İNANÇ ANKETİ

İNANÇ ANKETİ

Gündeme gelen haberde; İmam Hatiplerde Deizmin yaygınlaştığı rapor edilmişti, bir kısım öğretmen ve medya tarafından…

Acaba bu haber gerçekten doğrumuydu?

Yoksa Evvelen; İmam Hatiplerin 12. Sınıflarının 2. Döneminde ateizm, Satanizm gibi Deizm konusu da işlenmiş olduğundan mevzii olan bu rapor umuma taşmil edilmiş, maalesef hem imam hatipler zan altında bırakılmış ve de aynı zamanda Deistlerin ekmeğine yağ sürülmüş oldu.

Eğer bir hassasiyetten dolayı ancak araştırılmadan gündeme getirilmiş olmasından dolayı iyilik değil kötülük yapılmış oldu.

Zira bir süredir İmam Hatipleri karalama amacıyla saldırılarda bulunulmaktadır.

Bir hakikat olarak da hepimiz İmam Hatiplerde bir keyfiyetin yetersiz olduğu konusunda müttefikiz.

Aradığımız kaliteyi yeterli derecede bulamamaktayız.

Ancak bu durum onları ortadan kaldırmaya değil, kaliteyi arttırma yönünde tedbir alınıp gayret göstermeye sevketmelidir.

Şüphesiz farklı ailelerden gelip, kendi isteğiyle gelmeyen, sınav sonucu gelmiş farklı öğrenciler bulunmaktadır.

Bu durumun doğruluğunu öğrenmek amacıyla bir İmam Hatip okulunun 12. Sınıflarında 180 kadar öğrenci üzerinde bir anket yapmayı niyet ettim.

Aşağıda göreceğiniz gibi ağır ve dik sorular sorduğumda öğrencilerin neredeyse hepsi tepki göstererek, -Hocam böyle şey mi olur?- diyerek sorularımı garip gördüler.

Bende kendilerine böyle olduklarını değil, genelde sorulan sorular olduğundan dolayı durum değerlendirmesi yapmak için sorduğumu söyledim.

Öyle deizmin yaygınlaştığını gösteren bir durumla karşılaşmadığımı da gördüm.

-İsminizi Yazmayın.- diyerek de rahat yazmalarını da sağlamış oldum.

İşte soru ve cevapları;

*1-Allaha iman ve varlığı konusunda aklına takılan ve bocalama yaşadığın hususlar nelerdir. 3 madde yazın.

-Yoktur.                                                                                                                                   -Bocalama yaşadıgım bir husus yok.

-Çok şükür yok.                                                                                                                      

-Allah (c.c) dünyayı yaratmadan once ne yapıyordu?                                                                       -Biz islam dinine inandık ,fakat hristiyanlar ve yahudiler neden bizim dinimizi seçmiyor? Nasıl bir bilinç altına sahipler? Nasıl anlatılmış onlara bu din-islam konusu                                                     -İman ve varlık konusunda yoktur.                                                                                      

Allahın yapma dediklerini neden yapıyoruz?

Neden iman edip neden başka sekilde hayat sürüyoruz?

Neden iman edip müslümanız deyip inkar yollarına gidiyoruz?

-Hocam benim kafamda sorular var tabi fakat benim sorularmı ben sormaya korkuyorum cünkü bu sorular belki de dinden çıkaracak sorular. Bu sebeple sormak istemiyorum.

Allah kullarının kötülügünü istemiyor fakat neden cehennem var?

Neden bizler yaratıldık, durduk yere neden dünya yaratıldı?                                                              -Allah tek ilah ise neden 4 büyük melek var?                                                                                      – İbadetimize ihtiyacı yoksa bizi neden yarattı?                                                                                   

-Fıtratımıza konulan nefisten neden sorumluyuz?                                                                              -Bizi herşeyimizi Allah yarattı ama bize neden bizi nefsimiz ve şeytanla baş basa bıraktı?

