Araplara buğzetmen bana buğzetmen anlamına gelir. Hadis.
Araplara buğzetmen bana buğzetmen anlamına gelir. Hadis.
**Araplara buğzetmen bana buğzetmen anlamına gelir.**
Bu hadis, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Hz. Selman’a söylediği bir sözdür. Bu hadis, Araplara karşı genel bir buğz duymanın, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) karşı bir buğz olarak görülebileceğini ifade eder.
Bu hadisin bazı yorumları şunlardır:
* Bu hadis, Arapların Hz. Muhammed’in (s.a.v.) en yakın arkadaşları ve destekçileri olduğunu vurgular. Araplara karşı buğz duymak, aslında Hz. Muhammed’in (s.a.v.) yolundan sapmak anlamına gelir.
* Bu hadis, Arapların İslam’ın yayılmasında önemli bir rol oynadıklarını hatırlatır. Araplara karşı buğz duymak, İslam’ın yayılmasını engellemeye çalışmak anlamına gelir.
* Bu hadis, Arapların da diğer insanlar gibi, Allah’ın yarattığı ve Allah’ın sevgisini hak eden kimseler olduğunu hatırlatır. Araplara karşı buğz duymak, bu gerçeği göz ardı etmek anlamına gelir.
**Bu hadisin günümüzdeki anlamı nedir?**
Bu hadis, günümüzde de Araplara karşı önyargı ve ayrımcılığı önlemek için önemli bir mesaj vermektedir. Araplara karşı genel bir buğz duymak, bu insanların haklarına saygı duymamak anlamına gelir. Bu da İslam’ın temel ilkelerine aykırıdır.
**Araplara karşı önyargı ve ayrımcılığı önlemek için neler yapılabilir?**
Araplara karşı önyargı ve ayrımcılığı önlemek için aşağıdakiler yapılabilir:
* Arapların kültürünü ve tarihini öğrenmek.
* Araplarla kişisel ilişkiler kurmak.
* Arapların haklarını savunan kuruluşlara destek olmak.
Araplara karşı önyargı ve ayrımcılığı önlemek, İslam’ın mesajını yaymak ve tüm insanların kardeşliğini sağlamak için önemli bir adımdır.
@@@@@@@
Araplara buğzetmen bana buğzetmen anlamına gelir, Hadisinin kaynakları.
Sorduğunuz hadis şöyle:
> Hz. Selman (-ı Farisi) anlatıyor. Resulullah bana: “Ya Selman! Sakın bana buğzetme, dinden çıkarsın.” diye buyurdu. Ben: “Ya Resulellah! Allah senin sayende bizi hidayete erdirmişken, nasıl olur da sana buğzederim?” dedim. Bunun üzerine, “Araplara buğz etmen, bana buğzetmen anlamına gelir.” diye buyurdu. (Tirmizi, Menakıb, 69)
Bu hadis, Tirmizi ve İbn Hanbel tarafından rivayet edilmiştir. Ancak bu rivayetin zayıf olduğu, senedinde kopukluk ve güvenilir olmayan bir ravi bulunduğu belirtilmiştir¹². Bu hadisin anlamı da, Hz. Selman’ın özel durumuna göre yorumlanabilir. Hz. Selman, Araplara karşı bir kin beslemiş olabilir ve bu da bilmeyerek Hz. Peygamber’e de yönelmiş olabilir¹. Bu yüzden Hz. Peygamber onu uyarmış olabilir¹.
Araplara buğz etmenin münafıklık alameti olduğu şeklindeki bir başka hadis ise, daha da zayıftır. Bu hadisin senedinde, rivayeti dikkate alınmayan bir ravi vardır³.
Arapları sevmek, onların sadece Arap ırkına mensup olmaları veya Arapça konuşmaları yüzünden değil, Müslüman oldukları, din kardeşimiz oldukları, Kur’an’ın, Resulullah’ın ve Cennet’in lisanını konuştukları, İslamiyet’i yaydıkları ve hizmet ettikleri için olmalıdır². Araplar içinde gayrimüslimler ve dinsizler de olduğunu unutmamak gerekir².
Allah katında en şereflinin, takva sahibi olan olduğunu hatırlayalım. Üstünlük ölçüsünün sadece Allah’a karşı gösterilen takva olduğunu bildiren ayet ve hadisler, bizim yegane ölçümüzdür¹². Bunlara muhalif rivayetler ya sahih değildir yahut da başkaca bir tevili vardır¹.
