık alametlerinden koruduğu:
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Münafıklara en ağır gelen namaz, yatsı ve sabah namazıdır. Eğer bunların sevabını bilselerdi, emekleyerek de olsa gelirlerdi.” (Buhârî, Mevâkît 26; Müslim, Mesâcid 252)
Bu hadis, özellikle sabah ve yatsı namazına devam etmenin münafıklıktan uzaklaştırıcı bir etkisi olduğunu anlatmaktadır. 40 gün boyunca cemaatle namaz kılmanın münafıklıktan uzaklaştırdığına dair hadisi destekler niteliktedir.
2. Namazın Cehennemden Kurtuluş Olduğu:
“Kim Allah rızası için kırk gün cemaatle namaz kılar ve ilk tekbiri (iftitah tekbirini) kaçırmazsa, ona iki berat yazılır: Biri cehennemden kurtuluş, diğeri de münafıklıktan beri oluş beratıdır.” (Tirmizî, Salât 241)
Burada bahsedilen “cehennemden kurtuluş” ibaresi, namazın kişiyi günahlardan arındırdığına ve Allah’ın affına vesile olduğuna işaret eder.
3. Namazın Günahları Sildiği:
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Beş vakit namaz, tıpkı bir nehrin içinde yıkanan kimsenin kirlerinden temizlenmesi gibidir.” (Buhârî, Mevâkît 6; Müslim, Mesâcid 283)
Bu hadis, namazın sürekli kılındığında insanı günahlardan arındırarak cehennemden kurtuluşa vesile olacağını gösterir.
Bu Hadisi Destekleyen Ayetler
1. Namazın Münafıklıktan Koruduğuna Dair Ayet:
“Şüphesiz münafıklar Allah’ı aldatmaya çalışırlar. Hâlbuki Allah, onların hilelerini başlarına geçirir. Onlar namaza kalkarken üşene üşene kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar ve Allah’ı pek az anarlar.” (Nisâ, 4/142)
Bu ayette münafıkların namazı ihmal ettikleri ve gösteriş için kıldıkları belirtilmektedir. Oysa 40 gün boyunca cemaatle ve vaktinde kılınan namaz, bu kötü huydan uzaklaştırır.
2. Namazın Kötülüklerden Alıkoyduğuna Dair Ayet:
“Gerçekten namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar.” (Ankebût, 29/45)
Bu ayet, düzenli ve ihlasla kılınan namazın, insanı kötü işlerden uzaklaştıracağını anlatır. 40 gün boyunca cemaatle namaz kılmanın münafıklıktan kurtuluş beratına vesile olması, bu ayetin işaret ettiği bir durum olabilir.
3. Namazın Cehennemden Kurtardığına Dair Ayet:
“Onlar cennetin ortasında olacaklar ve birbirlerine soracaklar. Suçlular hakkında: ‘Sizi bu yakıcı ateşe sürükleyen nedir?’ diyecekler. Onlar da şöyle cevap verecekler: ‘Biz namaz kılanlardan değildik.’” (Müddessir, 74/40-43)
Bu ayette cehennemliklerin namaz kılmamaktan dolayı azaba uğradıkları bildirilmiştir. Düzenli namaz kılanlar ise bu tehlikeden korunur.
Sonuç
Tirmizî’de geçen 40 gün cemaatle namaz kılmanın iki berat kazandıracağına dair hadis, yukarıdaki ayetler ve hadislerle desteklenmektedir. Cemaatle namaz, münafıklıktan uzaklaştırıcı ve cehennemden kurtarıcı bir ibadet olarak görülmektedir. Bu yüzden, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) bu hadisini amel etmeye teşvik eden diğer İslami kaynaklar da bulunmaktadır.