-Kur’an’a göre güneş dünyanın etrafında dönüyor diye bir soru geldi bana ben cevap veremedim?                                                                                                                                     Allah neden dünyayı  6 günde yarattı, tek seferde yaratmadı?                                          

Allah neden görünür değil?                                                                                                                Tövbe haşa Allah nasıl var oldu?                                                                 

Allahı görmeden nasıl inanıyoruz?                                                                                                   Gönlümüze  imanı veren kim?                                                                                                         Allahı görmeden ona nasıl inanıyoruz? Niçin bize kendini göstermiyor gösterse ne olacak ?

Allah bizi nasıl yoktan var etti? Madem yok idik biz nasıl yaratıldık?                                                Allah biz yokken ne yapıyordu?                                                                                                        Allaha iman hakkında hiçbir şüphem ve aklıma takılan bir şey yok.          

Neden bir sürü din var, maden din konuşunda itikatlı tek bir din ortaya çıkarsaydı?                          Peygamberler yol göstericiyse neden şimdi yok, madem peygamber yok bizi doğru yola nasıl iletsin?                                                                                                                                                                                                                                   

*2-Allaha iman konusunda tereddütlerin var mı. Nelerdir?

-Hayır                                                                                                                                               -Yok                                                                                                                                                   -Yok  vallah                                                                                                                               -Allahıma bin şükür yok.                                                                                                               

-Hiç bir terettütüm yoktur çünkü o yoktan var eder. O ol deyince olduran, gönüllerimizi bir arada iman ile doldurandır ama çok iman edip hala münafık gibi yaşadıgımız var yani  dört dörtlük olamadık hala..

-Allaha iman konusunda tereddütüm yok fakat ilk soruda da belirttiğim gibi korkuyorum yanlış birşey söylemeye, Allah affetsin ben Allahın nasıl var oldugunu, güçlerini nerden aldıgını , paralel evreni, bizleri neden yarattığını ve dünyanın ilk yaratılış sebebinin Hz. Adem yasak meyveyi yemesiyle oldu ve Hz. Adem dünyaya indirildi,  tövbe etti,  af diledi, Allah onu bağışladı. Peki Allah Hz. Ademi bagışladıktan sonra neden dünyada bıraktı, neden geri yanına almadı?

-Nedeni ise, diğer dinleri araştırıp kendime bir olgu yaratıyorum o yüzden tereddütlerim var?

-Allahın var olduğuna inanıyorum ama bence tek değil.                                                                    Ahiretin varlığına inanıyorum.                                                                                                                          

*3-Ahiretin varlığı konusunda ne düşünüyorsun?

Ölüp ve orda bekleyecegimizi.

Vardır.                                                                                                                                                La ilahe illalah. Allah birdir.                                                                                                               Her nefis bir gün ölümü tadacaktır.

Gerçek bir olaydır, iman sartlarından birisidir. Çünkü  insanın korku ve endişe duyduğu yer.           İnanmıyorum.                                                                                                                                                      Ahiret vardır, haktır. İyiler ödüllendirilip kötüler cezalandırılacak.

Ahiretin varlığına inanıyorum.

Bence ahiret vardır, biz orada hesap verecez ve insanoğlu bu hesap sonuçunda ya ebedi olan hayata yada ateşler içinde yanacak.

Kabir azabı.                                                                                                                                   İman varsa imkanda var haşa Allahın işine karışmak gibi olmasın, hepimiz anne karnında müslüman olarak doğduk, ne kadar doğru, tamam. Kelime-i tevhid getirdik ama ne kadar müslümanız? Hepimiz ahiretin var olup olmadığını duyuyoruz tamam da Kur’an da yazıyor mu?

Allah şahit bir kez bile Kuranı açıp şu var  mı bu varmı diye bakmadım, hep çevremin kulaktan dolma bilgileriyle öğrendik ama bunu sorgulamadık. Şimdi  size soruyorum, ahiret varsa niye inanalım ki yada inanmayalım?

