S İ G A R A
S İ G A R A
Şimdiki durumu ile tütün:”İlk olarak Amerika da üretilip oradan 1560 yıllarında Jean Nicot tarafından Avrupaya getirildi”ği ifade edilir.[1]
Başta kanser olmak üzere sigaranın açtığı bir çok zararlar içerisinde:”1958’de British perinatol Mortality Study’de incelenen 17 bin doğum vak’asında sigara içen annelerin bebeklerinin ölüm oranı,içmeyenlere göre gözle görülür şekilde yüksek bulunmuştur.”[2]
Bunun gibi daha bir çok zararlarının kesinliğiyle beraber;annenin ciğerlerine çektiği sigara dumanı cenin halindeki bebeğin kan dolaşımına katılarak onun hayati ihtiyaç duyduğu,hayati oksijeni çalmıştır. Bu da oksijen oranının % 41 oranında azalmasına sebeb olmuştur.[3]
Günde 21 dal sigara içen 50 yaşındaki bir kimsenin önündeki 10 yıl içinde ölme imkanı,sigara içmeyenlere göre iki-üç kat daha fazladır.
“Sigara içen kimsenin her yıl hastalık yüzünden çalışmadığı günlerin toplamı sigara içmeyen kimseyle oranı % 20 fazladır.(Yaklaşık yılda 75 gün)
“Yine İngiltere de öğrenciler arasında yapılan bir araştırmada sigara içenlerin içmeyenlere oranla solunum,idrar,iç hastalıklarına daha fazla yakalandıklarını göstermiştir.[4]
Bütün sigaralarda:”Sigara sağlığa zararlıdır.”yazmasına rağmen hala çoklukla kullanılıyorsa,burada hem kullananın sorumluluktaki eksikliği ve kullandıranın menfaatına düşkünlüğü,toplumun maddi-manevi kaybına ilgisizliği,devletin ise sahipsizliği,aldırmaz tavrı gayet dikkat çekici,ibret-amiz bir haldir.
Sigaranın bir çok kötülüklere kapı açtığı bir gerçektir. Büyük tehlikelere giden yollar sigaradan geçmektedir.
Sigara ile hem hayat,hem zaman,hem nesil,hem ekonomi,hem sağlık gibi bir çok israf kaybı söz konusudur.
“Bir soy kırım”yaşatan sigaranın neden olduğu rahatsızlıkların,akciğer kanserlerinin %90’ı,gırtlak kanserlerinin % 99’u,bacak damar tıkanıklıklarının %99’u sigara kaynaklıdır.
Ortaokul çağındaki çocukları tehdit eden sigara en büyük rolünü,gençleri tehdit eden faktörün başını arkadaş etki ve tesiriyle kendisini göstermektedir. Sigaraya başlamaya sebeb arkadaş olduğu gibi,sigarayı bırakmanın yolu da arkadaştan geçmektedir.
Sigaranın temelinde aile ve okul olmakla beraber,devamında da arkadaş vardır.
Türkiye’de”20 milyon sigara tiryakisinin”olması,geleceğe dönük büyük bir tehlike sinyalidir.
Evet,büyük tahribleri olan sigara[5],1994 hesaplarına göre:”Her yıl dünya çocuklarının giderleri için 34 milyar dolara ihtiyaç duyulurken,içki ve reklam için 183 milyar dolar harcanıyor.”[6]
İstatistiklere göre:”Sigara ve içki harcamaları,aile bütçesinin % 15-20-sini götürüyor. Yeşilay’ın 1996’da,1995’in raporunda:”Türkiyenin israfta birinci,kumarda ikinci,alkol ve içkide üçüncü,tütün ve mamullerinin tüketiminde dördüncü olduğu belirtilir.”[7]
Ve yine:”Çağın vebası olarak ifade edilen sigaradan;”Dünyada her gün 5 bin çocuk sigaraya başlıyor. Her 13 saniyede bir kişi sigara nedeniyle ölüyor. Günde iki paketten fazla sigara içen her 7 kişiden biri mutlaka akciğer kanserine yakalanıyor.[8]
Ve sigaradan her gün 164 kişinin öldüğü ifade edilir.
-1994’de Türkiye de 90 bin ton sigara içilip,61 trilyon ödenmiştir.[9]
Peki ya verilecek ve ölecekler? Efendim onlar hesab dışı…
Sigara içenlerin vücuduna % 15-33 daha az oksijen giriyor.
-Tek bir sigara insan vücudunda 2.5 md C vitaminini yok ediyor. Neticede bir yandan vücudun direnci azalırken,diğer yandan hastalıklara yakalanma durumu daha da artıyor.
Günde bir paket sigara içenlerin vücudunda 20 yılda 7 kg. katran birikiyor.
-1994 yılı tekelin vergi borcu 20 trilyon lira. Türkiyenin umum vergi borçları 88 trilyon. Böylece Tekel;hem kendisine bağlı ve bağımlı olanları yeyip bitirmekte,hem de devleti bitirmektedir.
