MAHŞER GÜNÜ MÜMİN VE KAFİRLERİN HALİ

MAHŞER GÜNÜ MÜMİN VE KAFİRLERİN HALİ


Mahşer Günü: Müminlerin ve Kâfirlerin Hali Üzerine İbretlik Bir Yazı

Mahşer günü, dünya hayatının sona erip ahiretin başladığı, her insanın hesaba çekileceği ve hak ettiği karşılığı alacağı gündür. Bu gün, insanın dünya hayatında yaptığı her şeyin ortaya çıkacağı ve sırların ifşa edileceği bir gündür. Müminler ve kâfirler için ise bu gün, bambaşka bir mahiyet taşır. Müminler için saadetin, kâfirler içinse azabın başlangıcıdır. Şimdi bu iki zıt grubun mahşerdeki hallerine bakalım.

Müminlerin Hali

Müminler, Allah’a iman eden, O’nun emir ve yasaklarına uyan, ihlâs ve takva üzere yaşayan kimselerdir. Mahşer günü, onlar için bir mükâfat ve kurtuluş günüdür. Allah Teâlâ müminlerin mahşer günündeki halini şu şekilde bildirir:

> “O gün, Allah’ın peygamberleri ve iman edenlerle onları utandırmayacağı gündür. Onların nurları önlerinde ve sağ taraflarında koşar. Onlar, ‘Rabbimiz! Nûrumuzu tamamla, bizi bağışla. Şüphesiz Sen her şeye hakkıyla gücü yetensin’ derler.”
(Sure: Tahrim, Ayet: 8)

Müminler, o gün korku ve endişeden uzak olacaklardır. Amel defterleri sağ ellerine verilecek ve şöyle denilecektir:

> “Kitabını oku! Bugün nefsini hesaba çekmek için sen kendine yetersin.”
(Sure: İsra, Ayet: 14)

Müminler, yaptıkları iyiliklerin karşılığını alacak ve Allah’ın rahmetiyle cennete kavuşacaklardır. Allah’ın selamı ve rahmeti, onların üzerinde olacaktır.

Kâfirlerin Hali

Kâfirler, Allah’ı inkâr eden, O’nun ayetlerini ve peygamberlerini yalanlayan kimselerdir. Mahşer günü, onlar için dehşet, pişmanlık ve azap dolu bir gün olacaktır. Kur’an-ı Kerim, onların durumunu şöyle açıklar:

> “O gün, kâfirler için çok zordur. Onlar, ‘Keşke toprak olsaydık!’ diyeceklerdir.”
(Sure: Nebe, Ayet: 40)

Kâfirlerin amel defterleri sol ellerine veya arkalarından verilecektir:

> “Amel defteri sol eline verilen kimse ise, ‘Keşke kitabım bana verilmeseydi! Hesabımı hiç bilmeseydim!’ der.”
(Sure: Hâkka, Ayet: 25-26)

Bu ifadeler, onların pişmanlıklarının büyüklüğünü ve azabın dehşetini gözler önüne serer. Onlar için ne bir kurtuluş ümidi ne de bir şefaat söz konusudur. Dünya hayatındaki inkârları ve azgınlıkları, ahirette sonsuz azapla karşılık bulacaktır.

Mümin ve Kâfirlerin Akıbetleri

Mahşer günü, müminler için bir müjde günü, kâfirler için ise dehşet günüdür. Müminlerin halleri cennetin müjdesiyle aydınlanırken, kâfirler azap korkusuyla yüzleşecektir. Allah, müminlere cenneti vaat ederken, kâfirler için cehennemin sonsuz azabını bildirmiştir:

> “Şüphesiz, iman edip salih ameller işleyenler için altından ırmaklar akan cennetler vardır. İşte büyük kurtuluş budur.”
(Sure: Buruc, Ayet: 11)

> “Gerçek şu ki, Rablerini inkâr edenler için cehennem azabı vardır. Ne kötü dönüş yeridir!”
(Sure: Mülk, Ayet: 6)

İbret ve Uyarı

Mahşer günü, bizlere şu önemli hakikatleri hatırlatır:

1. Hesap Günü Kesindir: Allah, adaletiyle herkese hak ettiği karşılığı verecektir. Bu yüzden dünya hayatında yaptığımız her işin bir gün karşımıza çıkacağını unutmamalıyız.

2. İman ve Amelin Önemi: Sadece iman etmek yeterli değildir; salih amel işlemek ve Allah’ın rızasına uygun bir hayat sürmek gereklidir.

3. Son Pişmanlık Fayda Vermez: Kâfirlerin mahşerdeki pişmanlıkları, dünya hayatında Allah’a ve peygamberine teslim olmayı reddetmelerinin bir sonucudur. O gün pişmanlık, azabı hafifletmeyecektir.

Sonuç

Mahşer günü, hakikatin ortaya çıkacağı, adaletin tecelli edeceği bir gündür. Müminler için saadet, kâfirler için ise azap günü olacaktır. Bu gerçek, bizlere dünya hayatında ne kadar dikkatli olmamız gerektiğini hatırlatır. Rabbimiz! Bizleri o gün, yüzü ak olan, cennetin kapılarından içeri giren bahtiyar kullarından eyle. Amin.

Loading

No ResponsesŞubat 15th, 2025