İsrail’in bir yılda Gazze’de yaptığı soykırımın bilançosu.
İsrail’in bir yılda Gazze’de yaptığı soykırımın bilançosu.
İsrail’in Gazze’de 7 Ekim 2023’te başlattığı saldırılar, büyük bir insani krize yol açtı. Bir yıl süren bu çatışmalarda, **41 binden fazla kişi hayatını kaybetti** ve **100 bine yakın kişi yaralandı**⁴⁵. Saldırılar sonucunda binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ve yardım kuruluşlarının kurduğu çadırlarda veya barınma merkezlerinde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor⁴.
Bu süreçte, **17 bini çocuk ve 11 bini kadın olmak üzere toplam 41 bin 870 kişi öldü**⁵. Ayrıca, yüzlerce aile tamamen yok oldu ve altyapı büyük ölçüde tahrip edildi⁴. İsrail’in saldırıları, sağlık kuruluşları, okullar ve ibadethaneler gibi sivil alanları da hedef aldı⁵.[1]
@@@@@@
Dünya sustu, Gazze kan ağladı! 1 yıllık acı bilanço: 41 bin 870 ölü.
Bugün 7 Ekim… İsrail’in, Gazze’de soykırıma başladığı gün. 1 yılda Gazze dünyanın en büyük mezarlığına döndü. 41 binden fazla insan, İsrail tarafından katledilirken dünya vahşete sessiz kaldı.
İsrail, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi başta olmak üzere Filistin topraklarında gerçekleştirdiği soykırımı sürdürüyor. Dünya, Ankara’nın o günden bu yana yaptığı “bölgesel savaş” uyarılarına gözlerini yumarken, İsrail saldırganlığını bölgeye yaymaya başladı. Gazze’deki hükümetin Medya Ofisinden 30 Eylül’de açıklanan verilere göre, İsrail ordusu bu 1 yıl içinde yaklaşık “3 bin 650 katliam” işledi. Bu katliamlarda, yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın ve 13 bini erkek olmak üzere 41 bin 870 kişi hayatını kaybederken, 97 bin 166 kişi yaralandı ve sakat kaldı.
AİLELER NÜFUSTAN SİLİNDİ
İsrail’in saldırılarında yüzlerce ailenin tüm fertleri hayatlarını kaybederken, binlercesinin ise sadece bir ya da 2 ferdi hayatta kalabildi. Bir yıldır devam eden soykırım sırasında tüm fertleri ölen 902 aile nüfustan silindi, 1364 ailenin sadece bir ferdi, 3 bin 472 ailenin ise sadece 2 ferdi hayatta kaldı.
AÇLIK ‘SİLAH’I KULLANILDI
Gazze Şeridi’ne açılan sınır kapılarını 5 aydır kapalı tutarak sıkı bir abluka uygulayan İsrail, hayatta kalan Filistinlilere karşı da açlık, yetersiz beslenme ve ilaç eksikliğini silah olarak kullandı. 500’den fazla sağlık görevlisini acımasızca katleden Tel Aviv yönetimi, 210’dan fazla Birleşmiş Milletler personelini de öldürdü. İbadethanelerin savaşta dahi dokunulmaması gereken alanlar olmasına rağmen İsrail, 820 cami, 3 kiliseyi de bombalarıyla yerle bir etti. İnsani hassasiyet gözetmeyen İsrail ordusu onlarca hastane, yüzlerce okul, içinde hasta bulunan 130’dan fazla ambulansı bombalamaktan da geri durmadı.
TÜRKİYE, ZALİME KARŞI DURDU
Türkiye ilk günden bu yana insanlığın onurlu duruşunun simgesi oldu. 17 Ekim’de TBMM’de grubu bulunan 6 siyasi parti ortak bildiri yayımlayarak saldırıları en şiddetli biçimde kınadı. 60 bin tondan fazla yardımla Gazze’ye en fazla el uzatan ülke Türkiye oldu. Başkan Erdoğan’ın BM Genel Kurulu hitabında sorduğu “Daha neyi bekliyorsunuz?” sorusu katliama sessiz kalan dünyaya verilen en net mesaj oldu.
