OSMANLI DÖNEMİ İSTANBUL MECZUPLARINDAN ADAM OL MEHMED EFENDİ VE ÖMER SEYFETTİN

OSMANLI DÖNEMİ İSTANBUL MECZUPLARINDAN ADAM OL MEHMED EFENDİ

 

Tarihlerde Meczuplar hep bir Sır’mış.. Eski Osmanlı döneminde Osmanlı Evliyaları varmış.. Miskinler, tutunamayanlar, Mecnunlar ve Meczuplar; Deliler ve Divaneler… Daha bir çok kişiler. Ne meczupları varmış İstanbul’un Gönlünde taht kuran.. Onlara, Mekansız sultanlar, eski İstanbul meczupları denirmiş. Hatta Bunlar kitap haline getirilmiş ‘’VELİLER VE DELİLER, Tezkiretü’l Müteahhirin’’ diye..

Adı tarihte ‘’ADAM OL MEHMET EFENDİ’’ diye geçmektedir. Adam Ol Mehmed Efendi’nin Enteresan bir hikayesi var. Tanısın, tanımasın her gördüğü şahsa “Adam ol!” diye hitap eden bu meczup, kimseden bir yardım talep etmezmiş. Rivayete göre bir gün Sadrazam (Başbakan) Keçecizade Fuad Bey (1814-1868) Beykoz’da vapura binmek için bekliyormuş. Bu esnada Adam Ol Mehmed Efendi iskelede belirmiş. Sadrazam Fuad Bey, Adam Ol’un Parasızlıktan vapura binemediği için orada beklediğini anlamış. Fakat, kimseden bir şey kabul etmeyip, reddettiği için ona yardım edememiş. Sadrazam Fuad Bey, Adam ol Mehmed Efendiyi orada bırakarak, vapurla Eminönü’ne ulaşmış. Tam iskeleye adım atıyormuş ki karşısında Adam Ol Mehmed Efendi’yi görmüş. Şaşkınlıktan ne yapacağını ne diyeceğini bilememiş… Şaşkın şaşkın bakarken, kendisine gülümseyerek yaklaşmış Adam Ol Mehmed Efendi… Her zamanki gibi şöyle seslenmiş: “ADAM OL, ADAM!”

“Çaresiz biz sizi biraz korku, biraz açlık, biraz da mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltme ile imtihan edeceğiz. Müjdele o sabredenleri!” Bakara Suresi 155. Ayet

Sabır‘da ve Tevekkül‘de öyle hazineler gizlidir ki, Boğazı Vapursuz geçirir Adam olana!🌷ALlNTl

******************  

Ömer Seyfettin’den Piç Hikayesi

 

“Ömer Seyfettin asker bir yazardır, İstiklal savaşında birçok cephede savaşmıştır. Filistin cephesinde olan hatırasını okuyalım:


“Almanların yenilmesiyle savaş bitmiş mütareke imzalanmıştı Filistin’den çekiliyorduk birkaç arkadaş subayla karşı tarafın subaylarıyla çekilme işlerini görüşmek için görüşmeye gittik. Karşı tarafta Fransız üniformalı bir subay bana sık sık bakıyor gözünü benden ayırmıyordu. Ben buna bir mana veremiyordum.

Fransız subay yerinden kalkıp bana doğru geldi ve nasılsın Ömer Seyfettin dedi. Beni nerden tanıyorsun ben bir yüzbaşıyım öyle tanınacak kadar üst düzey bir kumandan değilim dedim.

Ömer ben seninle İstanbul da askerî lisede beraber okudum ben falancayım deyince hayretler içinde baktım hatırladım. Hep dini Kur’an-ı eleştiren Osmanlıyı devamlı kötüleyen vatan bayrak sevgisi olmayan bir öğrenci idi amma yine de Fransız subayı olması normal değildi.
Peki, nasıl böyle oldun dedim.

Dedi ki: Ne zaman bir savaş olsa Türkler galip gelse içimde üzüntü oluyordu. Türkler kaybetse zarar görse içimde bir sevinç oluyordu, çoğu zaman kendimi ayıplıyor neden böyleyim diyordum. Bir gün Anneme ısrarla bunun sebebini sordum.

– Dayanamayacağım anlatayım dedi. İstanbul hastanesinde görevli bir Fransız doktor vardı hastaneye gidip gelirken onunla birlikte oldum ve sen o Fransız doktorun oğlusun babanın bundan haberi olmadı, şimdi sen öğrendin dedi.

Zaten babam zannettiğim çoktan ölmüştü. O hastaneye gittim şu tarihte burada çalışmış şimdi Fransa’ya dönmüş olan şu isimli doktorun adresi var mı dedim, adresi verdiler. Fransa’ya gittim babamı buldum. Olanları, Annemin sözlerini söyledim. Her şeyi unutmadım, anneni gerçekten sevmiştim dedi ve beni kabul edip nüfusuna yazdırdı. Fransız okullarında eğitimimi tamamladım ve gördüğün gibi bir Fransız subayı olarak karşındayım Ömer Seyfettin dedi.

Şimdi ben milletini bayrağını dinini eleştirenleri gördükçe acaba onlar da böyle piç mi diye düşünüyorum.???

Ömer Seyfettin

************  

Kan yine o kan.