İmanın sartlarından biride ahirete imandır.

İnsanın korku ve endişe duyduğu yer.

Dünyadan sonraki hayatta cennete gitmek istiyorum ve ahiretin varlığına inanıyorum.

                                                                                                                                                                                                                                                                         

*4-Allaha ve Ahirete imanı olmayan insan hakkında ne düşünmektesin?

Belki ailesinin peşinden taklidi gidiyordur ve ona doğru geliyordur.                                          Küfürdedir, yanlış yaparlar, cehennemliktirler.                                                                                Hiç birşey.                                                                                                                                         Beni ilgilendirmez, herkes düşünçesinde özgür, dinde  zorlama yoktur.

Bence yanlış bir düşünce.                                                                                                        

Cahil diyip geçerim  çünkü cahile ne anlatırsan anlat anlamaz.                                                        Beynini kullanmayan insan topluluğu, cehennemin odunları.                                                            Zavallı dünyaya boş gelmiş boş gidecek.                                                                                           Bir ilaha  ya da tekrar dirilmeye inanmamak çok saçma. Herkesin bir ilahı vardır.

Müslüman değildir.                                                                                                             

Allahın gazabına uğrasınlar.                                                

Herkesin dini kendine Allah ıslah etsin.                                                                                 Kafir.                                                                                                                                       Yanacak.                                                                                                                                                    Allah’a ve ahirete iman etmeyen kimse sürekli kendisini boşlukta hissedecektir.                              İslam dini dışında herhangi bir dine inanan bir vatandaşlardır                                                           Dinde zorlama  olmaz, özgürçe  davranabilir.                                                                                    Allah en kışa zamanda hidayete erdirsin inşallah.                                                                 İnsanlıktan acizdir.                                                                                                                 

Dünya hayatında çok güzel yaşıyacağımı düşünüyorum.

Allah imanı nasip eder inşallah.                                            

5-Kader deyince aklına gelen 3 şeyi yaz.

İrade , tevekkül, cüz-i irade                                                                                                                               Gelmiyor.                                                                                                                                             Allah’ın bizim yapacaklarımızı öceden bilip takdir etmesi.                                                               Biz her şeyi kader ile (bir ölçüye göre) yarattık. Hayrı ve şerri, iyiyi, kötüyü.                              Allah’tan başka ilahın olmadığına, yaratıcının bulunmadığına inanmak demektir.                            Amentünün bir parçasıdır.

Kaza, baht, şanş.

Hakikat, özgür düşünçe, kader, alın yazısı.

İhlas, iman, takdiri ilahi.

Hayat, belirli yaşantı, Allahın bize hikmetleri.                                                                                   İnanç, sorumluluk, yapılan eylemler.

Ölüm, yaşam ve insanların olacaklarına varması.                                                               

Önceden belirlenmiş olan bir bir şeyin günü geldiğinde meydana gelmesidir.

İyi kader, kötü kader.                                                                                                               

Yazı, ölüm, doğum.                                                                                                                   

İnsanın hayatı, Allahtan geldiğine iman etmek, yaşamı boyunca başına gelenler.    

Yaşayıp öğrenmemiz gereken şeyler.

Allahü tealanın doğmadan alnımıza yazdıgı yazıdır.                                                          

Akıl yok ki bende.

Ahirete iman, kaza ve kadere iman, Allaha iman.

Olgu, inanç, iman.                                                                                                                  

Nasip kısmet.      

6-İnancının kendin için yeterli olduğuna inanıyormusun, neden?             