İSRAİL, BEYRUT’A BOMBA YAĞDIRDI
İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarını genişletildiği 23 Eylül’den bu yana “en şiddetli saldırılarından” birini 5 Ekim gecesi gerçekleştirdi. Lübnan resmi ajansı NNA’nın haberinde, İsrail savaş uçaklarının Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesine 30’dan fazla hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Saldırılarda 23 kişi hayatını kaybetti.
GAZZE’YE YENİ KARA SALDIRISI
İsrail’in Lübnan’a saldırıları ve İran’a vereceği muhtemel karşılık beklenirken Gazze’nin kuzeyinde yeni bir kara harekâtı başlattı. İsrail ordusu, 162. Tümen’e bağlı güçlerinin Gazze’nin kuzeyindeki Cebaliye Mülteci Kampı’na kara saldırısına başladığını duyurdu. Hamas’ın bölgede varlık gösterdiğini öne süren İsrail, bölgeyi kuşattığını ve hava desteğiyle saldırıların sürdüğünü açıkladı.
LÜBNAN’DAN KAÇIŞ
24 TV muhabiri Yağmur Yıldız, İsrail saldırılarının sürdüğü Lübnan’dan ayrılmak isteyenlerin zorlu göç yolculuğunu görüntüledi. Binlerce insan komşu Suriye’ye gitmek için yollara düştü. İsrail ordusunun bombalar yağdırdığı kara yolunda devasa çukurlar oluştu. İsrail bombalarında kaçan Lübnanlılar yanlarına aldıkları birkaç parça eşya, bu yolları aşarak Suriye’ye geçiyor.[2]
@@@@@@@
İsrail’in 7 Ekim 2023’te Gazze’ye başlattığı saldırılar 40 bini aşkın kişinin hayatını kaybetmesine, 100 bine yakın kişinin yaralanmasına yol açarken binlerce kişi yerinden edildi ve yaşamlarını yardım kuruluşlarınca kurulan çadırlar veya barınma merkezine dönüştürülen okul ve hastanelerde sürdürmeye mecbur bırakıldı. Yaşanan insani krizin yanı sıra bombardımanlar, geride büyük bir yıkım bıraktı.
Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail içine gerçekleştirdiği saldırıların ardından İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne sert müdahalesiyle başlayan savaş bugün bir yılını doldurdu. Son haftalarda dünya kamuoyunun dikkati İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarına yoğunlaşsa da Gazze’deki savaş ve felaket durumu hafiflemiş değil.
Gazze’de soykırımın 1. yılı: Acı, yıkım, ölüm
Dün sabah Gazze’nin kuzeyine şiddetli hava saldırıları düzenleyen İsrail ordusu Hamas tarafından kullanıldığını iddia ettiği, yerinden edilmiş sivillerin sığındığı İbn-i Rüşd okulunu ve El Aksa camisini hedef aldı, saldırılarda en az 24 kişi hayatını kaybetti. İsrail ordusu, Hamas’ın bölgenin kuzeyindeki Cibaliye kentinde toparlanma emareleri gösterdiğini ve bu nedenle bölgeye kara ve hava operasyonu düzenlendiğini duyurdu.
İsrail’in 7 Ekim 2023’te Gazze’ye başlattığı saldırılar 40 bini aşkın kişinin hayatını kaybetmesine, 100 bine yakın kişinin yaralanmasına yol açarken binlerce kişi yerinden edildi ve yaşamlarını yardım kuruluşlarınca kurulan çadırlar veya barınma merkezine dönüştürülen okul ve hastanelerde sürdürmeye mecbur bırakıldı. Yaşanan insani krizin yanı sıra bombardımanlar, geride büyük bir yıkım bıraktı.
Bir yıldır aralıksız şekilde İsrail’in benzer saldırılarının hedefinde olan Gazze’de 365 günlük savaşın bilançosu ise çok ağır. Uluslararası toplum İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırımı durdurmakta başarısız olurken, yüzlerce ailenin tüm fertleri saldırılarda öldü, yeni doğan yüzlerce bebek hayatını kaybetti, altyapısı tamamen tahrip edilen bölge yaşanamaz hale geldi. İsrail; açlığı, yerinden edilmeyi ve sağlık kuruluşlarına yönelik saldırıları Gazze’deki savaşında silah olarak kullandı.
