B U MU ? K A P I

B U MU ? K A P I

Manevi kıtlığın yaşandığı bir dönemdi. Müfettişler teftişe ha geldi ,ha gelecek tedirginliği içerisinde idik.

Millet olarak sanki kor ateşin üzerinde oturuyorduk. Şeyy, afedersiniz,körlerin içerisinde gibiydik. Bizlerinde manen kör olması istenmekteydi. Çünkü uygulamalar onu göstermekte idi.

“ Selâmun aleyküm”demenin,”Takke ve sarık takmanın” ve çalıştığın yerde kendi imkanlarınla değil mescid açmak,tahtadan seccade yapmanın suç olduğu dönemlerden gelmekteyiz. Kıtlık dönemlerin insanları olup,kıtlığı yaşamış kıt kimseleriz.

İşte böyle bir kıtlık senesinde,kıtlıktan çıkmış,kıt görüşlü ve kıt nazarlı,kıt kanaat geçinip giden biri bizi teftişe gelmişti.

Kendilerine yardımcı olmak amacıyla bizde yanında bulunmaktaydık. Boş bir odaya geldiğimizde;hiç münasebeti yokken,birdenbire,bu oda ile öbür oda arasında,aradaki ara kapısına doğru parmağını uzatarak,birazda sert bir tavırla bağırarak;

-Şu ney? Orada ne arıyor?

-Zamansız,zeminsiz,münasebetsiz ve de yersiz bu ifadeyi oturtturacak bir yer bulamadığımızdan,birdenbire;

-Bu mu? Kapı…. deyince;

-Yersiz sözüne yer bulmaya çalışan bu vatandaş bu sefer sinirli,kızgın ve de kızarmış bir vaziyette dalga geçtiğimi zannederek;-O da böyle sakin bir okulda-

-Hayııırrr.. şunu diyorum,diyerek parmağını ve biraz da kendisini daha yaklaştırarak tahta seccadeyi işaret edince,ben de gayet sakin olarak,hiçbir şey yokmuş gibi;

-Namaz kılmak için seccade,deyince;gümleyip çekip gitti…

Dünya da yer-siz ve yar-sız kalıp yaşayan,belki de ölmüş olan bu insanlar orada,kendilerine dar ve bar olacak olan o kabir,mahşer,sırat ve cehennem de dost arasınlar ve varsa bulsunlar.

Ne yar kaldı,ne de kar kaldı. Hepsi kendi derdi ve günahıyla çekip bu dünyadan gitti.

Niyazi-i Mısrî-nin dediği gibi;

Bir ticaret yapmadım,nakdi ömür oldu heba.

Yola geldim lâkin göçmüş cümle kervan bî-haber.

Ağlayıp nâlân edip düştüm yola tenha garip,

Dîde giryân,sine biryân,akıl hayran bî-haber.

Ahirette ağlamamanın yolu;maddi ve manevi ağlatmamaktan geçer. Sen bu dünyada ehli imanı haksız yere ağlat da,orada ağlama? Mümkün mü?

Zulüm bir kirdir. Cennet,kiri ve kirliyi ve de kirliliği kabul etmez,temizlemedikçe, temizlenmedikçe….

10-3-1996

MEHMET ÖZÇELİK

Loading

No ResponsesOcak 3rd, 2015