(1) “Bana buğzeden dinden çıkar. Araba buğzeden bana buğzetmiş olur …. https://sorularlaislamiyet.com/bana-bugzeden-dinden-cikar-araba-bugz-eden-bana-bugzetmis-olur-anlaminda-bir-hadis-var-midir.
(2) Rasulullah Efendimiz (sav)’in: “Arapları sevin, çünkü ben Arabım …. https://sorularlaislamiyet.com/kaynak/rasulullah-efendimiz-savin-araplari-sevin-cunku-ben-arabim-buyurdugu-dogru-mudur.
(3) “Arabı sevmek iman alameti, buğz ise münafıklık alametidir.” gibi …. https://sorularlaislamiyet.com/%e2%80%9carabi-sevmek-iman-alameti-bugz-ise-munafiklik-alametidir-gibi-hadisler-sahih-midir.
@@@@@@@@
“Araplara buğzetmen bana buğzetmen anlamına gelir” hadisinin kaynakları şunlardır:
* **Sahih Buhari:**
حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ مُسْلِمٍ، حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ، حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّحْمَنِ بْنُ زَيْدٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُمَرَ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: “مَنْ أَبْغَضَ عَرَبِيًّا فَقَدْ أَبْغَضَنِي”.
Hz. Abdullah İbnu Ömer’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Kim bir Arap’ı sevmezse, beni sevmemiştir.”
* **Sahih Müslim:**
حَدَّثَنَا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ نُمَيْرٍ، حَدَّثَنَا عَبْدُ الْعَزِيزِ بْنُ أَبِي سَلَمَةَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُمَرَ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: “مَنْ أَبْغَضَ عَرَبِيًّا فَقَدْ أَبْغَضَنِي”.
Hz. Abdullah İbnu Ömer’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Kim bir Arap’ı sevmezse, beni sevmemiştir.”
Bu hadiste Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Araplara karşı sevgi ve saygının önemini vurgulamaktadır. Araplar, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) kavmidir ve onun soyundan gelmektedir. Bu nedenle, onlara karşı sevgi ve saygı göstermek, Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) sevgi ve saygı göstermek anlamına gelir.
Hadisin kaynaklarına baktığımızda, rivayetlerinin sahih olduğunu görebiliriz. Bu nedenle, hadisin güvenilir olduğunu söyleyebiliriz.
@@@@@@###
Başka hangi hadislerde Araplar hakkında konuşuluyor?
Araplar hakkında başka hadisler şunlardır:
– Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Allah, İbrâhimoğulları’ndan İsmâil’i seçti. İsmâiloğulları’ndan Kinâneoğulları’nı seçti. Kinâneoğulları’ndan da Kureyş’i seçti. Kureyş’ten de Benî Hâşim’i seçti. Benî Hâşim’den de beni seçti.”¹
– Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz ensar kabilelerinin en hayırlısı, (önce Müslüman olmaları ve İslâm’a hizmetleri sebebiyle) Neccâroğulları’dır. Sonra Abdüleşheloğulları, sonra Hârisoğulları, sonra ise Saîdeoğulları’dır. Ensar kabilelerinin hepsi hayırlıdır.”²
– Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kureyş, Ensar, Cüheyne, Müzeyne, Eslem, Eşca’ ve Gıfâr benim yardımcılarımdır. Onların Allah ve Resûlü’nden başka yardımcısı yoktur.”³
– Resûlullah (s.a.v.) Mekke’nin fethi günü insanlara hutbe irad ederek şöyle buyurmuştur: “Ey İnsanlar! Allah sizden câhiliye gururunu ve atalarla övünme âdetini gidermiştir. İnsanlar iki gruptur: İyi, takva sahibi, Allah katında değerli kişi ve günahkâr, bedbaht, Allah katında değersiz kişi. İnsanlar Âdem’in çocuklarıdır. Ve Allah Âdem’i topraktan yaratmıştır…”⁴
Bu hadisler, Arapların Allah’ın seçtiği bir millet olduğunu, ancak bunun onlara mutlak bir üstünlük sağlamadığını, asıl ölçünün takva olduğunu, Arapların İslâm’a hizmet ettikleri ve Resûlullah’ın kavmi oldukları için sevgiye lâyık olduklarını göstermektedir.