AYIRT ETMEDEN VURDU
Gazzede soykırımın 1. yılı: Acı, yıkım, ölüm
İsrail ordusu savaşın özellikle ilk aylarında Gazze Şeridi’ni sivil alanları ayırt etmeksizin yoğun bombardımana tuttu. Hamas’ın 1200 kişiyi öldürüp, 251 kişiyi rehin aldığı Aksa Tufanı operasyonu sonrası İsrail, Gazze Şeridi’ne tüm gücüyle saldırdı. Bölgeye yönelik ayırt etmeksizin gerçekleşen yoğun hava saldırıları on binlerce sivilin hayatına mal oldu. Gazze’deki sağlık bakanlığının verilerine göre 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 41 bin 870 kişinin öldüğü, 97 bin 166 kişinin yaralandığı Gazze’de yaklaşık 11 bin kişi ise kayıp. Saldırılarda tüm fertleri ölen 902 aile nüfustan silindi, savaş sırasında doğan 171 bebek öldü, henüz bir yaşını doldurmamış 710 bebek de saldırılarda hayatını kaybetti. İsrail’in acımasız saldırılarında gazeteciler ve yardım çalışanları da can verdi. ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi’nin verilerine göre bölgede en az 128 gazeteci hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler’in (BM) raporuna göre büyük kısmı BM çalışanı olan en az 280 yardım çalışanı da İsrail saldırılarında öldü.
Dün sabah Gazze’nin kuzeyine şiddetli hava saldırıları düzenleyen İsrail ordusu Hamas tarafından kullanıldığını iddia ettiği, yerinden edilmiş sivillerin sığındığı İbn-i Rüşd okulunu ve El Aksa camisini hedef aldı, saldırılarda en az 24 kişi hayatını kaybetti. İsrail ordusu, Hamas’ın bölgenin kuzeyindeki Cibaliye kentinde toparlanma emareleri gösterdiğini ve bu nedenle bölgeye kara ve hava operasyonu düzenlendiğini duyurdu.
AÇLIK VE TEHCİR SİLAH OLDU
İsrail bombaları binlerce insanı hayattan koparırken, geride kalanlar ise açlığın, yerinden edilmenin ve sağlıksız koşulların pençesinde yaşam mücadelesi vermek zorunda kaldı. Gazze Şeridi’ne açılan sınır kapılarını 5 aydır kapalı tutarak sıkı bir abluka uygulayan İsrail, insani yardımların bölgeye girmesine izin vermeyerek Filistinlilere karşı açlığı ve tıbbi malzeme eksikliğini silah haline getirdi. 36 Filistinli açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti, 3 bin 500 çocuk yetersiz beslenme nedeniyle ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Elektrik, su, kanalizasyon, arıtma tesisleri ve yolların büyük oranda tahrip edildiği bölgede en temel ihtiyaçların karşılanması bile imkânsız hale geldi. Temiz suya erişimin son derece kısıtlı olduğu Gazze’de salgın hastalıklar da baş gösterdi. 71 bin 338 kişi sürekli yerinden edilme ve göç nedeniyle hepatite, 1 milyon 737 bin 524 kişi de çeşitli salgın hastalıklara yakalandı. Eylül ayı başında Gazze’de 25 yıl sonra ilk kez çocuk felci vakası ortaya çıkarken, BM bölgede aşılama kampanyası başlattı.
SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ
Saldırılarında bir yılda 85 bin tondan fazla patlayıcı kullanan İsrail ordusu; evleri, kamu binalarını, tarihi eserleri, ibadethaneleri, sosyal alanları ve hatta mezarlıkları hedef aldı. 150 bini tamamen yıkılan 430 bin konut kullanılamaz hale geldi. 201 kamu dairesi, 206 tarihi eser, 825 cami, 3 kilise, 36 spor tesisi ve 700 su kuyusu İsrail bombardımanı sonucu tamamen yıkıldı ya da kullanılamaz hale geldi. Hastaneler ve tıp merkezleri de İsrail saldırılarının yoğunlaştığı alanlar oldu. Hamas’ın silah deposu ve karargâh olarak kullandığını iddia ettiği hastanelere saldırılar ve baskınlar düzenleyen İsrail, 34 hastane ile 80 sağlık merkezini kullanılamaz hale getirdi. Ambulanslara da saldıran İsrail ordusu, 131 ambulansı kullanılamaz hale getirirken, saldırılar sonucu 986 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. İsrail saldırıları nedeniyle Gazze’deki sağlık sistemi çökme noktasına geldi, binlerce kişi gerekli tıbbi desteği alamaz hale geldi.[3]
@@@@@@
ABD, Gazze’de soykırımın başladığı 7 Ekim’den bu yana İsrail’e 17,9 milyar dolar askeri yardım yaptı.
