Saddam, CIA ve İngiliz ajanıydı
Saddam Hüseyin'in Bağdat Hukuk Fakültesi'nden sınıf arkadaşı Şevki Çayır: Saddam daha öğrencilik yıllarında Amerikan ve İngiliz gizli servisleri için çalışmaya başlamıştı
Saddam Hüseyin Bağdat Hukuk Fakültesi'nde okuduğu yıllarda, Kerkük-Tuz Şehri doğumlu bir Türkmen olan Şevki Çayır'ın sınıf ve sıra arkadaşı idi. Çayır, 1963 yılında Hukuk Fakültesi'ne girdiğinde Saddam da bu fakülteye kaydını yaptırmış, ancak siyasi nedenlerden dolayı Irak'ı terkedip yurtdışına kaçmak zorunda kalmıştı. İşadamı Çayır'ın anlattığına göre, 1968'de Baas ihtilalinin gerçekleşmesi ve Saddam Hüseyin'in Cumhurbaşkanı Yardımcılığı'na getirilmesinin ardından Saddam, kaydını yaptırdığı fakülteye geri dönmüştü...
Okula 16 tane siyah Mercedes ile gelirdi
Irak Türkmenleri'nden işadamı Çayır ile Saddam Hüseyin'in öğrencilik yıllarında gizli servisler ile olan bağlantılarını konuştuk. Bütün hocaların Saddam Hüseyin'in önünde eğilip, el pençe divan durduğunu belirten Çayır "Saddam Hüseyin ile aynı sınıftaydık. Ara sıra aynı sırayı paylaşırdık. Saddam fakülteye 16 tane Mercedes ile gelirdi. Okuldan çıkarken hangi otomobile bindiğini bilen olmazdı. 16 siyah Mercedes, geldikleri gibi değişik yollardan aynı anda yola çıkarlardı. Saddam fakültede sınav kağıdını boş da verse en yüksek notları alırdı" diyor.
Çayır'a göre, Saddam daha o yıllarda etrafa korku saçmaktan büyük zevk alıyordu. Tehdit ettiği kişi ya da kişilerin ise yarına sağ çıkacağının garantisi olamazdı. Saddam ile aynı dönemde 1970 yılında mezun olan Şevki Çayır, yapılan diploma törenine ise Saddam'ın katılmadığını söyledi.
Saddam CIA Başkanı Bush'un has adamıydı
1963 yılında ilişkide olduğu darbe yanlıları ile birlikte hapse atılan Saddam'ın o yıllarda güvenlik tedbirleri ve büyüklük bakımından çok meşhur olan Selman-ı Pak Cezaevi'ne yatırıldığını hatırlatan Çayır, "Fakat ne hikmet ise son derece dikkatle korunan hapishaneden bir müddet sonra Saddam'ın kaçtığı haberi yayıldı. Bence Saddam İngiliz ve Amerikan gizli servisleri tarafından kaçırıldı. Zaten Saddam'ın, daha sonraki yıllarda aynı gizli servisler ile bağlantıları olduğu ve birlikte çalışmalar yaptığı çok sık olarak dile getirildi" diye konuştu.
Yine Çayır'ın anlattıklarına göre, önce Suriye'ye sonra da Mısır'a kaçan Saddam, CIA ile ilişkileri Mısır'da kuruyor. George Bush'un, CIA Başkanı olduğu 1970'li yıllarda Saddam Hüseyin ile ilişkisinin günyüzüne çıktığunu vurgulayan Çayır, bir Arap gazetesinde yeralan ve Kemal Abdüsselam'ın Halit isimli oğluna dayandırılarak verilen habere göre; "Bir gün babamı ziyarete gittim. Özel kalem müdürü ilk defa emir vediği için benim babamın yanına giremeyeceğimi söyledi. Uzun bir süre orada bekledim. Sonra içeriden uzun boylu beyaz tenli bir kişi çıktı. Bir müddet sonra da esmer biri. İçeri girdiğim zaman babama bu insanların kim olduğunu ve bu kadar uzun süre ne görüştüğünü sordum. Babam da bana ilk çıkan kişinin CIA Başkanı George Bush olduğunu, diğer genç olanın ise Irak'ın başına geçirmek için hazırladıkları Saddam Hüseyin olduğunu söyledi" dediğini anlattı.
Aldığı emiri yerine getirdi
Yıllar sonra Saddam ile Bush'un karşı karşıya gelmesinin uzun süreli bir senaryonun sonucu olduğunu belirten Çayır şöyle konuştu: " İran-Irak Savaşı'nın da, Irak'ın Kuveyt'e saldırmasının emrini de onlar vermiş, Saddam da bu emri yerine getirmiştir. Bütün bu senaryolarda düşünülmesi gereken noktanın, 1990 savaşı öncesindeki İsrail ile Arap dünyası ve Filistin meselesi ile direkt bağlantısı var. 90 savaşı öncesinde, İsrail'e karşı Arap dünyası birlik içersinde idi. Ancak bugün bu birlik bozuldu. İsrail'e karşı, Araplar arasındaki güç birliğinin bozulması gerekiyordu. Bunu kim yapabilirdi? Bu adımı atan tabiî ki Saddam Hüseyin'di. Neden? Çünkü, Saddam Hüseyin'in bir Arap devleti olan Kuveyt'e saldırması ile, Arap devletleri de Irak'a karşı tavır aldılar. Peki bu kime yaradı? Elbette İsrail'e. Yani Saddam Hüseyin, Ortadoğu ve Filistin meselesinde İsrail'e hizmet etmiş oldu. Dolayısıyla Ortadoğu'daki bu kargaşa Türkiye'yi de, Türkmenler'i de olumsuz olarak etkiledi."
Saddam Hüseyin yönetimi tarafından idam edilecekti
Türkmen Aydınları Kardeşlik Derneği Başkanı olan Şevki Çayır, 1945 yılında Kerkük'te doğdu. 1970'de Bağdat Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu ve aynı yıl avukatlığa başladı. Çayır'a Arap Baas Sosyalist Partisi'ne üye olması için baskı yapıldı. Bu teklifi reddetti. Red kararının ardından parti yönetimi Çayır'ın tutuklanmasına karar verdi. Fakat çevrede sevilen ve geniş dostlukları olan Çayır'a bilgi aynı gün sızdı. Çayır, annesi ile birlikte 1980'de Türkiye'ye kaçtı. Çayır'a göre eğer bilgi sızmamış olsa, yakalanır yakalanmaz Saddam yönetimi tarafından idam edilecekti.