Hayır, gece gündüz ibadet bile etsek Rabbimize azdır.                                                               Hayır, çünkü namaz kılmıyorum.                                                                                                                          

İslam dinini her açıdan kusursuz buluyorum, tek sorun benim üşengeç biri olmam.                          Herkes hayır diyor ama bana gore evet,  nedeni  ise islam ülkeleri arasında en iyi durumda olan biziz, bu sebeple yeterli olduğunu düşünüyorum.                                                                     Yeterlidir, fazlasına gerek yok.                                                                                               

Şu an düşünmüyorum çünkü namazlarım tam değil.                                                                          Herkes kendi kendine yetecektir, nedeni ise herkes çizdiği yolda yürüyecek.

Hayır bu duruma çok üzülüyorum çünkü Kuranı tam anlamıyla  hayatımıza uygulayamıyoruz.         Tam değil çünkü islamı gereğiyle   yaşamıyoruz.                                                                     İnanıyorum, Allah bizi salihlerden eylesin.                                                                     

İnanıyorum çünkü rehberimiz Kuran ve Rabbimize sonsuz iman ediyoruz.

Hayır, bir müslüman imanını yeterli bulmaz, daha çok çalışır.                                                             Namazını kılarsan iyi bir müslüman olursun, burda namazın önemini belirtiyorum.                      İnanıyorum, insan araştırmadan vazgeçmez.

İnanıyorum çünkü Allaha iman ediyorum.                                                           

İnanıyorum fakat ibadetleri çok sık yapmıyorum bu konuda ruhen rahatsızım.                 

Yeterli bulmuyorum.

Yapılan bu anketi doğru bulmuyorum, bizlere neyin niçin var olduğunu kendiliğimizden öğrenmek yerine, sizin öğretmeniz bizi küçük düşürüyor.                                                                                                                                                                                                         

7-inanç, iman, itikad konusunda çevrende gördüğün farklılıklar nelerdir?                          

Çok farklılık yoktur.

Sözde müslümanlar, ramazanda müslümanlar, Cuma namazında müslümanlar.                         Kimi tarikat olmamalı demekte, kimi ise Allahın Kuranı size yetmiyor mu ki siz kendinize yol rehber ediniyorsunuz?                                                                                                            Çoğunlugu imanlı ama yerine getiren kişi bana ğöre az.                                                              Çevremde hiç bir farklılık görmüyorum.                                                                                   

Bazı okullarda okuyanların ateist olduğunu gördük.                                                             Hepimizin inancı birdir, şimdiye kadar farklı inanan arkadaşım olmadı, olsa çevremde farklı seyler görürdüm.                                                                                                                

Farklı inançaların farklı ibadetleri.                                                                                                Cemaatlerin çoğalması.                                                                                                                                                           Bilmiyorum.                                                                                                                               Görmüyorum.                                                                                                                                            Farklı mezhep ve etnik kökenlerden insanların dine bakışı.                                                                Ortalık müslümanlığı güzel yaşayamayan, sadece adı müslüman olanlarla doldu ve bunun yanında müslümanlığı bilmeyen ve ateist ve deist düşünen, kabul etmese de onlar gibi yaşayanlarla dolu.                                                                                                              

Halkımız imandan yani Allahın emirlerinden gittikçe uzaklaşıyor ve bilgileri siliniyor fakat sorsanız  müslümanız derler.                                                                                                  

Fark yok tarz var.                                                                                                                              Pek bir farklılık yok, çevremde gördüğüm çoğu herkes müslüman.                                             Dikkat etmedim.                                                                                                                                                                           Bu konu hakkında bir görüş belirtmek istemiyorum.                                                                  İnançsızların sayısı her geçen gün artığını görüyorum.                                                            

Devir değişiyor, bu yüzden onlarda değişiyor.                                                                          

İtikadi Mezhebine çok karışıyor.

Çevremden banana, kendime bakarım.                                                                                   Müslüman artık işine geldiği gibi yaşıyor, müslümanım deyip geçiyor ama kendine bakmıyor. Müslümanın müslümana üstünlüğü yok diyor ama müslümanı eziyor acaba ne kadarlık müslümanlık yapmış olsada kendini dört dörtlük görüyor acaba sonumuz nasıl olacak?                                                                                        

9-Allahın sıfat, vasıf ve özellikleri konusunda ne düşünüyorsunuz?