ABD’deki bir raporda, Washington’un 1959’dan bu yana İsrail’e 251 milyar dolar askeri yardımda bulunduğu kaydedildi. İsrail, ABD’nin en fazla askeri yardım yaptığı ülke olarak öne çıkıyor.
ABD yönetiminin, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde 7 Ekim 2023’te başlattığı soykırımın ardından İsrail’e 17,9 milyar dolar askeri yardımda bulunduğu, bunun da Orta Doğu’daki çatışmaların artmasına neden olduğu belirtildi.
Brown Üniversitesi, ABD’nin Gazze’deki soykırımın başlamasından bu yana İsrail’e yaptığı askeri yardımlara ilişkin bir rapor yayımladı.
ABD’nin 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’e 17,9 milyar dolarlık askeri yardımda bulunduğu, bunun da bir yıl içerisinde Tel Aviv’e yapılan en yükse hibe olduğu aktarıldı.
ABD’nin yaptığı yardımların büyük çoğunluğunu top mermileri ve hava saldırılarında kullanılan yaklaşık bir tonluk sığınak delici ile güdümlü füzelerin oluşturduğu ifade edildi.
Washington’un yaptığı askeri yardımlar içerisinde “Demir Kubbe” gibi İsrail’in hava savunma sistemlerine 4 milyar dolarlık hibesi de yer alıyor.
Raporda, ABD’nin Ukrayna’ya yaptığı kamuya açık askeri yardımın aksine, 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’e ne tür askeri yardımlarda bulunduğuna dair tam ayrıntıları paylaşmadığına dikkati çekildi.
ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin bürokratik manevralarla İsrail’e yaptığı yardımların tam miktarını ve sistem türlerini gizlemeye çabaladığına işaret edildi.
Buna ek olarak ABD’nin 7 Ekim’den sonra Yemen’deki Husilere karşı düzenlenenler başta olmak üzere Orta Doğu’daki “askeri operasyonlarına” da 4,86 milyar dolar harcadığı kaydedildi.
ABD, İsrail’e 251 milyar dolar askeri yardım yaptı
ABD’nin bugüne kadar en fazla askeri yardım yaptığı ülkenin İsrail olduğu belirtiliyor.
Rapora göre, ABD, İsrail’e 1959’dan bu yana 251 milyar dolarlık askeri yardımda bulundu.
ABD yönetimi, 1999’dan bu yana her yıl düzenli olarak İsrail’e askeri yardımda bulunuyor. 1999’da 2,7 milyar dolar olan bu askeri yardım, 2019’da 3,8 milyar dolara yükseltilmişti.[4]
@@@@@@@@
Dr. Sibel Bülbül Pehlivan / Uluslararası İlişkiler Uzmanı, Türkiye Araştırmaları Vakfı
İsrail’in 7 Ekim 2023’ten itibaren Gazze’ye yönelik saldırıları, sadece bölgedeki çatışmaları değil, dünya çapında insani ve siyasi sonuçları derinleştiren bir süreç haline geldi. Bu saldırıların etkileri, sivil kayıplar, altyapı yıkımı, kamu kurumlarının tahribi ve geniş çaplı göç hareketleri gibi birçok boyutu kapsıyor. Bunun yanı sıra, İsrail’in Lübnan, Suriye ve Yemen’e yönelik saldırıları da bölgedeki çatışmanın yayılmasına neden olduğu gibi savaşın bölgeye yayılmasına zemin hazırladı.