Ağızlarıyla ölümü üfüren ve ölüme doğru üfüren insanlar,üfürdüklerinin içersinde neler olduğunu bilmekte midirler acaba? İşte:
“Fare zehiri arsenik,Boya sökücü aseton,Böcek öldürücü nikotin,Eksoz gazından çıkan karbonmonoksit,kanser yapıcılardan piren,polonyom,Fenol ve üreten maddeleri,haşeratta kullanılan DDT,zararlı böcekleri temizlemekte elbiselerde kullanılan naftalin,akü yapımında kullanılan metal kadmiyum,gaz odalarında insanları öldürmek için kullanılan gaz hidrojen siyanür,temizlik maddesi amonyak,çakmak gazı olarak kullanılan buton ve endüstride çözücü olarak kullanılan toluen maddeleri . Tam bir “Zehir Kolleksiyonu” Ve 4 bin çeşit zararlı maddeyi ihtiva ettiği de belirtilmektedir.[10]
Özetle:Şu anda bir çok hastalığın ve sağlığı tehdit eden unsurların başında gelen sigara ve alkol gibi maddelerin geldiği gerek resmi,gerekse de gayrı resmi olarak bilinmektedir. Bilinmese bile,sormak gerekmez mi? O halde,hala neden?
Eğer bugün özellikle orta öğretimdeki gençlerimiz bundan alı konmazsa,bu tehlike ilk öğretime kayıp,bu bela onları da sararak sarmalar. Orta üç ve lise seviyesindeki öğrencilere bu konuda bilgiler verip,sakıncaları anlatılmalıdır. Gerek ders olarak zararlılarla ilgili bir saatlik ders konulmalıdır.
Bu gençler gençlik dönemlerinden itibaren diskolarla,uyuşturucu ve arkadaş kurbanlıkları ile alıştırılmaktadır. Parası olanlar satın alarak,olmayanlar da kendilerini satarak bunun içine düşmektedirler. Satanistler bu işlerin patlayan bir yönü. Patlamayan kısımlar ise her gün şişirilmekte,patlamaya hazır hale getirilmektedir.
Burada arkadaş etkisi kesin olmakla beraber,aile problemleri de oraya itici bir fonksiyonu yapmaktadır. Terör örgütlerinin önemli köprüleridir. Hem içerde kemirmiş,hem de dışardan maddi imkanlar elde ederek semizlenmeyi sağlamış olmaktadırlar.
Esrar ile birkaç saatlik (3 saat) pembe hayaller ve rüyalar yerini kabuslara döndürmektedir. Kokain ile;Gözler kapanmak üzere açılır ve büyür. Eroin ile başlayan 7-8 saatlik gevşeme ve küçülme yerini dökülmeye terk eder.
Ve başlangıçlarda az iç bir şey olmaz denilen başlama,çoğu beraberinde getirmektedir. Nitekim İngiltere’de British Medical Journal adlı tıb araştırması dergisindeki raporda belirtildiği üzere,21 yıllık araştırmada varılan sonuçta:”Alkolün azı da çoğu da zarar.”denilmiştir.[11]
“Batıl şeyleri iyice tasvir,safi zihinleri idlaldir.”gerçeğinden dolayı,kullanımı olan yerlerde (olmayan yerlerde gündeme getirmeden) lise seviyesindekileri sakındırmak amacıyla bilgilendirmeli,zararları sürekli nazara verilmelidir.
Zararlı alışkanlıkların ortadan kalkması her aklı selimi sevindirir. Aksini üzer. Evet,gerçi bu zararlı maddeler kullanılmayınca,hastalıklar olmayacak,içki ve sigara satanların satışları düşecek! İlaçların satımı azalacak! Kibrit ve çakmaklar,çakmak doldurucuları iş yapamayacak! Kül tablaları görevini yapmayacak! Etraf pek kirlenmeyeceğinden temizlik maddelerinin satımı azalacak! Ve bunları daha da arttırabilirsiniz…
İşte sigara içmemenin bu gibi zararları olacak,para harcamaları da böylece düşüp,enflasyonda azalmış olacak!
Ama,peki ya ben ne olacağım? İçmediğim için zararlarını çekmeye devam mı edeyim? Gelin hiç birimiz çekmeyelim,hep beraber gelin “SİGARAYA PAYDOS”diyelim.
MEHMET ÖZÇELİK
[1] Alkol ve Sigara.sh.151.
[2] Age.157.
[3] Age.158.
[4] Age.161,zaman gaz.15-4-1995.
[5] Zaman Gaz. 21-1-1994,1-3-1996.
[6] Agg.30-12-1994.
[7] Agg.5-3-1996.
[8] Türkiye gaz.21-2-1996.
[9] Zaman gaz.12-10-1993.
[10] Türkiye gaz.9-2-1996.
[11] Zaman gaz.24-6-1999.