CHP ve İbretlik Tarihî Gerçekler: Kalaysız Kabın Hikâyesi
CHP ve İbretlik Tarihî Gerçekler: Kalaysız Kabın Hikâyesi
Tarih, milletlerin hafızasıdır. Bu hafızada bazı hadiseler vardır ki, nesilden nesile ibret olarak aktarılır. Ali Ulvi Kurucu merhumun naklettiği, büyük âlim Hacı Veyis Efendi’nin CHP hakkındaki tespiti de bu ibretli hakikatlerden biridir:
> “Oğlum, bu fırka, bu teşekkül, kalaysız bir bakır kaba benzer; içine ne dahil olursa zehir olur. İsterse hacı, hoca olsun…”
Bu söz, sadece bir alimin şahsî kanaati değil, tarihî tecrübelerin süzgecinden geçmiş bir milletin hissiyatıdır. Peki, CHP neden böyle bir benzetmeye mazhar olmuştur? Gelin, yakın tarihimizden günümüze kadar bu fırkanın izlediği siyaseti, topluma olan etkilerini ve dinî-manevî değerlere bakışını irdeleyelim.
CHP’nin Kuruluş Felsefesi ve Uygulamaları
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 1923 yılında Atatürk tarafından Cumhuriyet’in kurucu partisi olarak teşkil edildi. Bu partinin izlediği siyaset, sadece “Cumhuriyetçilik” ilkesiyle sınırlı kalmadı; kökleri, Fransız jakobenizmine dayanan katı bir laikçilik anlayışı ile dine ve dindarlara karşı sistemli bir mücadeleye dönüştü.
Tek Parti dönemi (1923-1950) boyunca CHP’nin icraatları arasında:
Hilafetin kaldırılması (1924)
Tekke ve zaviyelerin kapatılması (1925)
Latin harflerine geçişle dini ilimlerin geriletilmesi (1928)
Ezanın Türkçeleştirilmesi (1932)
Camilerin kapatılması ve satılması
Kur’an eğitiminin yasaklanması
Başörtüsü yasağına zemin hazırlanması gibi dindar halkı derinden etkileyen kararlar yer aldı. İşte bu yüzden, CHP’nin tarihi süreci incelendiğinde, halkın manevî dünyasıyla hep çatışma içinde olduğu görülmektedir.
Ehlullahın Bedduası ve CHP’nin Akıbeti
Hacı Veyis Efendi’nin “Bu fırka ehlullahtan beddua almıştır.” sözü, büyük bir hakikate işaret ediyor. Nitekim, Anadolu’nun dört bir yanında, bu baskı ve zulüm dönemlerine şahit olan âlimler, CHP’nin dine karşı tutumuna karşı durdu ve beddualar ettiler.
Said Nursî Hazretleri, CHP’nin dinsizlik propagandalarına karşı mücadele etmiş ve talebelerine şu uyarıda bulunmuştur:
Bu dehşetli tahribatı yapanlar, öyle bir azaba çarpılacaklar ki, dünya ve ahirette pişman olacaklar,meydanında ifadede bulunmuştur.
https://tesbitler.com/index.php?s=Chp
https://tesbitler.com/page/2/?s=Chp
Ve gerçekten de CHP, 1950’de Demokrat Parti karşısında hezimete uğradı ve 27 yıl boyunca iktidardan uzak kaldı. Beddualar, mazlumların ahı, milletin vicdanı CHP’yi uzun yıllar yönetimden uzak tuttu.
Günümüzde CHP: Kalaysız Kap Benzetmesi Devam Ediyor mu?
Günümüz CHP’sine bakıldığında, geçmişte yapılan hataların büyük kısmının aynen sürdüğü görülmektedir. 28 Şubat sürecinde dindarlara yönelik baskılar, başörtüsü yasakları, İmam Hatip okullarının kapatılmak istenmesi, dinî değerlere yapılan saldırılar hâlâ hafızalardadır.
Son yıllarda CHP yönetimi zaman zaman “değiştik” iddiasında bulunsa da:
Kur’an kurslarına yönelik saldırılar,
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması söylemleri,
İslami değerlere hakaret eden CHP’li yöneticiler,
Dindar insanlara karşı aşağılayıcı dil kullanmaları,
gibi gelişmeler, bu değişimin samimi olmadığını gösteriyor. Bugün CHP içinde samimi dindarlar bulunsa bile, o kalaysız kap benzetmesi hâlâ geçerliliğini koruyor; içine giren ya susuyor ya da değişiyor.
Sonuç: Tarihî Dersler ve İbretler
Hacı Veyis Efendi’nin tespiti, sadece bir döneme ait bir eleştiri değil, bir zihniyetin tasviridir. CHP’nin tarih boyunca İslam’a ve Müslümanlara yönelik tutumu düşünüldüğünde, bu teşbihin ne kadar isabetli olduğu görülmektedir.
Bu noktada, dindar kesimin en büyük sorumluluğu, geçmişte yaşananları unutmamak ve geleceğe dair dersler çıkarmaktır. Tarih, hatalarından ders almayanlar için tekerrür eder. Eğer milletimiz, manevî değerlerini korumak ve yeni nesilleri inançlarına sahip çıkacak şekilde yetiştirmek istiyorsa, geçmişin ibret dolu hadiselerini iyi okumalı ve gereken dersleri çıkarmalıdır.
Bugün de, yarın da hakikat şudur: Kalaysız kaplar düzelmedikçe, içine girenler zehirlenmeye mahkumdur.
@@@@@@@@
Merhum Ali Ulvi Kurucu hatıralarında,merhum dedesi,
büyük âlim Hacı Veyis Efendi’nin CHP’nin hakkında şöyle
buyurduğunu naklediyor;
Oğlum,bu fırka,bu teşekkül,kalaysız bir bakır kaba benzer,içine ne dahil olursa zehir olur. İsterse hacı,hoca olsun.
Oğlum bu fırka ehlullahtan,Allah dostlarından beddua almıştır.Bu yüzden öyle bir hale gelmiş ki,kalaysız kaba benzer, içine gireni zehirler.