İsrail’in 2023’ün son çeyreğinde Gazze’ye yönelik başlattığı operasyonlar, büyük çaplı askerî harekâtlar, yapay zekanın kullanımı ile noktasal hedefler ve hava saldırıları şeklinde gelişti. 2024 yılı itibariyle kesintisiz devam eden bu saldırılar, Gazze’de büyük bir insani krize ve ciddi kayıplara yol açtı. Bir yıl içerisinde Gazze’deki sivil kayıpların sayısı 42 bini buldu. Bunların önemli bir kısmını çocuklar ve kadınlar oluşturdu. 96 binden fazla insan çeşitli yaralanmalar sonucu hastanelerde tedavi görüyor. Bir yıl içerisinde yüz binlerce Filistinli yerlerinden edilerek Gazze içinde ya da dışına göç etmek zorunda kaldı. BM verilerine göre, yaklaşık 500 binden fazla insan zorla yerinden edildi.
HAYATTA KALANLARI ÖLÜME TERK EDİYOR
Bir yıl içerisinde İsrail hava saldırıları ve topçu ateşi sonucu 15 binden fazla ev yıkıldı ya da kullanılamaz hale geldi. Bu durum, bölgedeki konut krizini derinleştirdi. Gazze’deki elektrik şebekeleri, su altyapısı ve hastaneler büyük oranda tahrip edildi. 6 büyük hastane, İsrail’in hava saldırıları nedeniyle ya tamamen işlevsiz hale geldi ya da ciddi hasar gördü. Ayrıca, su kaynakları ve arıtma tesisleri de saldırılar sonucu kullanılamaz duruma geldi, bu da halkın temel ihtiyaçlara erişimini zorlaştırdı.
BM verilerine göre, 200’den fazla okul saldırılarda zarar gördü ya da tamamen yıkıldı. Eğitim faaliyetleri büyük ölçüde durma noktasına geldi. Gazze’de tarım, sanayi ve ticaret altyapısı büyük oranda yıkıldı. İsrail ablukası altında olan Gazze’de bu saldırılar ekonomik krizi daha da derinleştirdi ve işsizlik oranı yüzde 50’nin de üzerine çıktı. Saldırılar sonucu özellikle çocuklar ve kadınlar üzerinde ciddi travmalar oluştu. Travma ve stres bozukluğu vakaları büyük bir artış gösterdi.
İSRAİL DURMUYOR
İsrail’in Gazze dışındaki diğer cephelerde de askeri operasyonlar düzenlediği görülmektedir. Lübnan, Suriye ve hatta Yemen gibi bölgelerde de İsrail’in operasyonları devam etmektedir. Bu saldırılar, bölgede daha geniş çaplı bir çatışma ihtimalini güçlendirmekte ve bölgesel istikrarı sarsmaktadır. İsrail, Lübnan›da Hizbullah›a yönelik hava saldırıları düzenlemiştir. Bu saldırılar, Hizbullah›ın İsrail sınırına yakın bölgelerdeki askeri varlığını hedef almış Lübnan hükümetine göre, bu saldırılar sonucu; Hizbullah’ın önemli liderleri ve 30’dan fazla Lübnanlı sivil hayatını kaybetmiş, Hizbullah’ın askeri altyapısında büyük çaplı tahribat yaşanmış, Lübnan’ın sınır bölgelerinde yaşayan halk, saldırılar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. Lübnan Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Ekim 2023’ten beri İsrail bombardımanı sonucu 127’si çocuk, 261’i kadın olmak üzere yaklaşık 2 bin kişinin öldüğü ve yaklaşık 10 bin kişinin de yaralandığı duyuruldu.
Suriye’de ise İsrail, İran destekli milis grupların ve Hizbullah güçlerinin varlığını gerekçe göstererek birçok hava saldırısı gerçekleştirmiş, bu saldırılar, Suriye’deki iç savaşı daha da derinleştiren unsurlar arasında yer almıştır. Saldırılar sonucunda İran destekli milislerin kontrol ettiği askeri üslerde büyük hasar meydana gelmiş, Suriye’nin hava savunma sistemleri hedef alınmış ve ülkenin askeri altyapısı büyük ölçüde zayıflatılmıştır. Suriye hükümeti, İsrail’in saldırılarının, ülkenin iç savaştan sonra toparlanmasını daha da zorlaştırdığı görüşündedir.