Birdir, tektir, eşi ve benzeri yoktur. Hiçbir şeye muhtaç değildir. Herşey ona muhtaçtır.                   Yorumlamak istemiyorum.                                                                                                             İsimlerin en güzelidir.                                                                                                          

Allah her şeyin sahibidir, Hakimdir.                                                                                            

Çok yüce ve çok büyük olduğunu düşünüyorum.                                                                      Allahın bildiğim her sıfat ve özelliğinin tecellisine şahidim.                                                             Allahın özelliklerine bizim aklımız yetmez, bu yüzden fazla düşünmemek lazım.                            Allahın sıfatlarını vasıflarını, vasıflarını falan eleştirmek bizim haddimize mi ?                      

Allahu Teala herşeyde en üstün ve bilinçli olan evrenin yaratıcısıdır, onun güçünün üstünde güç yoktur.                                                                                                                                                                   Allah tüm evreni ve dünyayı yaratandır.                                                                               

Allah büyüktür.                                                                                                                               Zati ve Sübuti sıfatlar, Allah bize ne öğrettiyse ancak onu biliriz.                                            

Küçük bir beynimiz var, onuda böyle sonsuz şeyler düşünerek yakmayalım kısaca Allah akla hayale sığmaz.                                                                                                                              Allah herşeyi görüp duyan , işitendir. Herkezi görür. Allahın bu özellikleri hakkında ister istemez sorular oluyor. Tabi Allah bizim bu dünyada neler yaşayaçağımızı bile bile neden hala hayattayız? Allah geleceği görüyor, değil mi? Neden  hayattayız? Nasıl yaşıyacağımızı Allah biliyor? Neden hala  yaşıyoruz? Allah bu güçleri  nasıl nerden aldı ve nasıl her yerde alabiliyor? Neden şeytanı yok etmiyor? Şeytan Allaha şirk koştuğu halde  sıfatlar var. Allah ta var fakat bunu gösterebilecek kimse yok.                              

Tektir.                                                                                                                                            

Yani Allah herşeyi yaratandır.                                                                                                             Allah birdir. O doğmamış ve doğrulmamıştır.  Onun eşi ve benzeri yoktur.                                        Her türlü kötü şeyden münezzehtir.                                                                                             Herhangi bir düşünçem yok.                                                                                                       

Allah Haydır Kayyumdur.                                                                                                                                  He Herşeyden haberdardır, herşeyi görür, işitir.                                                                                    Sonsuz ilim ve kudret sahibi, Onu anlamanın mümkün olmadığı.                                              Doğmamış ve doğrulmamıştır.                                                                                    Düşünemiyorum şu anda.                                                                                                        

Zati ve sübuti olarak  sıfatlar  ikiye ayrılıyor. Zati olanları tek kendinde bulunur, sübuti olanlar ise diğer insanlarda da bulunur .                                                                                                               Allahın adaletinin geç geldiğini düşünüyorum, olan masum insanlara oluyor.  Zalimler krallar gibi yaşıyor.                                                                                                                           

Eşi benzeri yoktur.                                                                                                                         Allahın vasıfları sıfatları başka hiçbir varlıkta yok.                                                            

Allah her şeyden üstündür.                                                                                               

Çok yüce bir varlıktır. Sonsuz Kerem ve İhsan sahibidir.                                                                      Allah rahmet sahibidir, adaletlidir, affedicidir.                                                            Bilmiyorum.                                                                                                                                       Allahın bizi, şüphesiz bütün yaptıklarımız olumlu veya olumsuz eylemlerimizden dolayı sorgulayacağı için hep iyi eylemlerde bulunmalıyız.

MEHMET ÖZÇELİK

18-05-2018

Loading

No ResponsesMayıs 18th, 2018