KURAN-I KERİM’DE FITNE VE FESAT KONUSU

KURAN-I KERİM’DE FITNE VE FESAT KONUSU

BAK: https://www.youtube.com/watch?v=Lh6nb8vh9PA 

FESAT
Kuran-ı Kerim’de fesat ile ilgili ayetlerde ne buyurulmaktadır?

Kur’an-ı Kerim’de “fesat”, yani bozgunculuk yapmak, yeryüzünde kötülük yaymak ve toplumda huzursuzluk çıkarmak anlamına gelir. Allah, fesadı ve fesat çıkaranları açık bir şekilde kınar ve bu tür davranışları yasaklar. İşte Kur’an’da fesatla ilgili bazı ayetler:

1. Allah Fesadı Yasaklar

“Düzeltildikten sonra yeryüzünde bozgunculuk yapmayın.” (A’râf, 7/56)

Bu ayette, Allah insanların yeryüzünde fesat çıkarmamalarını emreder. Allah, düzenin bozulmaması için bozgunculuktan uzak durmayı tavsiye eder.

2. Fesat Çıkaranları Sevmez

“Allah bozgunculuğu sevenleri sevmez.” (Mâide, 5/64)

Allah, bozgunculuk yapanların kendisine yakın olmadığını ve bu tür davranışları hoş görmediğini belirtir.

3. Fesat Çıkarmak Büyük Bir Günah Olarak Görülür

“O kimseler ki, Allah’a verdikleri sözü ve yeminlerini az bir bedel karşılığında satarlar, işte onların ahirette hiçbir nasipleri yoktur. Allah kıyamet günü onlarla konuşmaz, onlara bakmaz ve onları temize çıkarmaz. Onlar için acı bir azap vardır. Bunlar doğru yol yerine sapıklığı, bağışlanma yerine azabı satın alanlardır. Azaba ne kadar da dayanıklıdırlar! Bunun sebebi Allah’ın Kitap’ı hak olarak indirmiş olmasıdır. Fakat Kitap hakkında ayrılığa düşenler elbette uzak bir anlaşmazlık içindedirler.” (Bakara, 2/27)

4. Fesat Çıkaranlar Cezalandırılır

“Kim bir cana kıymamış ya da yeryüzünde bozgunculuk yapmamış birini öldürürse, sanki bütün insanları öldürmüş gibi olur.” (Mâide, 5/32)

Bu ayette yeryüzünde bozgunculuk yapmanın ne denli büyük bir kötülük olduğu vurgulanır. Fesat çıkararak masum insanları öldürmek, tüm insanlara yapılmış bir kötülük gibi görülür.

5. Zenginlik ve Güçle Fesat Çıkarmak

“Dedi ki: ‘Bu (zenginlik) bana ancak bendeki bilgi sebebiyle verilmiştir.’ Bilmez mi ki Allah, ondan önceki nesillerden kendisinden daha güçlü ve topladığı daha çok olanları helâk etmiştir. Suçluların suçlarından kendisine hesap sorulmaz.” (Kasas, 28/77)

Kur’an-ı Kerim’deki bu ayetler, fesadın Allah katında ne kadar büyük bir günah ve kötü bir davranış olduğunu gösterir. Fesat, toplumun düzenini bozan, insanlara zarar veren bir eylem olarak görülür ve bundan kaçınılması öğütlenir.

@@@@@@@@

Kuran-ı Kerim’de fitne ile ilgili ayetlerde ne buyurulmaktadır?

Kur’an-ı Kerim’de “fitne” kavramı, toplumda ayrılık yaratma, karışıklık çıkarma, insanları doğru yoldan saptırma veya baskı uygulama gibi anlamlarda kullanılır. Fitne, insanların arasını bozan, huzursuzluk çıkaran ve hak yoldan saptıran bir durum olarak tanımlanır ve Allah tarafından kınanır. İşte Kur’an’da fitne ile ilgili bazı ayetler:

1. Fitnenin İnsanlar Arasında Bozgunculuk Çıkardığı

“Fitne, öldürmekten daha kötüdür.” (Bakara, 2/191)

Bu ayette fitne, öldürmekten bile daha kötü bir eylem olarak nitelendirilir. Bu ifade, fitnenin ne kadar büyük bir zarar verdiğini ve toplumları nasıl bölebileceğini vurgular.

2. Fitne Ortadan Kalkana Kadar Mücadele Edilmesi

“Onlarla fitne ortadan kalkıncaya ve din yalnız Allah’ın oluncaya kadar savaşın.” (Bakara, 2/193)

Bu ayette, toplumun birliğini ve düzenini bozan fitne unsurlarına karşı mücadele edilmesi gerektiği ifade edilir. Ancak bu mücadele, insanların barış ve huzur içinde yaşayabilmeleri içindir.

3. Fitne Çıkaranlar Allah’ın Hükmüne Karşı Gelenlerdir

“Onlara, ‘Yeryüzünde bozgunculuk yapmayın.’ denildiğinde, ‘Biz sadece düzelticileriz.’ derler. Bilin ki, onlar bozguncuların ta kendileridir, fakat anlamazlar.” (Bakara, 2/11-12)

Bu ayet, kendilerini ıslah edici gösteren ama aslında fitne çıkaranların ikiyüzlülüğüne dikkat çeker. Allah, bozgunculuğun (fitnenin) kötülüğünü açıkça belirtir.

4. Fitneden Kaçınmanın Gerekliliği

“Fitneden sakının; çünkü fitne, içinizden yalnızca zulmedenlere erişmekle kalmaz (herkese zarar verir).” (Enfâl, 8/25)

Bu ayette, fitnenin toplumsal etkisi vurgulanır. Fitne, yalnızca kötülük yapanlara değil, toplumun tamamına zarar verebilir. Bu nedenle Allah, fitneden kaçınmayı emreder.

5. Fitne İnsanları Dinden Uzaklaştırmak İçindir

“İman edenler dururken, onlar kendi inançlarına döndürünceye kadar sizinle savaşmayı sürdürecekler. Kim dininden döner ve kâfir olarak ölürse, işte onların bütün yaptıkları dünya ve ahirette boşa gitmiştir.” (Bakara, 2/217)

Bu ayet, fitnenin iman edenleri dinden döndürme ve doğru yoldan saptırma amacı taşıdığını belirtir.

Kur’an’da fitne, toplumsal ve manevi bir tehdit olarak kabul edilir ve ondan sakınılması öğütlenir. Fitneye karşı dikkatli olunması, toplumun huzurunu korumak ve doğru yoldan sapmamak için önemlidir. Allah, fitne çıkaranları ve fitneye sebep olanları sevmediğini çeşitli ayetlerde bildirir.

Loading

No ResponsesKasım 19th, 2024