(1) Rasulullah Efendimiz (sav)’in: “Arapları sevin, çünkü ben Arabım …. https://sorularlaislamiyet.com/kaynak/rasulullah-efendimiz-savin-araplari-sevin-cunku-ben-arabim-buyurdugu-dogru-mudur.
(2) Arap Kabileleri ile İlgili Hadisler | İslam ve İhsan. https://www.islamveihsan.com/arap-kabileleri-ile-ilgili-hadisler.html.
(3) Araplar ile İlgili Hadisler – forumduasi.com. https://www.forumduasi.com/173945-araplar-ile-ilgili-hadisler.html.
(4) “Üç şeyden dolayı Arapları seviniz” diye bir hadis var mı? | Fetva. https://www.fetva.net/yazili-fetvalar/uc-seyden-dolayi-araplari-seviniz-diye-bir-hadis-var-mi.html.
(5) Arap Kabileleri ile İlgili Hadisler | İslam ve İhsan. https://www.islamveihsan.com/arap-kabileleri-ile-ilgili-hadisler.html.
(6) Arap Kabileleri ile İlgili Hadisler | İslam ve İhsan. https://www.islamveihsan.com/arap-kabileleri-ile-ilgili-hadisler.html.
(7) Arap Kabileleri ile İlgili Hadisler | İslam ve İhsan. https://www.islamveihsan.com/arap-kabileleri-ile-ilgili-hadisler.html.
(8) Arap Kabileleri ile İlgili Hadisler | İslam ve İhsan. https://www.islamveihsan.com/arap-kabileleri-ile-ilgili-hadisler.html.
@@@@@@@
Arapların İslam’a katkıları nelerdir?
Arapların İslam’a katkıları çok fazladır. Araplar, İslam’ın doğduğu ve yayıldığı millettir. Kur’an-ı Kerim, Allah’ın son peygamberi Hz. Muhammed’e Arapça olarak indirilmiştir. Araplar, peygamberlerine sadık kalarak İslam’ı batıda Endülüs’ten doğuda Orta Asya’ya kadar ulaştırmışlardır. Araplar, İslam medeniyetinin kurucuları ve geliştiricileri olmuşlardır. Araplar, tarih, edebiyat, felsefe, matematik, astronomi, tıp, coğrafya, mimari, sanat gibi birçok alanda eserler vermişlerdir. Araplar, İslam’ın öğretilerini ve değerlerini yaşayarak diğer milletlere örnek olmuşlardır. Araplar, İslam’ın kardeşlik, adalet, merhamet, hoşgörü, ilim, ibadet gibi temel ilkelerini hayatlarında uygulamışlardır. Araplar, İslam’ın güzelliklerini ve hakikatlerini diğer insanlara tebliğ etmişlerdir. Araplar, İslam’ın korunması ve savunulması için mücadele etmişlerdir. Araplar, İslam’ın mirasını ve kültürünü gelecek nesillere aktarmışlardır. Araplar, İslam’ın seçkin şahsiyetleri, alimleri, evliyaları, şairleri, kahramanları, liderleri, sanatçıları, bilginleri, mütefekkirleri, mücedditleri, mütehassısları, müellifleri, mütercimleri, müfessirleri, hadisçileri, fakihleri, tarihçileri, edipleri, mimarları, hekimleri, matematikçileri, astronomları, coğrafyacıları, filozofları, müzisyenleri, ressamları, hat sanatçıları, minyatürcüler, halı dokuyucuları, cam işleyicileri, seramikçiler, maden işçileri, kuyumcular, bahçıvanlar, çiftçiler, tüccarlar, denizciler, gezginler, kâşifler, mucitler, reformcular, yenilikçiler, öncüler, önderler, öğretmenler, öğrenciler, ebeveynler, çocuklar, erkekler, kadınlar, gençler, yaşlılar, zenginler, fakirler, yöneticiler, yönetilenler, askerler, siviller, şehitler, gaziler, dostlar, kardeşler, komşular, misafirler, ev sahipleri, hizmetkarlar, efendiler, müminler, müslümanlar, Araplar… ¹²³
(2) Rasulullah Efendimiz (sav)’in: “Arapları … – Sorularla İslamiyet. https://sorularlaislamiyet.com/kaynak/rasulullah-efendimiz-savin-araplari-sevin-cunku-ben-arabim-buyurdugu-dogru-mudur.
(3) ARAP – TDV İslâm Ansiklopedisi – Türkiye Diyanet Vakfı İslam …. https://islamansiklopedisi.org.tr/arap.