BÜYÜKLERİN BÜYÜKLÜKLERİ

BÜYÜKLERİN BÜYÜKLÜKLERİ

Büyükler;küçüklüklerle uğraşmadıklarından büyüktür,büyük kalmaktadırlar. Büyüklerin büyüklüğü,her kesin onları sahiplenmesiyle ortaya çıkar.

Kendisini aşamayan,kendisiyle de anlaşamaz,barışamaz ve kendisini aşıp,başkalarına da ulaşamaz.

Mevlâna,Yunus,Gazâli,Bediüzzaman gibi şahsiyetler;insanların fevkinde,adeta bütün insanları ve asırları kucaklayabilecek ve kuşatacak bir genişliğe sahiptirler.

Damlaları içerisinde barındıran okyanus şahsiyetlerdirler. Bir Mevlâna; Gel,gel. her ne olursan ol,yine gel. İster Yahudi,ister Mecusi,ister Putperest.. Yüz kere tevbeni bozsan da yine gel. Bu kapı ümitsizlik kapısı değildir.

Damlaları dışarıya atan okyanus,okyanus olamaz.

Bir şefkat kahramanı,gönüller sultanı olan Yunus;adeta asırları kendi lehine çevirmiş,asırlar boyu sürecek,uzun ömürlü bir şahsiyettir.

Eskimeyen yeniler…

Bir Gazâli;fikirleri fethetmiş,fikirleri de ön sıralarda at sürmektedir. Asırlar öncesinden,asırlar sonrasına nüfuz eden incelik. Kabalıkları gideren incelik.

Tefekkür üretimli mütefekkir.

Bir Bediüzzaman;Bedi’ şahsiyet. Şefkatle hikmeti mezcedip,asırları özetleyen öz şahsiyet. Özünü kaybeden asrın insanına,özünü kazandırma yolunda hiçbir fedakarlığı esirgemeyen fedakarlık abidesi.. Kendisi için cehennem bile olsa,madden zindanı yaşıyan,cenneti sunan,cennet-mekan şahsiyet.

Cehalet asrında,saadet asrını yaşayan ve yaşatan zat…

Asırlar,bu büyüklerin büyüklüğündendir ki,küçülmekten kurtulmaktadır.

18-12-1998

MEHMET ÖZÇELİK

Loading

No ResponsesOcak 2nd, 2015