İsrail’in Yemen’deki saldırılarına bakıldığında ise; İran destekli Husi güçlerine yönelik operasyonlar şeklinde gerçekleşmiştir. Bu saldırılar, İran’ın bölgedeki nüfuzunu zayıflatma amacı taşıyan daha geniş bir stratejinin parçası olarak görülmektedir. Yemen’deki saldırılar sonucunda Husi güçlerinin silah depoları ve askeri üsleri hedef alınmış, saldırılar ile sivil halk arasında ciddi kayıplara neden olmuştur. BM raporlarına göre, 20’den fazla sivil bu operasyonlarda yaşamını yitirdi. Yemen’deki insani kriz daha da derinleşti, yardım kuruluşları saldırılar nedeniyle bölgeye erişimde hala zorluk yaşıyor.
BARIŞ YOLLARI KAPANDI
İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonlarının bir yıllık bilançosu, bölgedeki insani krizin derinleştiğini, sivil halkın ciddi zarar gördüğünü ve altyapının büyük oranda yıkıldığını göstermektedir. Lübnan, Suriye ve Yemen’deki operasyonlar ise İsrail’in bölgedeki güvenlik stratejisini genişlettiğini ve özellikle İran destekli güçlere karşı agresif bir tutum benimsediğini ortaya koymaktadır.
Bu saldırılar, yalnızca askeri sonuçlar doğurmakla kalmamış, aynı zamanda bölgedeki sosyo-ekonomik dengeleri de altüst etmiş ve insani krizleri derinleştirmiştir. Bölgedeki uzun vadeli barış umutları, bu tür operasyonlar nedeniyle büyük ölçüde zayıflamış ve uluslararası toplum tarafından acil bir çözüm arayışı gerektirmektedir.
İsrail’in saldırılarının yarattığı bu tahribatın bölge halkı üzerinde uzun süreli etkiler bırakacağı, özellikle insani yardıma olan ihtiyaçların artarak devam edeceği görülmektedir.[5]
@@@@@@@@
Göz yaşları kurudu.
Tükürük bezleri kurudu.
Vicdanlar kurudu.
Duygular kurudu.
İnsanlar ve insanlık kurudu.
Her şey dondu ve kurudu.
Ölüler yurduna döndü.
[1] (1) Gazze’de soykırımın 1. yılı: Acı, yıkım, ölüm!. https://www.cnnturk.com/dunya/galeri/gazzede-soykirimin-1-yili-aci-yikim-olum-2163012.
(2) Dünya sustu, Gazze kan ağladı! 1 yıllık acı bilanço: 41 … – Akşam. https://www.aksam.com.tr/dunya/dunya-sustu-gazze-kan-agladi-1-yillik-aci-bilanco-41-bin-870-olu/haber-1510997.
(3) ABD, Gazze’de soykırımın başladığı 7 Ekim’den bu yana İsrail’e 17,9 milyar dolar askeri yardım yaptı. https://www.aa.com.tr/tr/ayrimcilikhatti/ayrimcilik/abd-gazzede-soykirimin-basladigi-7-ekimden-bu-yana-israile-17-9-milyar-dolar-askeri-yardim-yapti/1821937.
(4) Soykırımın acı bilançosu. https://www.yenisafak.com/dusunce-gunlugu/soykirimin-aci-bilancosu-4648952.
(5) İsrail’in saldırdığı Gazze’de bilanço giderek artıyor. https://www.ilksesgazetesi.com/dunya/israil-in-saldirdigi-gazze-de-bilanco-giderek-artiyor-349206.
(6) İsrail’in Gazze’deki soykırımının 74 günlük bilançosu. https://www.haber7.com/dunya/haber/3376392-israilin-gazzedeki-soykiriminin-74-gunluk-bilancosu.
[2] https://m.aksam.com.tr/dunya/dunya-sustu-gazze-kan-agladi-1-yillik-aci-bilanco-41-bin-870-olu/haber-1510997
[3] https://www.cnnturk.com/dunya/galeri/gazzede-soykirimin-1-yili-aci-yikim-olum-2163012?page=6
[4] https://www.aa.com.tr/tr/ayrimcilikhatti/ayrimcilik/abd-gazzede-soykirimin-basladigi-7-ekimden-bu-yana-israile-17-9-milyar-dolar-askeri-yardim-yapti/1821937
[5] https://www.yenisafak.com/dusunce-gunlugu/soykirimin-aci-bilancosu-4648952
https://m.haber7.com/dunya/haber/3376392-israilin-gazzedeki-soykiriminin-74-gunluk-bilancosu
https://www.instagram.com/reel/DAy7Z3dqIcI/?igsh=MXU5eHY5cmVxdGFkMA==
İsrailin bir yılda Gazzede yaptığı soykırımın bilançosu.