“Kan yine o kandır” sözü, Türk kültüründe ve edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Bu sözün farklı anlamları ve yorumları olsa da, genel olarak şu şekilde özetlenebilir:
* Atalarımızın kanı, damarlarımızda dolaşan kanla aynıdır. Bu söz, Türk milletinin köklü bir geçmişe ve şanlı bir tarihe sahip olduğunu, atalarımızın bize miras bıraktığı değerleri korumamız gerektiğini vurgular.
* Türk milletinin karakteri ve fıtratı değişmez. Bu söz, Türk milletinin cesur, fedakar, bağımsızlıkçı ve adaletsever bir millet olduğunu, bu değerlerden asla taviz vermeyeceğini ifade eder.
* Zorluklar karşısında asla pes etmeyiz. Bu söz, Türk milletinin zorluklar karşısında asla pes etmediğini, her zaman mücadeleye devam ettiğini ve zaferler kazandığını dile getirir.
“Kan yine o kan” sözü, milliyetçi duyguları coşturan ve Türk milletinin birliğini ve beraberliğini pekiştiren bir sözdür. Bu söz, birçok şiir, şarkı ve türküde yer almış, milliyetçi mitinglerde ve törenlerde sıklıkla kullanılmıştır.
Sözün tam anlamı ve yorumu, kullanıldığı bağlama göre değişebilir. Ancak, genel olarak Türk milletinin köklü geçmişini, şanlı tarihini ve değişmez karakterini vurgulayan bir söz olduğunu söyleyebiliriz.
“Kan yine o kan” sözünün kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş döneminde ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu dönemde Türk milleti, birçok zorlukla ve tehlikeyle karşı karşıya kalmıştır. Bu söz, bu zorluklara rağmen Türk milletinin asla pes etmeyeceğini ve atalarının izinden gideceğini ifade etmek için kullanılmış olabilir.
“Kan yine o kan” sözü, günümüzde de Türk milleti tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Bu söz, milliyetçi duyguları coşturmak, Türk milletinin birliğini ve beraberliğini pekiştirmek ve atalarımızın bize miras bıraktığı değerleri korumak için kullanılmaktadır.

@@@@@@@@

“Hakiki Türkler zulmetmez”

“Hazret-i Üstad, iman nuruyla baktığı için Anadoluyu çok severdi. İslâmın ileri karakolu olarak bakardı Türkiye’ye… Ve burada meskûn ahaliye kalbinin tâ derinliğinden şefkat gösterirdi. Türk milletini çok severdi.”

” ‘Ben bakıyorum; kim bana zulmediyor, dikkat ediyordum, onlar katiyen Türk değillerdir. Çünkü, hakiki Türklerde zulmetmek damarı yoktur. Bana zulmedenler, Türklük perdesi altına girmiş başka millettendir, ‘ ve ‘ Her milletten ziyade yüksek bir haslet, bir manevi kahramanlık Türklerde görüyorum.’ derdi.”

“Bir gün, Eskişehir’de, Yıldız Otelinin üst katında Hazret-i Üstad’ın odasında hizmetindeydik. Bir kuşluk vakti idi. Beş adet jet uçağı otelin üstünden şiddetli ses çıkararak geçtiler. Pencereler de açık idi. Hazret-i Üstad gülümseyerek, ‘İnşaallah bunlar bir zaman İslâmiyete büyük hizmetler edecekler.’ dedi. Ve ilaveten, ‘Sungur, askeriyede bir ruh var. O ruh, benimle dosttur. Bilmiyorum, ya o bir kişidir veya cemaattir; sağdır ve ölüdür; velîdir veya kutubdur. Bilmiyorum, fakat bir ruh var ki; o ruh benimle dosttur.’ diye beyanda bulundular.”[1]

 

*****************  

*Kininizde boğulun. 

Tinet aynı tinet.[2] 

Katranı kaynatsan 

Olur mu Şeker, Cinsi batasıca Cinsine Çeker.

Gel de bu zihniyetle normalleş!

*Türkiye’nin yüz yıllık problemi ve kavgasını işte bu haber ve bu cümle açıklıyor.

Doku, kan, yapı uyuşmazlığından ve ittifakın temelde çürük olduğunu gösteriyor.
“Muhalefet yandaşı TELE 1 ekranlarında açıklamalarda bulunan Hukukçu Salim Şen, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un ‘Peygamberimiz’ sözünden rahatsız oldu. Haddini aşan eleştirilerde bulunan Salim Şen, “Tarafsız olması gereken Adalet Bakanı “peygamberimiz” sözünün herkesin kişisel dünyasında peygamberidir. Ama lâik Cumhuriyeti’nin Adalet Bakanı özel bir koruma altına alamaz. Tarafsız kalır susar” ifadelerini kullandı.”
İşte yüz yıldır Türkiye’de sivri uçlu yüzde bir bile etmeyen azınlık azgınlığın, yüzde doksan dokuz olan Müslümana hakimiyet taslaması.
Bu ur tedavi edilemez bir urdur.
Vücuttan atılması veya vücudun bunu atması gerekir.
Zira bu ur, kanserli bir urdur.

-Maalesef zihin fukara olunca, akıl ukala olurmuş. 

-HEM KİFAYETSİZ HEM HIRÇIN

Türkiye’de bu iki ehliyetsiz insan tipleri borazanlık yapmaktadır.

*Türkiye’den İsrail’e giden Yahudi vatandaşları, Gazze’de Müslümanlarla savaşıyor![3] 

 

[1] https://sorularlarisale.com/ben-bakiyorum-kim-bana-zulmediyor-dikkat-ediyordum-onlar-katiyen-turk-degillerdir-cunku-hakiki-turklerde-zulmetmek

[2] https://www.haber7.com/guncel/haber/3437701-chpli-gokhan-gunaydinin-imam-hatip-nefretine-mustafa-varanktan-sert-tepki

https://www.yenisafak.com/gundem/hz-muhammede-hakaret-eden-diamond-temaya-destek-chpden-geldi-4628228

[3] https://www.youtube.com/watch?v=cvLbw7W0Fds

 

Loading

No ResponsesTemmuz 2nd, 2024