KAYNAĞINA DÖNÜŞ
KAYNAĞINA DÖNÜŞ
“De ki:”Her biri kendi asli tabiatına göre hareket eder. O halde kimin daha doğru yolda bulunduğunu Rabbin daha iyi bilir.”[1]
İnsanlar tek bir fıtrat,tornadan çıkmış bir alet gibi yapılamaz. Ancak onlar tek bir nokta da bir araya getirilip anlaşmalarını sağlamak,bağlılık ve uyum içerisindeki devamiyetleri sağlanılabilir.
Tıpkı damlaları tek bir damla yapamayıp,hepsini tek bir okyanusta bir araya getirerek damlalıktan kurtararak okyanus gibi güçlü,anlaşmalı ve anlayışlı bir ortamda diyalog,sevgi ve kardeşlikler ile birleştirilebilir.
Nitekim farklı organların bir başta,tesbihlerin bir imamede bir araya gelerek,birliklerini sağlayıp,dağılmaktan kurtulmaları gibi…
Sâvi tefsirinde:”Bu ümmetin tabiatında;başkasına hakkı ve doğruyu göstermesi bakımından peygamberlerin müşterek vasıflarına bir benzeyiş vardır.”[2]
Bilgisayar her yönüyle hazırlanmış hazır bekliyor. İş sadece onu çalıştıracak çalıştırıcı da ve onun kapasitesinde yatmaktadır.
İnsanda tüm değerlerle donatılmış bir vaziyette dünyaya gönderilmektedir. Mesele onların yerlerine oturtulmasındadır. Yani 29 harfin uygun olanlarının bir araya getirilerek,uygun cümleler kurulması gibi…
a-t;den –at-da olur,ot,it,et-gibi şeyler de olur. Mesele onları elde etmede veya elden kaçırmada…
Her şey aslına rücu’ eder.
Dönüp dolaşıp aynı yere,aslına,fıtratına,toprağa,su denize,hayvan inine,insan dinine,her şey kendi benliğine,kimliğine,kendi şablonuna,kendi vitrinine,kendi tinetine…
19-4-1998
MEHMET ÖZÇELİK
[1] İsra. 84.
[2] Ma’ruf ve Münker. S. C. el- Amra. Terc. M. İslamoğlu.39,84.