VİDEOLAR:
https://www.google.com/search?client=ms-android-samsung-trvo1&sca_esv=fbc34415c57d9a54&sxsrf=ADLYWIIs25EN8fAuBAbBf1sPLFSsLlJ6Tg:1728301020337&q=%C4%B0srailin+bir+y%C4%B1lda+Gazzede+yapt%C4%B1%C4%9F%C4%B1+soyk%C4%B1r%C4%B1m%C4%B1n+bilan%C3%A7osu&udm=7&fbs=AEQNm0CgMcZ11KbHg1uunEmuo39LYaLxf_n_v5Qu9vkTINnKPFxIgupDJiyYgOOMj7PxlopplVo7BmJfQb-txkXgydvRz7rE6oSD7-qYW-KC73YrIWn1W_kAiofSwj6gZe-fqbpvtzb-9tAiR1NZXXOyUF60oPMN4msEI7YbkoZc3m2Tl071DfvQjuagscs93Oex6tY3FIfvJktoA_Pa6pmmT-NwWu1SWY0yhmkqgIZ0VtmOf_ddMlfuEEWkVdGDpR0nnintmtM-&sa=X&ved=2ahUKEwif8YaDl_yIAxX2cfEDHXgdNR4QtKgLegQIDRAB&biw=412&bih=780&dpr=2.63#ip=1
GÖRSELLER :
https://www.google.com/search?client=ms-android-samsung-trvo1&sca_esv=fbc34415c57d9a54&sxsrf=ADLYWIKYKWZnmc76zyZ94FB6owktGboG3Q:1728301023324&q=%C4%B0srailin+bir+y%C4%B1lda+Gazzede+yapt%C4%B1%C4%9F%C4%B1+soyk%C4%B1r%C4%B1m%C4%B1n+bilan%C3%A7osu&udm=2&fbs=AEQNm0CgMcZ11KbHg1uunEmuo39LYaLxf_n_v5Qu9vkTINnKPFxIgupDJiyYgOOMj7PxlopplVo7BmJfQb-txkXgydvRz7rE6oSD7-qYW-KC73YrIWn1W_kAiofSwj6gZe-fqbpvtzb-9tAiR1NZXXOyUF60oPMN4msEI7YbkoZc3m2Tl071DfvQjuagscs93Oex6tY3FIfvJktoA_Pa6pmmT-NwWu1SWY0yhmkqgIZ0VtmOf_ddMlfuEEWkVdGDpR0nnintmtM-&sa=X&ved=2ahUKEwj2lb2El_yIAxUNefEDHXxBD8YQtKgLegQIERAB&biw=412&bih=780&dpr=2.63
TÜMÜ:
https://www.google.com/search?client=ms-android-samsung-trvo1&sca_esv=fbc34415c57d9a54&sxsrf=ADLYWIJEbjU-y6NAMmTsek5i-VLEdR9BlQ:1728301051881&q=%C4%B0srailin+bir+y%C4%B1lda+Gazzede+yapt%C4%B1%C4%9F%C4%B1+soyk%C4%B1r%C4%B1m%C4%B1n+bilan%C3%A7osu&source=lnms&fbs=AEQNm0CgMcZ11KbHg1uunEmuo39LYaLxf_n_v5Qu9vkTINnKPFxIgupDJiyYgOOMj7PxlopplVo7BmJfQb-txkXgydvRz7rE6oSD7-qYW-KC73YrIWn1W_kAiofSwj6gZe-fqbpvtzb-9tAiR1NZXXOyUF60oPMN4msEI7YbkoZc3m2Tl071DfvQjuagscs93Oex6tY3FIfvJktoA_Pa6pmmT-NwWu1SWY0yhmkqgIZ0VtmOf_ddMlfuEEWkVdGDpR0nnintmtM-&sa=X&ved=2ahUKEwi_l4ySl_yIAxVTVvEDHUT1G6UQ0pQJegQIEBAB&biw=412&bih=780&dpr=2.63